ABS: Zašto svetli Lampica na tabli (kvarovi) i Čemu služi?

ABS je skraćenica za Anti-lock kočioni sistem. ABS je jedan od sistema u vašem automobilu koji je odgovoran za sigurnost i kontrolu vašeg vozila u slučaju nužde zbog jakog kočenja.

Prvi simptom problema sa ABS sistemom je da će se ABS lampica upaliti na instrument tabli. Za više informacija o tome kako funkcioniše ABS sistem i uobičajene uzroke paljenja ABS lampice, nastavite da čitate.

Čemu služi ABS sistem?

Glavna uloga ABS sistema jeste da vas zaštiti od bilo kakvih nezgoda i osigura da ne izgubite kontrolu nad svojim automobilom (poput proklizavanja) u slučaju bilo kog naglog kočenja.

ABS je sigurnosni sistem koji može da prepozna zaustavljanje u rotaciji vaših točkova prilikom kočenja dok je automobil još u pokretu i oslobađa pritisak kočione tečnosti koji omogućava točkovima da se ponovo okreću.

Sistem je u stanju za to, jer je u potpunosti automatizovan. Ova operacija u početku može zvučati jednostavno, ali njen značaj leži u kontrolisanom zaustavljanju ili usporavanju vozila, a istovremeno u velikoj meri smanjuje šanse da izgubite kontrolu nad autom.

To će omogućiti da točkovi automobila izbegnu blokadu točkova i nekontrolisano proklizavanje. Ali ABS je takođe sklon habanju i može se pokvariti. Ako primetite da se ABS lampica upalila, najbolje što možete da uradite jeste da rešite taj problem što je pre moguće.

Zašto svetli Lampica na tabli?(kvarovi)

Neispravni senzor brzine točka

Jedan od različitih razloga za paljenje ABS lampice na kontolnoj tabli je neispravni senzor brzine točka. Senzori brzine točkova smešteni su u sredini točka, a u nekim slučajevima i unutar menjača.

ABS sistem se oslanja na podatke senzora brzine točka. Senzori brzine točkova određuju brzinu kretanja točkova vašeg vozila. Te podatke prenose u ABS koji, nakon što ih primi od jednog ili više točkova, određuje da se jedan ili više točkova kreću sporije u odnosu na ostale i oslobađa pritisak kočione tečnosti.

Ovo omogućava točkovima da nastave sa kretanjem. Ako postoji problem sa senzorom brzine točka, bez obzira da li je prekriven prljavštinom od redovne vožnje ili je na neki način oštećen, ABS neće dobiti nikakve podatke za kontrolu kretanja točkova.

Senzor brzine točka montiran je zaista blizu kočionog sistema što ga čini ranjivim na oštećenja usled velike toplote izazvane prilikom kočenja. Ovo oštećenje senzora brzine točka može biti razlog i za paljenje ABS lampice.

Problemi sa hidrauličnom pumpom

ABS popušta hidraulični ventil da bi povećao pritisak kočione tečnosti kako bi sprečio točkove da ne izgube trenje s tlom kada prime podatke sa senzora brzine točka.

Ovaj ventil ili pumpa je podložnija oštećenju verovatno zbog unutrašnjeg habanja. Jedan od uzroka ovog unutrašnjeg habanja mogla bi prljava kočiona tečnost. To bi moglo dovesti do paljenja ABS lampice.

Loš osigurač

Kao i većina sistema ili električnih komponenti, ABS sistem ima svoj osigurač. Pre nego što pokušate da zamenite skupe delove ili potrošite vreme na traženje krivca, proverite da osigurač za ABS nije iskočio. Brza provera vašeg osigurača može vas spasiti glavobolje.

Neispravan ABS modul

Drugi razlog za paljenje ABS lampice je neispravnost samog ABS modula. To se može dogoditi zbog korozije na žicama što može povećati njihov otpor uzrokujući kašnjenja u komunikaciji ili nikakvu komunikaciju između senzora brzine točka i ABS-a.

Čak je i mala količina korozije dovoljna da sistem ne bude u funkciji. Najgori slučaj uključuje zamenu računara u modulu.

Niski nivo kočione tečnosti

Kao i većina kočionih sistema, ABS se takođe oslanja na hidrauličnu kočionu tečnost kako bi kontrolisao pritisak. Nizak nivo tečnosti u rezervoaru može sprečiti ABS da radi svoj posao zbog čega će se ABS lampica upaliti. Previše vazduha u sistemu je još jedan od mogućih krivaca.

Leave a Reply