Cena Popravke Alternatora? Testiranje Alternatora, Kvarovi, Simptomi

U ovom članku ćemo pogledati koliko će koštati popravka alternatora i zašto to košta. Alternatorima je potrebna popravka kao i bilo kom drugom delu automobila tokom životnog veka i to je deo kom će sigurno trebati popravka, jer je od suštinskog značaja za nesmetan rad vozila. To je zato što je alternator deo automobila koji pomaže da se automobil pokrene, jer pomaže u napajanju električnog sistema. Ako alternator ne radi u najboljem redu, neki od kritičnih sistema automobila mogu prestati da rade. To uključuje grejač, vazdušne jastuke, servo upravljač, pa čak i kočioni sistem. Znakovi koji nagoveštavaju da alternatoru treba popravka su kada prednja svetla u vašem automobilu počnu da slabije svetle, kao i kada svetla na vašoj tabli počnu da trepere. To je zato što električna energija počinje da nestaje i alternator ne puni akumulator.

Kako testirati alternator?

Testiranje alternatora da biste videli da li mu je potrebna popravka ili zamena je ključ za razumevanje popravke i troškove popravke. Jer, ako vaš alternator radi pravilno, a ako mehaničar predloži njegovu zamenu, što je skupo, pokušavaju vas prevariti da trošite malo više novca u njihovoj radionici.
Pa kako testirati alternator?

Kada je motor vašeg automobila uključen, otvorite haubu svog vozila kako biste mogli lako da vidite i pristupite akumulatoru. Odatle locirajte kaiš alternatora kako biste osigurali da se jednostavno nije olabavio.

Koristite multimetar na podešavanju od 20 volti da biste testirali napon alternatora. U idealnom slučaju, istovremeno osiguravajući vašu sigurnost, stavite pozitivnu ili crvenu sondu na crveni konektor koji izlazi iz alternatora. Zatim stavite crnu ili negativnu sondu sa multimetra i pričvrstite je na metalni deo okvira vašeg automobila – poslužiće i bilo koji vijak. Pazite da ne uzemljite alternator.

Multimetar
Multimetar

Na vašem meraču treba da se pojavi očitavanje. Ako je vaš alternator u vrhunskom radnom stanju, trebao bi da čita u opsegu od 13,8 do 14,2 volti. Ako je previsok, a to je oko 15 volti, to znači da vaš alternator ne radi pravilno. Isto bi se moglo reći i ako je preniska, ali to može biti iz puno više razloga. Najbolje je odvesti svoj automobil kod mehaničara, ako se ne razumete u popravku električnih i mehaničkih delova motora.

Cena popravke alternatora?

Kada pogledamo koliko može koštati popravka alternatora, dobro je podeliti cenu na dva dela. Očigledno, jedan je sam trošak ovog dela, a drugi, koji ponekad može biti i skuplji, trošak radne snage. Ovo poslednje je mnogo teže pogoditi ili proceniti, jer zaista zavisi od iskustva mehaničara, kao i od vrste autoservisa u koji ste otišli.

Kako je rečeno, sama cena alternatora bi koštala približno isto za svaki model automobila. Očigledno je da će tip automobile određivati cenu alternatora. Međutim, u proseku alternator može koštati između 100 i 500 eura. Realno, to znači da će vlasnici automobila u proseku plaćati oko 200 eura za sam deo.

cena popravke alternatora
cena popravke alternatora

Međutim, postoje brojni drugi faktori koje treba uzeti u obzir kada pokušavate da dobijete dobru ponudu za troškove zamene kaiševa alternatora. Za početak, ne morate kupiti potpuno novi alternator ako popravljate svoj. Kupovina polovnog dela očigledno snižava cenu alternatora i postoji velika razlika između polovnih delova. To znači da ponekad možete kupiti alternator koji je dobar kao novi, ali bez “etikete”/bez računa. Ili možete kupiti alternator koji se smatra kopijom, što znači da, iako je kopija kao nova, to jednostavno ne proizvodi sam proizvođač automobila. Neke veb lokacije i prodavci delova automobila prodaće delove koje proizvodi proizvođač automobila ali preuređene, pored novih delova koji takođe mogu da se prodaju kao renovirani delovi. Obično su ovo najjeftiniji rezervni delovi na raspolaganju.

Kako proceniti utrošenu radnu snagu zamenu kaiša/remenice

Cena rada je često najveća varijabla u ceni vašeg troška kaiša alternatora. To je zato što ne samo da će neka zamena kaiša potrajati kraće, a neki mehaničari jednostavno naplaćuju iskustvo. Imajte na umu da će nekim automobilima biti potrebno oko pola sata da mehaničar zameni alternator, dok bi nekim vozilima trebalo oko 10 puta više od toga.

Uz to, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju vozilo, imaće uticaj na to koliko dugo će vašem mehaničaru trebati da zameni kaiš alternatora. Međutim, to ne bi trebalo previše uticati na cenu s obzirom na to da će mnogi alternatori biti potpuno isti za proizvodnju automobila i modela proizvedenih u bilo kojoj godini. Kako je rečeno, ako ste sami nabavili alternator da mehaničar instalira, možda će im trebati malo duže nego inače jer možda nisu navikli na instalaciju tog alternatora na vaše vozilo.

Zamena kaiša/remenice
Zamena kaiša/remenice

Uz to, neki outfitter brendovi ili lanci automata mogu koštati i iznad i ispod industrijske norme. Kad naplaćuju iznad industrijske norme, često se svodi na činjenicu da se oslanjaju na marku ili ime svoje odeće i njen ugled. Ljudi ponekad odluče da izađu sa poznatim brendom samo zato što to znaju – smatraju da je uteha da je brend dobro poznat i spremni su da ga plate. Sa druge strane, neki brendovi mogu da naplaćuju manje jer imaju veću kompaniju u celini, pa su u stanju da koriste ekonomiju obima da bi cene zadržali za svoje kupce. Takođe, postoje i nezavisni mehaničari koji se nalaze između ove dve strane.

Kako uštedeti novac na popravke alternatora i njegove troškove zamene

Jedan od najboljih načina za uštedu na kaišu alternatora i njegov trošak za zamenu je jednostavno da prvo kupujete/proverite oko sebe kako biste stekli dobru predstavu o svom lokalnom tržištu. Osim toga, imajte na umu da nije uvek najjeftinija ponuda ta koja bi trebalo da pobedi – vlasnici automobila trebalo bi da ispituju zašto je ponuda tako jeftina. Da li je osoba navela u opisu posle kako je došla do tako niske cene i da li je uzrok niske cene loša vašeg alternatora? To može dovesti do povećanja cene pošto će vam posle nekog vremena trebati novo menjanje alternatora, mnogo brže nego da ste odmah u startu malo više uložili novca u proverenog automehaničara.

Kako uštedeti novac na popravke alternatora
Kako uštedeti novac na popravke alternatora

Uz to, isplati se napraviti neko istraživanje ako i sami kupujete zamenu kaiševa. Da biste to učinili, prvo morate utvrditi broj dela vašeg tačnog alternatora. Potom ih je lako pretraživati na Internetu da biste procenili tržište koliko vaš deo može koštati iz različitih izvora, ali ne zaboravite da potražite i u tradicionalnoj prodavnici auto delova. Možda će vam spustiti cenu na kupovinu kaiša, ako idete odmah da ih instalirate.

Očigledno, najveća ušteda je da sami postavite kaiš, mada morate ispitati svoje iskustvo u tome i možete li oštetiti automobil pokušavajući da zamenite. Da li će vas to takođe koštati više novca za nekoliko meseci? Zapamtite da je kais alternatora kritičan za dobro funkcionisanje vašeg automobila i mnogih njegovih bezbednosnih sistema – to nije nešto što biste rizikovali.

Popravke i troškovi alternatora automobila – zaključak

Popravka ili zamena alternatora jedna je od stvari koje će se dogoditi da će svako ko ima automobil morati da iskusi u nekom trenutku svog života. To je frustrirajuće, može biti skupo, ali još uvek je važno osigurati da se ovaj neophodni deo automobil pravilno zameni ili popravi u slučaju kvara alternatora. Bezbednost vozača i putnika oslanja se na to, zato je uvek vredno ulaganja u popravku što pre.

Leave a Reply