ALTERNATOR: Simptomi lošeg Regulatora Napona, kako proveriti?

Vozilo ima dosta snage ispod haube. Ne govorimo strogo o konjskim snagama, već o totalno izlaznoj energiji motora. Energiju koja je potrebna automobilu se obezbeđuje pomoću goriva i akumulatora.

Potrebno vam je puno energije za pokretanje i rad motora. Za manje sisteme u vozilu vam nije potrebno toliko energije.

Neki od električnih sistema u vašem automobilu mogu doživeti kratak spoj ako su izloženi sirovoj struji, tu dolazi do aktiviranja regulatora napona alternatora. Pomaže mu da izniveliše snagu da se ne bi oštetili važni sistemi.

To je slično punjenju iPhone-aa direktno iz energetskog transformatora. Teoretski bi vam se telefon punio, ali, nažalost, vaš telefon ne bi preživeo to punjenje. Nije napravljeno da podrži toliku voltažu.

Kako funkcioniše regulator napona alternatora?

Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta regulatora. Međutim, svi imaju istu funkciju. Pretvaraju jednosmernu struju u fiksnu struju koja neće oštetiti ostale sisteme u vozilu.

Pogledajmo različite komponente koje čine sistem da bi potpunije razumeli funkciju regulacije.

Akumulator

Akumulator je rezervoar za skladištenje energije. U stanju je pripravnosti za funkcije kao što su pokretanje automobila i dopunjavanje sistema električnom energije u slučaju manjka energije u sistemu.

Da se ​​ipak oslanjate samo na akumulator, ne biste mogli dugo da vozite bez dopunjavanja akumulatora.

Alternator

Zbog toga imamo alternator. Alternator je komponenta koja proizvodi tu energiju. Tokom vožnje, alternator stvara energiju za napajanje električnih sistema, dok se višak energije koristi za ponovno punjenje akumulatora.

Regulator napona

Regulator napona osigurava da maksimalna voltaža bude konstantna. Zbog toga može da povećava proizvodnju električne energije ili da je smanji alternatora.

Ideja je proizvesti neprekidan tok struje koji može konstantno napajati vozilo. Višak snage se ne troši jer dopunjava akumulator.

Simptomi lošeg regulatora napona alternatora

Dobra vest je da je kvar regulatora napona jedan od onih problema koji se razvijaju tokom vremena. Takođe je lako dijagnostikovati ga. Postoje razne tehnike za rešavanje problema koje će vam pomoći u dijagnostikovanju ovog problema.

Visok napon na izlazu

Tipičan akumulator u otvorenom kolu treba da iznosi oko 12,6 volti (automobil je ugašen). Jednom kada se automobil upali, napon bi trebalo da meri oko 2 V više u većini vozila.

Ako je napon na izlazu 16 volti ili više, velika je verovatnoća da imate neispravan regulator napona. Previsoki napon može u stvari da ošteti razne električne komponente. Najčešće će sijalice u vašim farovima ili zadnjim svetlima prerano izgoreti

Povremeni padovi snage

Ako imate loš regulator, to može prouzrokovati nepravilno funkcionisanje mnogih komponenti kao što su pumpa za gorivo, sistem za paljenje ili drugi delovi za koje je potreban minimalni iznos napona.

Možda ćete primetiti loš rad motora, grub rad u leru ili jednostavno nedostatak ubrzanja kada vam zatreba. Možda se ne čini kao velika stvar, ali je važno jer pokazuje da se energija ne reguliše pravilno.

Instrument tabla ne radi

Kao i druge električne komponente, instrument tabla zahteva određenu količinu napona za prikaz svih informacija koje su vam potrebne tokom vožnje. Loš regulator napona može uzrokovati da jednostavno ne radi ili se ponaša neuobičajeno.

Verovatno nećete moći uopšte pokrenuti automobil, ali čak i ako biste mogli, ne bi bilo pametno da to učinite bez da znate koliko brzo vozite, koliko goriva imate i ostale ključne informacije .

Prigušena ili trepćuća svetla

Obično ćete to primetiti na farovima, ali može uticati na unutrašnja svetla, pa čak i na vaš stereo sistem. Opet ukazuje na struju koja nije adekvatno kontrolisana.

Ovaj simptom postoji za probleme u vezi sa akumulatorom, ali može značiti i da je kriv regulator napona.

Dugi farovi ne rade

Jedan od sistema na koji može uticati preveliki ili premali napon su vaša svetla. Duga svetla posebno zahtevaju prilično dosta snage za rad. Dugi farovi koji ne svetle punom snagom, jedan su od indikatora na to da postoji problem sa regulatorom napona alternatora.

Korozija

Širenje korozije na terminalima i na vrhu akumulatora može biti znak pokvarenog/lošeg regulatora napona, između ostalog.

Mrtav akumulator

To može biti zbog niza drugih razloga, uključujući zaboravljanje isključivanja svetla, problem s alternatorom ili jednostavno stari akumulator kom je potrebna zamena. Ali to može biti i zbog loše regulisane struje i zbog lošeg regulatora napona alternatora.

Upaljena lampica Check Engine ili lampica akumulatora

Može postojati niz uzroka, ali uvek je dobra ideja skenirati bilo kakve dijagnostičke kodove problema (Check Engine lampica) ili pokrenuti brzu proveru napona (lampica akumulatora upaljena) pomoću multimetra da biste videli da li je to ono što uzrokuje problem.

Gde se nalazi regulator napona?

Lokacija zavisi od marke i modela automobila. Biće unutar ili pored kućišta alternatora. Ford je jedna od marki koja ugrađuje regulator pored alternatora.

Oni montirani u blizini alternatora trebaju dodatnu potporu koja se pruža u obliku kablova. Dobra strana toga je što je lakše da mu se priđe. Ako je regulator ugrađen unutar alternatora moraćete da skinete ceo alternator da biste prišli regulatoru.

Da li je pametno da vozim sa neispravnim regulatorom?

Vožnja sa lošim regulatorom je rizična. Možda ćete imati sreće. Takođe možete da pokvarite neke skupe komponente u svom vozilu.

Ne mislimo da je vožnja vredno rizika. Umesto toga, preporučujemo da automobil odvezete kod mehaničara što je pre moguće.

Leave a Reply