Automobil Teško Pali zimi pri niskim temperaturama?

Da li ste ikada primetili da vaš motor ponekad teško pali? Ovaj problem se češće javlja po hladnom vremenu.

Problemi teškog paljenja

Pa, postoje razni razlozi zašto motori imaju problema sa startovanjem na različitim temperaturama. Kada je motor vruć i teško ga je pokrenuti, problem obično ima veze sa gorivom. Para koje stvara vruć motor sprečiće efikasno cirkulisanje goriva.

To otežava pokretanje motora jer mu je potrebno više vremena da cirkuliše gorivo nego što bi to normalno trebalo. Ako je motor previše vruć, onda se uopšte neće moći pokrenuti. Međutim, motor se ne može ugrejati do ovog stanja zbog spoljašnje temperature.

Više nego verovatno, imate problem sa sistemom hlađenja vašeg vozila, poput curenja hladnjaka, creva hladnjaka ili neispravnog poklopca hladnjaka, zbog čega se motor pregreva. Naravno, najgori slučaj je da se motor ne upali.

Ali, ako živite u hladnijem prostoru i vaše vozilo je stalno izloženo temperaturama smrzavanja, tada će vaš motor postati mnogo hladniji nego inače. Ovo bi vam moglo otežati pokretanje motora vašeg vozila ako je dovoljno hladno.

Zašto je teško upaliti automobil po hladnom vremenu?

Manja isparenja/isparavanja goriva

Kao prvo, benzin, kao i druge tečnosti, ne isparava tako brzo kada je izložen hladnom vremenu. S obzirom da benzin u motoru mora da isparava da bi mogao da se zapali, izuzetno hladno vreme uzrokuje da ispari mnogo sporije.

Ovo je veoma važno pri paljenju kada motoru treba veća količina goriva od uobičajene. U ovoj situaciji proces sagorevanja deluje uobičajeno.

Gušće motorno ulje

Pored toga, hladne temperature napolju učiniće da se motorno ulje zgusne. Motorno ulje možete da uporedite sa sirupom za palačinke. Sirup koji je bio na polici i na sobnoj temperaturi teče mnogo brže od sirupa za palačinke koji je bio u hladnom frižideru.

Kad sipate sirup sobne temperature na palačinke, on izlazi mnogo brže iz boce i prekriva palačinke brže nego kada je sirup hladan. Zbog toga će vam trebati mnogo duže da se zagreje hladno motorno ulje da bi mu moglo da cirkuliše kroz motor vašeg vozila. Imajte na umu da vrsta motornog ulja koje koristite takođe igra ulogu.

Slab akumulator automobila

U retkim okolnostima, akumulator vašeg automobila može biti razlog zašto se vaš motor teško pali kada su temperature niske. Ako imate star ili slab ili mrtav akumulator, ovaj problem bi se rešio jednostavnom zamenom akumulatora.

Ali ako su temperature napolju hladne, to može uzrokovati da akumulator izgubi sposobnost stvaranja elektrona i da ne funkcioniše onako kako bi trebalo. Kao rezultat toga, nema dovoljno snage za starter motora što otežava paljenje motora.

Najbolji savet da se ova situacija ne desi je da držite automobil u zatvorenom prostoru što je više moguće. Ako kod kuće imate garažu koja je dovoljno velika da biste držali automobil, razmislite o parkiranju automobila noću kako bi akumulator i motor bili topli.

Leave a Reply