AMORTIZERI: Čemu služe? Kad ih treba zameniti i kako?

Do sad biste trebali znati da je automobil koji vozite izrađen iz više delova, a ne samo od motora, točkova i karoserije. Postoje delovi veliki kao ovi, a postoje i delovi poput kočionih čeljusti, rotora i amortizera. Iako se ove komponente veoma razlikuju u veličini, sve imaju značajnu ulogu u održavanju rada automobila u najboljem stanju. Nažalost, doći će i vreme kada ih je potrebno zameniti. Kod nekih se to događa češće, dok kod drugih traje duže. Predstavljamo vam vodič da biste znali kada da zamenite amortizere na automobile.

Čemu služi amortizer?

Ako ne znate šta je amortizer, nemojte se plašiti. Njegova funkcija je zapravo prilično jednostavna, ali ipak važna. Kao što ime govori, upija udarce koje trpi vešanje automobile, da ne biste osetili vi i vaši putnici. Amortizeri takođe pomažu da neometano pređete preko manjih izbočina i rupa. Prilikom kočenja, pogotovo ako to naglo učinite, ovi sistemi koji su u suštini samo uljane pumpe, upijaju većinu tih neprijatnosti pri kočenju. Da ih vaš automobile nema, zaustavljanje bi bilo veoma neprijatno. Amortizeri smanjuju osećaj udarca pretvarajući kinetičku energiju udarca u toplotnu. Oni samo puštaju malu količinu hidraulične tečnosti do klipa, što smanjuje kretanje vešanja.

Vrste amortizera

Postoje tri glavne vrste amortizera. Prva je tradicionalna vrsta dvostrukih cevi, koja je najčešća od ove tri. Osnovni dvostruki ili dvocevni amortizer ima potisnu cev i rezervnu cev, otuda i naziv. Ovo funkcioniše jednostavno pomeranjem hidraulične tečnosti unutra, što omogućava mehaničkoj energiji koja se dobija prelaskom preko neravnina nap utu da se pretvori u toplotu koja kasnije ispari. Ova vrsta amortizera za vozila je evoluirala u amortizere sa gasom, koji su osetljiviji na udarce i ubrzanje, i dolaze u različitim verzijama.
Postoje i mono-cevni amortizeri, koji se sastoji samo od potisne cevi. Međutim, ova vrsta amortizera dolazi sa dva klipa – radnim klipom i plivajućim klipom. Oni se kreću u sinhronizaciji s tim kako se automobil kreće kad pređe grubu  izbočinu na putu. I na kraju, imamo ventil za kalem. Oni su sastavljeni od uljnih prolaza unutar cilindričnih cevi. Ventili za kalemove kompatibilni su sa jednocevnim, dvocevnim amortizerima, mehanizmima osetljivim na položaj. Takođe se mogu koristiti sa elektronskim upravljanjem.

Kada treba zameniti amortizere vašeg automobila?

Za razliku od ostalih delova automobila, amortizeri nemaju rok trajanja. Znaćete da li treba da zamenite amortizere vašeg automobila ako počenete da osećate neugodnost tokom vožnje. Pod tim podrazumevamo ako tokom vožnje doživite sledeće. Prvo je ako vam automobilu treba više vremena i veće udaljenosti da bi se potpuno zaustavio. Ako su vaši amortizeri neispravni, možda će biti potrebno i do 20% više udaljenosti da zaustavite automobil. To može dovesti do ozbiljne nesreće ako ne možete da procenite kada treba da kočite u toku vožnje.

Ako su vam amortizeri propali, to može uzrokovati da vaš automobil zaroni kada stanete na papučicu kočnice. To ne samo da uzrokuje fizičko oštećenje na automobilu, već može predstavljati opasnost tokom vožnje u vlažnim i snežnim uslovima, tako da bi bilo najbolje da čim primetite da se to događa, da zamenite svoje amortizere. Gume se takođe mogu neravnomerno istrošiti zbog tendencije vašeg automobila da zaroni. Takođe možete osetiti kako vaš automobil vibrira tokom vožnje zbog loši amortizera. Ove vibracije mogu biti suptilne pri malim brzinama, ali mogu uzrokovati da izgubite kontrolu kako dolazite do većih brzina.

Ne samo da se automobili s dotrajalim amortizerima naginju u stranu dok vozite, već i dok se vozite mogu vas nekontrolisano zaneti u jednu stranu. Ovo se može dogoditi čak i kada su vetrovi napolju prilično slabi – šta će biti ako postanu jači? Istrošeni amortizer takođe čine kvalitet vožnje lošim jer automobil ima tendenciju da odskače sa svakom nepravilnošću na putu. To rezultira nestabilnom vožnjom.

Ako ovo počne da se događa, nemojte previše da razmišljate da li da zamenite svoje amortizere ili da ih popravite. Ako su potrebni novi amortizeri na vašem vozilu, možda ćete primetiti i kako se ljulja zbog neravnih površina ili izbočina na putu. To ne samo da će stvoriti neprijatnu vožnju, već stvara mogućnost da ostali delovi vašeg automobila pretrpe nepotrebnu štetu.Pored znanja da vam je potrebno menjanje amortizera, putem vašeg osećaja tokom vožnje, takođe se mogu primetiti i vizuelani dokazi da li je vreme za zamenu amortizera. Ne brinite. Ne morate biti ovlašćeni automehaničar da biste primetili ova upozorenja. Prvi i, možda, najočigledniji, vizuelni znak dotrajalog amortizera jesu mrlje od ulja. Ova ispuštanja nastaju zbog propadajućeg amortizera. Ova boja može se najverovatnije primetiti na vešanju ili iza točkova. Takođe biste trebali da pogledate da vaše gume nisu dodirivale delove amortizera i da nisu istrošene sa te strane. To vam govori da je neki deo vašeg vešanja iskrivljen ili nepravilno namešten.

Kako zameniti amortizere?

Savetujemo vam da ne pokušavate da “uradite sami” popravku ili zamenu amortizera. Da biste pravilno obavili ovaj posao, trebaće vam, između ostalog, specijalizovan alat poput klješta za opruge. Trebaće vam i prilično iskustva sa popravljanjem automobila da biste to pravilno uradili. Kao i kod većine modifikacija automobila, bolje je imati stručnjaka koji ovo radi. Mnogo je mudrije potrošiti malo više novca kako biste postigli dobar rezultat, nego da ste potrošili više na “uradi sam” rešenje koje se ne isplati i na kraju samo izazove više problema na vašem vozilu.
Trebalo bi da zamenite amortizere automobila ako vidite i mislite da ne rade po najboljim kapacitetima. Ne gubite nijedan trenutak ako primetite bilo koji od simptoma neispravnog amortizera. Kontaktirajte pouzdanog mehaničara i započnite s popravkom što je brže moguće.

Leave a Reply