ALTERNATOR: Šta je, uzrok lošeg alternatora, simptomi kvara alternatora

Iako svaki deo vašeg automobila ima svoju ulogu za normalan rad vozila, neki od njih imaju veću ulogu od drugih. Alternator je jedna takva komponenta jer je ključna u elektroenergetskom sistemu vašeg automobila. Kada alternator ne radi dobro, to može dovesti do većih problema. Zbog toga bi trebalo dijagnostikovati bilo koji problem sa alternatorom što je brže moguće.

Šta je alternator?

Ako niste stručnjak za automobile, možda se pitate koja je tačno uloga alternatora? Pa, alternator je snabdevač električne energije vašeg automobile koji zapravo zahteva veliku količinu električne energije da bi se startovao motor. I ostalim delovima automobila će trebati nešto od ove snage, koju akumulator ne može da obezbedi zbog ograničenog napajanja.

Alternator
Alternator

S druge strane, alternator ima mogućnost punjenja akumulatora dok motor radi. To čini pretvaranjem mehaničke energije iz pokretnog rotora u električnu struju. Zbog velikog opterećenja alternatora, prirodno je da se četkice, rotor i ostali delovi vremenom troše. Zbog toga će im trebati zamena u nekom trenutku. Dole navedeni simptomi su znakovi lošeg alternatora koje treba da proveri stručnjak.

Šta uzrokuje loš alternator?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vaš alternator ne radi pravilno.

• Najčešći razlog je labav kaiš.
• Drugi razlog je kada diode slabije rade, što znači da ne mogu da prenose napon potreban automobilu.
• Ležajevi, pomoću kojih se alternator rotira, takođe se mogu istrošiti i sprečiti da alternator pravilno funkcioniše.
• Problem sa voltažom koju alternator prima takođe će dovesti do loših simptoma alternatora.

Simptomi neispravnog alternatora

• Trepereći/trepćući farovi

Jedan od najranijih znakova alternatora koji se muči da dostavi potrebnu energiju sistemu je kada primetite da su vam farovi prigušenog svetla/slabije sijaju ili kada trepere. To ćete primetiti kad ubrzavate ili usporavate. Ako je vaš alternator u optimalnom stanju, farovi ostaju sjajni uprkos brzini kojom vozite.

Treptajući farovi
Treptajući farovi

Drugi znak je kada svetla izgledaju prigušeno na instrument tabli, tako da ćete možda morati da testirate alternator da biste ga proverili i popravili.

• Slab ili prazan akumulator

Kada vam se čini da akumulator slabi ili je prazan, u takvim uslovima i alternator počinje da se kvari . Iako može da napuni akumulator vašeg automobila, ne može da ga spreči da se isprazni. Međutim, moraćete znati koja je razlika između lošeg alternatora i slabog akumulatora.

Lampica za akumulator
Lampica za akumulator

Postoji nekoliko načina da se to proveri. Prvo možete proveriti signalnu lampicu za akumulator (bez pokretanja automobila) na vašoj instrument tabli. Ako je i dalje jako napunjen, to znači da je akumulator i dalje dobar. Međutim, u slučaju kvara alternatora, drugi električni uređaji će da se napajaju strujom iz akumulatora, što znači da će se akumulator brže isprazniti.

  • Čudni zvuci

Alternator ima prilično mnogo pokretnih delova, koji bi trebalo da se okreću kada ispravno rade. Međutim, kada se jedan deo odvoji ili počne da deluje neefikasno, stvara neobične zvukove. Tačnije, ako čujete brušenje/struganje, to može biti znak da imate loš alternator. To znači da je ležaj istrošen i stvara ovaj zvuk struganja.

Vaše vozilo takođe može stvoriti zvuk škripanja kada regulator napona nepotrebno šalje signale alternatoru da nastavi sa punjenjem. Dakle, bilo koji od ova dva različita zvuka može biti znak problema sa alternatorom.

  • Problemi sa paljenjem/startovanjem motora automobila

Jedan od razloga zašto vam automobil ne pali na prvi zub ključa, ili mu treba više pokušaja da upali jeste taj da je alternator loš. To može biti i zbog brzog pražnjenja ili slabe baterije, tako da ćete morati da zaključite da alternator više ne radi.

Mnogi automobili imaju lampicu upozorenja koja će se upaliti kada postoji problem sa alternatorom. Ili izgleda kao baterija ili ima slova ALT. Kada ne radi ispravno (misli se na izlaz od 13 do 15 volti), lampica upozorenja se pali. Kada alternator još nije u potpunosti disfunkcionalan, lampica se može naizmenično paliti i gasiti.

• Električni kvarovi

Vaš alternator je glavni izvor električne energije vašeg vozila, tako da električni problemi mogu biti uzrok lošeg alternatora. Ovi kvarovi se mogu uočiti na nekoliko načina, poput električnih prozora koji rade sporije od uobičajenih. Takođe možete primetiti posledice na centralnim bravama, grejanju sedišta i brisačima  stakla.

Ovo sve mogu biti upozoravajući znakovi nefunkcionalnog alternatora, ali morate biti sigurni u koren problema, tako što ćete auto odvesti na testiranje. Neki ljudi koji su upoznati sa automobilima znaće koji se kućni testovi mogu uraditi, ali najbolje je odvesti ga kod mehaničara. Obučeni mehaničar tačno će znati koji su problemi i kako ih se mogu rešiti.

Testiranje vašeg automobila

Jedno od najvećih pitanja je da li je problem s alternatorom ili akumulatorom, jer rade ruku pod ruku. Ako želite saznati sami, možete isprobati:

• Ostavite motor u radu i uklonite negativni kabl akumulatora u automobilu. Ako se vozilo guši, to znači da je problem alternator. Ako ne, onda imate problem sa akumulatorom.

• Zamolite nekoga da proveri farove i pokrene vaš automobil. Vozilo izbacite iz brzine i dodajte gas. Ako farovi izgledaju prigušeno ili se potpuno isključe, to znači da alternator ne radi pravilno. U suprotnom, alternator dobro funkcioniše.

Loš alternator se u početku može zanemariti, ali nakon što se ovi simptomi pojave, to treba da popravite što je brže moguće. Tek tada možete biti sigurni da vaš automobil ima energiju koja mu je potrebna za pravilan rad.

Leave a Reply