Beli dim iz Auspuha: Koji su razlozi pojave i šta znače?

Ako pri paljenju automobila sa benzinskim motorom primetite beli dim koji izlazi iz auspuha, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi se to moglo dogoditi. Jedan od razloga za beli dim je vrlo uobičajen i potpuno bezopasan. Ali postoje i drugi slučajevi kada beli dim izlazi iz auspuha vašeg automobila na koje morate obratiti pažnju, jer to može biti znak velikog problema.

Koji su razlozi pojave belog dima?

Kondenzacija

To je uobičajena pojava, posebno u hladnijim klimama. Kad je napolju hladno i primetite beli dim pri paljenju motora, verovatno nemate šta da brinete.

Kada se topli izduvni gasovi dođu u kontakt sa hladnim spoljnim vazduhom, nastaje kondenzacija i para. Nakon kraće vožnje, beli dim bi se trebao smanjiti. Uobičajeno je da vozači koji su živeli u toploj klimi, zatim se presele u hladniju regiju da bi ne bi brinuli o tome, ali to je bezopasno i potpuno Curenje rashladne tečnosti

Ako beli dim nastavi da izlazi iz auspuha i nakon dostizanja radne temperature motora ili pri ubrzavanju, to može ukazivati na curenje rashladne tečnosti unutar motora. Najočigledniji simptom unutrašnjeg curenja rashladne tečnosti je kada beli dim izlazi iz auspuha i ostavlja sladak miris u vazduhu. Ako je beli dim konstantan i primećujete sladak miris u vazduhu, definitivno imate problem sa rashladnom tečnošću.

Razlog zašto rashladna tečnost obično curi je taj što može doći do pukotina na glavi cilindra ili čak u bloku motora. Čak i ako je pukotina mala, unutrašnja rashladna tečnost može lako iscuriti i kontaminirati ulje vašeg motora. Zbog toga izduvni dim postaje beo. Kombinacija rashladne tečnosti i motornog ulja stvoriće belu boju dima. Potrebno je samo malo rashladne tečnosti da uđe u komoru za sagorevanje da bi se proizveo beli dim.

Jednom kada imate nizak nivo rashladne tečnosti i sistem za hlađenje koji se ne održava pravilno, vaš motor će se početi pregrevati. Usled toga dihtung glave neće moći da zaptiva kako treba, pošto je motor pregrejan. Kao rezultat toga, vaš motor će se istrošiti mnogo brže, a njegove unutrašnje komponente će se oštetiti.

Loši prstenovi klipa ili curenje kroz dihtung ventila

Curenje kroz zaptivače ventila ili prstenove klipa je druga mogućnost kada je reč o pojavljivanju belog dima. U ovom slučaju ulje dolazi do komore za sagorevanje, gde se meša sa gorivom i sagoreva. Rezultat je beli ili svetlo plavkast dim koji izlazi iz izduvnog razvodnika.

Ako želite da rešite ovaj problem sa belim dimom, lako rešenje je da odvezete svoje vozilo do najbližeg majstora čim to primetite. Ali ako to pokušavate da popravite sami, nikada ne pokušavajte da uklonite poklopac posude rashladnog sredstva dok automobil i dalje radi jer će motor biti previše vruć i to će vam naneti ozbiljne povrede. Ostavite automobil da se ohladi i tek onda proverite nivo rashladne tečnosti. Ako je nivo rashladne tečnosti u granicama normale, moraćete da izvršite proveru pritiska u sistemu za hlađenje da biste mogli da odredite gde je rupa u sistemu.

Loše dizne

Pokvarene dizne, obično one koje su zaglavljene u otvorenom položaju ili propuštaju na o-prstenu, isporučiće previše goriva u komoru za sagorevanje. Ovaj višak goriva ne može pravilno sagoreti u motoru, a umesto toga izlazi kao beli ili sivi dim iz vašeg auspuha. Zamena dizne (ili o-prstena) je rešenje.

Težak deo ovog posla je otkriti koja dizna je loša/ne radi, pa u zavisnosti od kilometraže koju ste prešli sa tim diznama, mnogi mehaničari će preporučiti zamenu svih dizni, jer nisu skupe u većini slučajeva.

Nepravilan rad pumpe dizni (dizel motori)

Dizelski motor zahteva precizno vreme dostavljanja i pritisak goriva koje dolazi iz pumpe dizni. Kada ove stavke nisu usklađene, vaš motor u suštini dobija višak goriva, koje ne sagoreva u potpunosti, već umesto toga izlazi kroz auspuh u obliku belog ili sivog dima.

Leave a Reply