EVAP: Ventil Benzinskih Isparenja, Čemu služi, Simptomi Lošeg

Čemu služi Ventil Benzinskih Isparenja?

U benzinu koji sipamo u vozila imamo preko 150 hemikalija. Kada se ove hemikalije udišu, osoba može doživeti simptome vrtoglavice, glavobolje i otežanog disanja. Ako udišete isparenja ovih hemikalija duže vreme, to može i da vas ubije.

A ako to nije dovoljno loše, zagađenje vazduha i smog je uzrokovano isparavanjem benzina. Zato novi zakoni zahtevaju od proizvođača automobila da u svoje automobile integrišu posebnu tehnologiju koja smanjuje isparavanje benzina.

Ventil benzinskih isparenja (aka: elektromagnetski ventil za ispuštanje ili EVAP magnetski izduvni ventil) je važna komponenta za kontrolu emisije gasova. Ako se pokvari, višak isparenja goriva i emisionih gasova bi otišlo u atmosferu, umesto da se vrate u motor. Srećom, postoji nekoliko simptoma na koje možete obratiti pažnju, a koji ukazuju na loš solenoid ventila benzinskih isparenja.

Kako Radi Ventil Benzinskih Isparenja?

Ventil benzinskih isparenja automobila sadrži magnet za pročišćavanje koji se obično nalazi između usisnog razvodnika i posude u koju se odlažu isparenja goriva; oba nalaze na liniji vakuuma.

Možete očistiti ventil benzinskih isparenja kroz vakuum ili električno. Da bi se ta isparenja uklonila iz posude, i da bi se ta isparenja dovela iz posude do usisne grane, ventil benzinskih isparenja mora se otvoriti u pravo vreme, zbog čega je i napravljen. Nakon što isparenja uđu u usisni razvodnik, ona sagorevaju.

Većina vozila danas ima računar u svom motoru koji kontroliše ventil benzinskih isparenja. Ovaj magnetni ventil zatvaraće se svaki put kada ugasite motor.

Kada upalite motor i pustite ga da radi nekoliko minuta, računar motora će elektronski komunicirati sa ventil benzinskih isparenja i narediti mu da se postepeno otvara. Kada se to dogodi, isparenja goriva koja su uskladištena u posudi će otići u motor gde će izgoreti tokom procesa sagorevanja.

Unutar motora postoji mnogo senzora koji će znati kada treba da se isprazni posuda od isparenja da bi sagorela otvarajući ventil.

Usled učestalog ili premalog pražnjenja posude za isparenja, pri čudnim okolnostima lampica „Check Engine“ će se upaliti na instrument tabli vozila kako bi vas obavestila da nešto nije u redu.

Simptomi Lošeg Ventila Benzinskih Isparenja

1 – Grub ler

Kada postoji problem sa ventilom benzinskih isparenja i posudom za isparenje, primetićete niže obrtaje pri radu u leru. To se naziva grub ler i ako su obrtaji dovoljno niski, doćiće do treskanja motora i na kraju gašenja.

Ako se ventil benzinskih isparenja ili posuda pokvare, i ostanu u otvorenoj poziciji, doćiće do curenja vakuuma. To će imati ozbiljan uticaj na ler motora. Takođe, ako dođe do oštećenja solenoida ventila ili bilo kog creva spojenog na njega, doćiče i do curenja vakuuma.

2 – Teško paljenje

Ako imate problema sa pokretanjem automobila, onda bi to mogao biti još jedan znak da imate loš ventil benzinskih isparenja ili posudu isparenja. Kao i malopre, može doći do curenja vakuuma i to će dodatno otežati pokretanje vašeg vozila.

I ne samo to, nego će i spoljašnji vazduh ući kroz pukotine i doći do motora. To će na kraju dovesti do problema sa odnosom vazduha i goriva u mešavini. Tada će performanse vašeg vozila biti u opasnosti.

3 – Velika potrošnja goriva

Pošto se isparenja goriva koje vaše vozilo obično koristi tokom procesa sagorevanja umesto da ga izbacuju u atmosferu, gorivo se neće koristiti na efikasan način. To će rezultirati većom potrošnjom goriva.

4 – Paljenje lampice Check engine

Konačno, lampica Check Engine će se upaliti na instrument tabli ako je ventil benzinskih isparenja oštećen. Računar motora će moći da prepozna kada je taj ventil oštećen jer njegovi senzori neće dobijati signal kao što normalno rade.

Jednom kada se to dogodi, računar uključuje lampicu Check Engine da biste znali da postoji problem negde u motoru. Naravno, postoji mnogo razloga zbog kojih će se lampica Check Engine upaliti.

Nećete znati pravi razlog za njeno paljenje sve dok vi ili mehaničar ne skenirate vozilo na osnovu bilo kakvih sačuvanih kodova grešaka. Kodovi grešaka pomoći će vam da identifikujete koji je pravi problem, bilo da je povezan sa ventilom benzinskih isparenja ili je nešto sasvim drugo.

Leave a Reply