AMORTIZERI: Šta su Amortizeri, Znakovi loših amortizera?

Neke popravke automobila mogu da sačekaju, ali na druge treba obratiti pažnju odmah. Vožnja s lošim vešanjem, istrošenim oprugama ili amortizerima ne samo da će vam doneti neugodnu vožnju, već može biti i nesigurna. Mnogi vozači ne znaju da vožnja sa lošim oprugama ili amortizerima, povećava dužinu kočenja, posebno kada su putevi klizavi ili vlažni.
Amortizeri
Amortizer
Ključno je primetiti na vreme znakove loših opruga i amortizera i znati kada je vreme da se zamene. Promene se obično događaju postepeno tako da te razlike ni ne primete i jednostavno se naviknete na njih. Stoga ne primećujete habanje vešanja dok vozite svoj automobil.

Šta su opruge i amortizeri?

Čak i ako se vozite dobrim putevima, naćićete se u situaciji u kojoj će doći do truckanja. Opruge i amortizeri su ključni za postizanje stabilnije vožnje automobila, posebno kada skrećete, ubrzavate, kočite i prelazite preko neravnih površina. Većina vozila danas koristi jedno od dva (opruge ili amortizere) ili kombinaciju oba. Iako imaju slične funkcije, postoje neke razlike između njih. Opruga je nezavisna dok amortizer vezuje oprugu i druge delove u jednu celinu. I opruga i amortizer održavaju vaš automobil stabilnim tokom vožnje i čine da gume uvek budu prizemljene. Bez vaših opruga, automobil može neprekidno odskakati gore-dole.
Opruge i amortizeri
Opruge i amortizeri
Zbog svoje funkcije, prirodno je da se amortizeri istroše nakon više meseci ili godina (u zavisnosti od toga koliko često i koliko daleko vozite). Kada opazite simptome loših amortizera, morate ih proveriti i zameniti. Kada se vozite neravnim putevima ili prevozite teške terete, mogu se brže istrošiti. Obično ćete trebati da zamenite opruge i amortizere nakon 120 000 do 150 000 kilometara, ali pri većoj upotrebi, možda ćete trebati to da uradite i nakon 60 000 do 80 000 kilometara.

Znakovi istrošenih opruga i amortizera

 

Auto zanosi ili proklizava

Ako vozite u ekstremno vetrovitim uslovima, poput tornada, onda je zanošenje ili proklizavanje vašeg automobila normalno. Kada se to dogodi tokom vedrog dana, to je jedan od prvih simptoma loših amortizera. Ovo je zato što vaši istrošeni amortizeri čine automobile nestabilnim tokom vožnje. Ako se pronađete u situaciji da morate da se borite sa volanom automobila, čak i u uslovima vetra, obavezno proverite vaše vozilo od strane stručnjaka.

Neravnomerno trošenje guma

Jedan od znakova loših opruga i amortizera je kada na gumama primetite preteranu istrošenost. To je zato što gume nisu u ravnomernom dodiru sa tlom. Gume bi trebale stalno da održavaju jednoličan kontakt sa putem, jer u suprotnom imate veći rizik od proklizavanja na vlažnim površinama i od pucanja guma.

Neugodna vožnja škripa i zanošenje

Kada je vaša vožnja turbulentnija od uobičajene, vaš automobil ima problem sa oprugama i amortizerima. Stenoviti i neravni putevi učiniće da se vaše vozilo trese, ali to se ne bi trebalo dogoditi dok vozite preko pruge i jednostavnih naleta na putu. Amortizer bi trebao da apsorbuje i umanji vibracije, a ako su istrošeni osetićete ih. Pored toga što je neprijatno, dolazi do nepotrebnog i nebezbednog opterećenja na ostale delove vašeg automobila.

Zanošenje tokom kočenja

Kočenjem ponekad može prouzrokovati da se prednji kraj ukopa. To je znak loših amortizera. Kada zanemarite, to može dovesti do zanošenja kada pritisnete na papučicu kočnice, što je u vlažnim uslovima veoma opasno.

Previše vibracija

Opet, malo drhtanja i zveckanja je normalno kada se vozite neravnim putevima, ali kada vaš volan vibrira na normalnim gradskim putevima, to je krajnje neprihvatljivo. Ovo je znak da imate problema sa amortizerima. Može se pogoršati tokom vožnje na auto putevima i može otežati kontrolu automobila.

Kašnjenja pri kočenju/dužina kočenja/otežano kočenje

Dotrajale opruge i amortizeri mogu povećati dužinu kočenja do 20%, što može biti razlika između sigurnog zaustavljanja i prouzrokovanja nesreće/udesa. Većina ljudi će protumačiti ovaj znak kao potrebu da se kočnice provere, ali to ne mora nužno značiti da vam je kočiona tečnost niska. Srećom, dobar automehaničar će dijagnostikovati u čemu je problem zaista.  

Kako da proverite opruge i amortizere da li su oštećeni

Problem je u tome što će istrošeni opruge i amortizeri ove upozoravajuće znakove pokazati tek kada bude prekasno. Međutim, možete da uradite redovne vizuelne preglede da biste prethodno uočili bilo kakvo habanje. Tada možete odlučiti da ih zamenite pre nego što dođe do nesreće.
Curenje ulja na amortizerima
Curenje ulja na amortizerima
Pre svega, trebalo bi da proverite da li amortizer negde pušta, pošto propadanjem delova amortizera može doći do curenja ulja sa vrha amortizera. Još jedna stvar na koju morate paziti su bilo kakvi dotrajali, slomljeni ili korozivni nosači i stabilizatori vašeg vešanja. Bilo kakva oštećenja na oprugama i amortizerima mogu naštetiti vašem sistemu vešanja. Možete zameniti nosače i stabilizatore da se to ne dogodi. I na kraju, proverite da li su pneumatici neravnomerno trošeni. Bilo koji problem sa oprugama i amortizerima znaćiće da vaše gume ne mogu pravilno raspodeliti težinu automobil.

Kako nabaviti rezervne delove

Po potvrdi vašeg mehaničara da treba da zamenite svoje opruge i amortizere, onda bi svakako trebalo da razmislite o nabavci firmiranog proizvoda, poznatog po kvalitetu. Budući da doprinosi vašoj sigurnosti i komforu, ne oklevajte da potrošite novac. Pored toga, svaki proizvod ima svoje karakteristike, pri čemu jedan nudi veću udobnost, a drugi je malo krući, koji je bolji pri skretanju. Kupujte na osnovu svojih želja i načina na koji vozite svoj automobil. Takođe biste želeli da razmislite o zameni delova povezanih sa vašim amortizerima. Uvek je bolje da ih zamenite zajedno (uključujući zaštitnu gumu amortizera, nosače amortizera i stabilizatore), radi veće sigurnosti. Vaše opruge i amortizeri su poput vašeg omiljenog para cipela. Koristite ih svakodnevno, što znači da se sporo troše usled redovne upotrebe. Možda nećete primetiti da se raspadaju dok se potpuno ne raspadnu i ne padnete. Ako želite da nastavite da se vozite udobno, moraćete da pripazite na te delove i po potrebi ih zamenite.

Leave a Reply