AUSPUH: Čudan zvuk Auspuha,Problemi i Saveti

Izduvni sistem vašeg vozila smatra se jedinim sredstvom za odbacivanje štetnih i otrovnih gasova, kao što su azot i ugljen monoksid, koje proizvodi motor. Ako ne budete u mogućnosti da na vreme rešite probleme u izduvnom sistemu, dim može doći do kabine, a duže izlaganje dimu može biti štetno za vaše zdravlje.
Kada vozite, policija ima pravo da isključi vozilo iz saobraćaja, pod sumnjom da vaš automobil generiše previše štetnih izduvnih gasova. U ovom blogu ćemo razgovarati o uobičajenim problemima sa auspuhom i kako ih uočiti. Nastavite da čitate ako želite da saznate gde može da dođe do problema kao i kako da identifikujete ove uobičajene probleme sa auspuhom.

Česti problemi sa auspuhom

Izduvni sistem ne samo da usmerava štetne gasove van motora, već pomaže i da u hlađenju motora, kao i da prečisti vazduh pre nego što izađe iz auspuha. To je razlog zašto je rano prepoznavanje problema sa auspuhom vrlo važno, jer promoviše sigurnost i sprečava vas da radite skupe dijagnostike i popravke. Evo šta treba da uradite:

Korak 1: Obratite pažnju na čudne i nesvakidašnje zvukove

Lonac auspuha sadrži puno pregrada i ako se pregrade oštete ili slome, zvuk motora neće biti prigušen. Ako primetite lupkanje ili zveckanje, već je sigurno pretpostaviti da nešto nije u redu sa auspuhom. Imajte na umu da neki automobili imaju pregrade koje imaju mogućnost otvaranja i zatvaranja, čineći vozilo tišim ili glasnijim. Međutim, šarke imaju tendenciju da se vremenom olabave ili pokidaju, što izaziva zveckanje.

Treba da budete svesni da taj zvuk takođe može poticati i iz drugih izvora. Na primer, kada unutrašnjost katalizatora degradira, delovi obloge se lome i otpadaju. To se može dogoditi i sa pregradama koje se nalaze unutar lonca auspuha. Snažan udarac bi pokazao da je nosač možda malo labav ili još gore, oštećen. Kao što možda već znate, izduvni sistem je povezan sa gumenim i metalnim nosačima. I neminovno, guma vremenom postaje krhka i ima tendenciju raspada.

Rano otkrivanje problema je od vitalnog značaja, jer može da ukaže na to da li ćete samo menjati deo auspuha ili ceo sistem. Jednom kada nosači otkažu, auspuh će pasti i zveckaće okolo, stvarajući neugodan zvuk dok vozite.

Korak 2: Koristite svoja čula

Ugljeni monoksid je gas bez mirisa i bez boje koji postoji u izduvnim gasovima. Čak i kada se udiše u malim dozama, ugljen monoksid može biti veoma štetan za vaše zdravlje. Može izazvati jaku vrtoglavicu ili glavobolju, ili još gore, nesvesticu. Očigledno je da ako primetite da vaše vozilo emituje ovaj štetni gas, odmah treba da pregledate i popravite auspuh.
Važno je napomenuti da, iako ugljen-monoksid predstavlja gas bez mirisa, drugi gasovi koji izlaze iz izduvne cevi nisu bez mirisa. Dakle, ako primetite neki čudan miris izduvnih gasova koji dolazi iz kabine, mogli biste pretpostaviti da auspuh negde pušta. A zbog vaše bezbednosti uvek treba izbegavati udisanje ugljen-monoksida iz izduvnih gasova.

Korak 3: Obratite pažnju na znakove lošeg auspuha pri vožnji

Da biste mogli da utvrdite da li postoji problem sa auspuhom, postoji nekoliko stvari na koje možete pripaziti dok vozite automobil. Dva najčešća znaka da je auspuh blokiran su povećana potrošnja, kao i gubitak ukupnih performansi. Ako primetite da se motor muči da izbaci izduvne gasove kroz auspuh, to znači da manje snage stiže do točkova, pošto troši više snage da izbaci izduvne gasove.

Pored toga, kada vam je auspuh blokiran, to može biti uzrok toga da vaš automobil radi pod većom temperaturom nego što je to uobičajeno. U slučaju da niste upoznati, temperatura izduvnih gasova postaje malo toplija dok napušta komoru cilindra. Svaka blokada u auspuhu rezultiraće ograničenjem protoka vazduha, što znači da će toplota biti mnogo bliža motoru automobila.

Vizuelni pregled ispod vozila

Kada obavljate vizuelni pregled auspuha, potrebne su vam samo ove tri stvari: baterijska lampa, dizalica i podupirači. Evo šta treba da sledite:

Korak 1: Podignite haubu i pregledajte izduvni razvodnik

Sa strane bloka motora vašeg automobila nalaze se cevi koje idu ispod vašeg vozila i do gepeka vašeg vozila. Iako to toliko nećete moći da vidite, ipak morate detaljno da pregledate šta i to što možete videti. Proverite da li su svi vijci još uvek tu i nisu olabavljeni. Vremenom, ovi vijci često imaju tendenciju da se odvrnu zbog vibracija motora.

Pored toga, možda biste želeli da proverite da li ima pukotina na metalu. Ponovno zagrevanje i hlađenje vozila može stvoriti pukotine na metalu. Međutim, budite oprezni jer ti delovi mogu biti vrući, pogotovo ako je motor nedavno ugašen.

Korak 2: Podignite vozilo i postavite ga na podupirače

Kada automobil dižete pomoću dizalice, vodite računa da se nalazite na ravnoj i izravnatoj površini. Zatim morate postaviti podupirače na sve uglove kako biste bili sigurni da vaše vozilo neće pasti na vas dok ste ispod njega.

Korak 3: Pregledajte donji deo izduvne grane

Kada ste ispod svog automobila, mogli biste videti ostale delove izduvne grane koje ranije niste mogli videti. Morate da proverite da li je došlo do sličnih problema koji su navedeni gore.

Korak 4: Ispitajte katalizator

Da biste pravilno pregledali katalizator, morate da koristite gumeni čekić i kucnete u katalizator vrlo lagano. Ovaj korak možete uraditi i koristeći dršku šrafciger. Oslušnite da li ima zveckanja unutra. Kao što je gore rečeno, katalizator se vremenom degradira, a s njim se unutrašnja obloga počinje raspadati na komade koji zveckaju dok vozite svoj automobil.

Morate proveriti spojnice koje ulaze i izlaze iz katalizatora i vidite da li su još uvek netaknuti. Svaka udubljenja ili ulubljenja, ma koliko mala bila, verovatno bi stvorila pukotinu kroz koju bi gas mogao da iscuri. Da dodam, i sam katalizator ne bi trebalo da ima bilo kakva spoljna oštećenja. Ako ima udubljenja sa spoljašnje strane, to bi verovatno moglo dovesti i do unutrašnjih oštećenja, a pre nego što to saznate, moraćete da zamenite čitavu jedinicu.

Takođe biste trebali imati na umu da neki katalizatori imaju toplotni štit koji ga održava na tačnoj radnoj temperaturi. U tom smislu, proverite da li je štit učrvršćen i da ne dodiruje katalizator, koji je takođe jedan od glavnih razloga zveckanja prilikom vibracija. Vijak koji nedostaje ili je olabavljen može prouzrokovati zveckanje dok vozite.

Korak 5: Pregledajte lonac auspuha

Možda ćete morati proveriti lonac auspuha na način na koji ste proverili katalizator. Morate biti sigurni da nema udubljenja, jer udubljenja mogu prouzrokovati probleme sa protokom vazduha. Pored toga, lonac asupuha se smatra jednim od najosetljivijih delova koji se oštećuju od rđe, jer vlaga ima tendenciju nakupljanja u njemu. Iako je površinska rđa sasvim normalna, štetna je rđa koja je prodrla unutra. Ako je to slučaj, morate očistiti ili zameniti lonac auspuha.

Korak 6: Pregledajte izduvnu granu i njene spojeve

Morate temeljno pregledati ostatak spojeva i izduvne grane, da li postoje udubljenja, pukotine ili rđa. Imajte na umu da izduvna grana nikada ne sme doći u kontakt sa bilo kojim drugim metalom. Ovo održava metal što je moguće hladnijim i čuva toplinu da ne ode do drugih delova vašeg vozila.

Korak 7: Proverite nosače izduvnog sistema

Nosači koji se nalaze na auspuhu koriste gumenu petlju koja drži cevi u položaju dok omogućava kretanje. Ovim morate osigurati da se guma ne raspadne i da li je pravilno postavljena. Možete da lagano protresete lonac auspuha kako biste testirali nosače. Treba da znate da prilikom prejakog trešenja auspuha ili izduvne grane može doći do oštećenja drugih komponenata.

Zaključak

Prateći gore navedenu proceduru pomoći će vam da identifikujete bilo kakve problem sa izduvnom granum. Na kraju krajeva, ključ za rešavanje ovih problema je prepoznati ih pre nego što nanese ozbiljnu štetu na izduvnom sistemu vašeg vozila. Skupi račun za popravku možete sprečiti i tako što ćete biti proaktivni i identifikovati sve male probleme pre nego što oni postanu masovni problem.

Leave a Reply