BORD KOMPJUTER: Šta je i Čemu služi? Koji su Simptomi lošeg?

Šta je BORD KOMPJUTER? (PMC)

Bord kompjuter (Povertrain Control Module (PCM)) je sofisticirani deo mašinerije. On prima podatke od niza senzora. Upravljački modul motora (Engine control modul – ECM) i upravljački modul menjača (Transmission control modul – TCM) su oba primera sistema koje PCM nadgleda.

Značajno je da PCM takođe analizira podatke koje prikuplja. Te informacije koriste se za kontrolu sistema paljenja, dizne za gorivo i još mnogo toga. Izračunaće najbolje paramtere sistema za optimalne performanse i prilagodiće se tome.

Ako vaše vozilo ima loš PCM, možete očekivati da imate ozbiljne probleme. Ispod su neki od uobičajenih simptoma koji će vam pomoći u dijagnostikovanju neispravnog borda kompjutera

Čemu služi BORD KOMPJUTER?

Nije važno da li vozite Ford ili BMW, PCM relej će biti sličan. On je mozak automobila i kontroliše sve što se nalazi u vozilu. Loš kompjuter automobila je ozbiljan problem. Problemi sa ovim sistemom znače da on ne može slati poruke drugim sistemima u vozilu. To može dovesti do lošeg rada motora i drugih vitalnih sistema.

Koji su Simptomi lošeg BORD KOMPJUTERA?

Loše performanse

Kada ste umorni, ne radite sa najvišom efikasnošću. Prilikom umora ili bolesti, um se zamori što otežava razmišljanje, što dovodi do pogrešnih odluka i pravljenja grešaka.

Možda vaš bord kompjuter nema rizik od gripe, ali kada je „bolestan“, mehanizam će praviti greške. Na primer, može pogrešno protumačiti mešavinu vazduh / gorivo i ne poslati motoru potrebnu količinu goriva.

Ako ima premalo goriva, motor neće raditi ispravno. Počeće da se trza i verovatno će se i ugasiti. Ako se ovo nastavi duže vreme, motor može da se trajno ošteti jer ne dobija potrebno podmazivanje.

Ako ipak ima previše goriva, motor se neće odmah oštetiti. Ono što ćete primetiti je povećanje emisije gasova i povećanje potrošnje goriva. Ako se ovo ne popravi brzo, emitovaće i izbacivaće previše ugljenika i negativno će uticati na performanse motora.

Menjanje brzina postaje problematično

Ako automobil počne da nepotrebno menja brzine, to je razuman pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim PCM ili TCM. Ali takođe može ukazivati na probleme sa kućištem ventila menjača ili jednostavno imate nizak nivo ulja u menjaču.

Nepravilan rad motora

Ako primetite nepravilan rad motora, morate odvesti automobil kod mehaničara. Tada se mogu analizirati kodovi grešaka i otkriće se uzrok problema.

Problemi sa paljenjem automobila

Da bi motor radio onako kako treba, bord kompjutera osigurava da je sve u ispravnom položaju. Takođe koordinira vreme zapaljivanja smeše. Ako vreme paljenja smeše nije dobro, svećice neće baciti varnicu u pravom trenutku.

Dovodi do problema sa upravljanjem automobilom. Ako je ovo problem, vozilo će pokušati da se upali, ali neće uspeti.

Povećane emisije gasova

Slaba strana sagorevanja viška goriva je to što se povećavaju emisije gasova. Ako ima previše goriva, katalizator će se boriti da pročisti sav dim. Osetićete veće emisije i možda nećete preći tehnički pregled, te ćete morati što pre rešiti ovaj problem.

Obratite pažnju na lampice upozorenja

Ako se upali više lampica upozorenja, to je siguran pokazatelj problema koje mogu nastati. Automobil ne radi optimalno, a verovatno će biti problema između različitih sistema.

Ako vam instrument tabela svetli poput božićne jelke, obratite se automehaničaru koji je specijalizovan za električni rad što je pre moguće.

Leave a Reply