Automobilske gume univerzalne, zimske, letnje, odabrati univerzalne ili zimske za sneg?

Jedno od pitanja koje najčešće postavljaju vozači koji žive u mestima sa hladnijom klimom jeste da li zaista trebaju ulagati u zimske gume dokle god su univerzalne već na automobilu. Nažalost, odgovor na to pitanje nije tako jednostavan. Možda će vam trebati zimske gume kao i univerzalne u zavisnosti od potreba vašeg vozila i vrste uslova na putu s kojima možete da se suočite tokom godine. Ključ za određivanje da li će vam trebati zimske gume ili univerzalne, zavisi od toga da li znate razliku između ovih i da identifikujete potrebe vašeg vozila u specifičnim klimatskim uslovima.

Šta su univerzalne gume?

Kada automobili izađu iz fabrike, obično su opremljeni univerzalnim gumama. Ova vrsta guma dizajnirana je tako da vozačima omogućava tihu vožnju, hvaleći se pristojnim radnim vekom i ekonomičnošću goriva, pa je lako razumeti zašto su se pokazale toliko popularnim. Univerzalne gume nude veoma svestrane performanse i dizajnirane su tako da se pokažu dobro u širokom rasponu uslova, od lagane zimske vožnje do mokrih drumskih površina, nudeći najbolje od oba u poređenju sa zimskim i letnjim gumama.
Univerzalne gume
Univerzalne gume

Da li univerzalne gume nude sve prednosti zimskih i letnjih guma?

Iako se univerzalne gume mogu pohvaliti mnogim karakteristikama zimskih i letnjih guma, ne nude sve prednosti nijedne. To je zato što je moralo da dođe do kompromisa u nastojanju da se obezbedi dobar nivo performansi u širokom rasponu uslova na putu. U poređenju sa letnjim gumama, univerzalne gume neće biti u stanju da obezbede isto snažno trenje ili preciznost pri rukovanju, međutim u poređenju sa zimskim gumama, univerzalne gume ne mogu da podnesu ekstremni led i sneg sa totalnom sigurnošću. Ako zamislite da su univerzalne gume vrlo slične paru patika, dobićete prilično dobru ideju – da, patike možete nositi tokom cele godine, međutim one neće biti najbolji izbor u svakoj od situacija. Mnogo više ćete voleti sigurnost i udobnost koji dolaze sa nošenjem čizama koje nosite po snegu, a japanke ili sandale su izbor kada idete na plažu. Generalno gledano, univerzalne gume predstavljaju sjajan izbor ako živite u mestu sa blagom klimom i tokom zime ne nailazite na ekstremni sneg, led ili hladnoću.  

Šta je sa zimskim gumama?

Ako vozite po dubokom snegu ili preko ledenih površina, trebaće vam prave gume da biste se mogli nositi sa opasnom situacijom. Zimski uslovi na putu mogu biti krajnje nepredvidivi, a bez obzira da li se suočavate sa ledom ili snegom koji pada, vaše gume će biti izazvane pružanjem više trenja nego u bilo koje drugo doba godine.
Zimske gume
Zimske gume
Kombinacija snega, leda i hladnih temperatura najbolje se dočekuju sa zimskim gumama na vozilu, jer su dizajnirane posebno za dobar rad u zimskim uslovima. Postoje brojne karakteristike koje izdvajaju zimske gume od univerzalnih kada je reč o zimskoj vožnji:

Šare na gumama

Kada vozite po veoma hladnim temperaturama, ustanovićete da će letnja ili univerzalna guma početi da se ukrućuje, postajući manje efektivna u obezbeđivanju dovoljno trenja da biste bili stabilni i sigurni na putu. Zimske gume bore se protiv ovog problema koristeći specijalnu strukturu gume koje su dizajnirane tako da ostanu fleksibilne kako bi gumama omogućile bolje prianjanje na putu i u najhladnijim danima.  

Oblici i dubina šare

Još jedna jedinstvena karakteristika koja se nalazi u zimskim gumama je veća dubina šare i jedinstveni oblik šare. Veća dubina šare smanjiće količinu snega koja se može nakupiti na gumi, pružajući optimalno trenje na snežnim površinama. U međuvremenu, oblik šare zimske gume dizajniran je tako da kanališe bljuzgavicu i sneg dok izbacuje vodu.

Kramponi

Zimska guma imaće i više krampona, kao veću gustinu odlivnih kanalčića, jednostavnije, veći broj malih proreza u šari gume, koji pružaju odlično trenje na zaleđenim putevima.

Dakle, koje odabrati – univerzalne gume ili gume za sneg?

Ako niste sigurni koje gume koje bi trebalo da stavite na vozilo, odgovor na to zavisi od uslova u kojima ćete voziti i u kojim klimatskim uslovima živite. Ako tokom godine imate pregršt malih snežnih naleta, a ledene površine su izuzetak, retke, set univerzalnih guma gotovo sigurno će biti dovoljan da zadovolji vaše potrebe.
Univerzalne ili zimske gume?
Univerzalne ili zimske gume?
Međutim, ako se vozite u okruženju u kojem znate da postoje duži periodi u godini kada sneg i led mogu prouzrokovati problem, postavljanje seta zimskih guma nije samo preporučljivo, apsolutno je neophodno da zbog vaše sigurnosti i bezbednosti. Ako se odlučite za zimske gume, važno je da uvek promenite kompletan set guma. Ako promenite samo prednje gume, postaje sve verovatnije da će se vaše zadnje gume proklizavati. Suprotno tome, ako samo stavite zimske gume na zadnje točkove automobila, mogli biste uočiti da će vaše prednje gume izgubiti na trenju, čineći upravljanje vozilom praktično nemogućim. Ako postavljate zimske gume, važno je zapamtiti da morate vratiti set univerzalnih guma kada dođe proleće. Iako su zimske gume definitivno najbolji izbor u ekstremnoj klimi, uvek će se brže istrošiti ako se vozite po suvim i toplim putevima.

Leave a Reply