CHECK ENGINE: Šta Znači Lampica Upozorenja? Kako je Resetovati?

Šta znači Lampica Upozorenja  CHECK ENGINE

Kontrolna tabla automobila sastoji se od mnogo različitih malih lampica. To su indikatori upozorenja koji predstavljaju različite sisteme i područja vozila. Većinu vremena ne vidimo da ovi indikatori svetle jer je sve u redu. Ali ako bi ikada došlo do problema sa određenom komponentom ili sistemom u našem vozilu, odgovarajuća lampica upozorenja bi se upalila na komandnoj tabli. Ovo je namenjeno osvešćavanju vozača da postoji problem.

Indikatori upozorenja povezani su sa električnim sistemima i upravljačkom jedinicom motora. Kad god ovaj centralni računar otkrije bilo kakav problem u vozilu, aktiviraće jedan od odgovarajućih indikatora upozorenja tako što će ga upaliti na komandnoj tabli. Jedno od najozbiljnijih upozorenja koje biste mogli dobiti je lampica „Check Engine“. Kada se ova lampica upali, to može značiti nekoliko stvari. Postoji problem ili sa vašim motorom ili sa nekim od električnih sistema motora. U osnovi, svaki veliki problem sa vozilom koji ograničava njegovu funkciju, prouzrokovaće da se lampica Check Engine upali na instrument tabli.

Kako Resetovati Lampicu CHECK ENGINE

Ponekad vam se vozilo može činiti sasvim u redu, uprkos upaljenoj lampici Check Engine. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se to može dogoditi. Sve u svemu, ne treba ignorisati lampicu Check Engine-a bez obzira na to kako se čini vožnja. Čak i ako je rad motora u redu, mogao bi postojati neki pozadinski problem koji treba rešiti u bliskoj budućnosti.

Pronađite i popravite

Lampica Check Engine obično se pali s razlogom. Ako se niste posvetili tom razlogu, trebali biste. Odvezite svoje vozilo kod mehaničara i neka on odradi dijagnostiku vozila. Ovo će odrediti odakle problem dolazi. Jednom kada mehaničar reši ovaj problem, to bi trebalo da izazove da računar vozila deaktivira lampicu upozorenja.

Resetujte dijagnostički računar

Postoje okolnosti kada se lampica upozorenja Check Engine može upaliti zbog greške. Za ovaj problem možete da se pobrinete tako što ćete resetovati dijagnostički računar pomoću uređaja koji se zove Check Engine Light Code Reader. Vaš lokalni zastupnik treba da ima ovaj uređaj i verovatno će besplatno da resetuje računar. Ovo je korisno ako ste popravili kvar, ali lampica Check Engine se nije ugasila.

Izvadite akumulator

Prve dve metode trebalo bi da uspeju da resetuju lampicu Check Engine. U retkim okolnostima kada ne uspeju, možete da izvadite akumulator iz automobila. Kompjuter za dijagnostiku možda i dalje ima neku snagu u njemu, tako da ćete želeti da iscrpite svu tu snagu uključivanjem svetla vozila. Jednom kada se energija potpuno potroši/isprazni, sve informacije na računaru koje su prouzrokovale paljenje lampice biće izbrisane. Sada ponovo vratite/postavite akumulator i trebali bi da se ugasi lampica Check Engine.

Leave a Reply