Enterijer Automobila: Kako Ispolirati i Očistiti Staklo, Plastiku, Kožu i Tkaninu

Čista unutrašnjost automobila ne samo da izgleda sjajno, već je dobra i za vaše zdravlje, jer prljavi tepih sadrži grinje, bakterije i druge alergene.

Za čišćenje celog enterijera potrebno je oko sat i po. Budite oprezni sa vodom u automobilu; Ako voda dođe do električnih komponenti, može prouzrokovati probleme. Ne natapajte sedišta previše i ne dozvolite da voda ode ispod tepiha. Može izazvati koroziju i vlažan plesnjiv miris. Dozvolite da se unutrašnjost vašeg automobila osuši nakon što završite sa čišćenjem.

Usisavanje

Uklonite podne patosnice. Usisajte tepih i sedišta od tkanine. Koristeći odgovarajuće nastavke usisivača da biste dopreli ispod sedišta, oko papučica i područja između prednjih sedišta i središnje konzole. Usisajte patosnice posebno.

Upotrebite dodatak sa četkom usisivača da biste očistili kontrolnu tablu, centralnu konzolu i panele vrata. Pazite da ne oštetite ručice, otvore i lepljive delove.

Čišćenje sedišta od tkanine i presvlaka na vratima

Sledeći korak je čišćenje sedišta.

Na raspolaganju je veliki broj sredstava za čišćenje tapacira. Ovde smo koristili čistač presvlake Turtle Vak, ali i drugi proizvodi mogu poslužiti

Prvi korak: poprskajte sredstvo ravnomerno na prljavo mesto

Dobro utrljajte krpom za čišćenje. Jednom kada prljavština nestane, obrišite ga suvom mekom krpom

Sva sedišta i presvlake na vratima možete očistiti na isti način, radeći jedno po jedno. Ako nemate posebno sredstvo za čišćenje tapacira, poslužiće i običan deterdžent za veš: Pomešajte malu količinu deterdženta sa toplom vodom. Umočite čistu krpu u nju. Dobro iscedite – želite krpu koja je jedva vlažna. Trljajte jače na prljavim mestima. Kada završite, obrišite je čistom, mekom suvom krpom.

Čišćenje kože

Koža koja se koristi u automobilu je osetljiv materijal i zahteva nežnu negu s visokokvalitetnim proizvodima. Neki proizvodi za negu kože čine kožu sjajnijom ili klizavijom, dok drugi mogu učiniti lepljivom. Ispitajte proizvod na maloj površini pre upotrebe da biste videli da li vam se sviđa. Ne koristite papirne peškire na koži; mogu ostaviti ogrebotine; umesto toga koristite meki čist pamučni peškir.

Budite pažljivi sa upravljačem i ručicom prekrivenom kožom, jer neki od proizvoda za negu kože mogu ih učiniti klizavim ili lepljivim. Možda bi bilo dobro ne koristiti nijedan proizvod na volanu. Umesto toga, očistite ga ručno jedva vlažnim pamučnim peškirom. Ako koristite bilo koji proizvod za negu kože na volanu, proverite da nije klizav pre vožnje.

Usisajte prljavštinu sa kožnih sedišta koristeći dodatak sa četkom za usisivač. Budite oprezni, jer crevo usisivača može ogrebati kožu.

Poprskajte sredstvo za čišćenje kože na meki pamučni peškir.

Nežno obrišite sedišta, pažljivo očistite udubljenja i ivice.
Ovde smo koristili 2 u 1 sredstvo za čišćenje: Regenerator. Ako koristite samo sredstvo za čišćenje, nanesite i regenerator nakon toga. Zaštitiće kožu.

Čišćenje tepiha

Tepih možete očistiti na isti način na koji ste čistili sedišta od tkanine i presvlake. Rastvor deterdženta za veš deluje takođe na tepih.

Čistite deo po deo. Ravnomerno nanosite sredstvo za čišćenje tepiha.

Dobro trljajte. Ako vaše sredstvo za čišćenje ima četkicu, možete ga koristiti na jako prljavim mestima.

Kada završite, obrišite ga suvom krpom.

Ne dozvolite da se voda zavuče ispod tepih. Osušite ga što je brže moguće.

Kako očistiti i polirati kontrolnu tablu i plastične delove enterijera

Očistite kontrolnu tablu, centralnu konzolu i ostale plastične delove jedva vlažnom čistom krpom. Za uklanjanje mrlja koristite malu količinu deterdženta za pranje veša. Osušite čistom mekom suvom krpom. Da bi se plastika sijala, koristite lak za plastiku.

Nanesite malu količinu laka. Ravnomerno ga rasporedite mekom četkom. Ne prskajte direktno na stereo uređaje ili druge električne delove, već koristite četku.

Pažljivo obrišite čistom mekom krpom.

Ako više volite da instrument tabla i plastika izgledaju manje sjajno i prirodnije, postoji veliki broj proizvoda koji to mogu učiniti. Potražite prirodni sjaj ili zaštitno sredstvo za plastiku.

Sa dobrim lakom ne da možete da učinite da kontrolna tabla izgleda čisto i sjajno, već štiti i plastiku. Sve što treba da uradite nakon toga, jeste da povremeno koristite meku četku i vaša instrument table će duže vreme izgledati kao nova.

Kako očistiti prozore

Očistite sve prozore iznutra i spolja. Sprej za čišćenje prozora i peškir za čišćenje stakla će odraditi posao. Budite oprezni prilikom čišćenja zadnjeg stakla iznutra – vodovi grejanja mreže za odmrzavanje mogu se lako oštetiti. Tokom čišćenja prozora, pratite grejače i brište duž njih, ne preko kako se ne bi oštetili. Zatamnjeni prozori takođe zahtevaju nežno rukovanje. Unutrašnjost vetrobranskog stakla zahteva posebnu pažnju, jer bi bilo kakvi ostaci ometali vašu vidljivost.

Leave a Reply