FALŠ VAZDUH: Problemi, Simptomi, Popravke izvora

Šta je falš vazduh?

To je curenje bilo gde između motora i MAF senzora. U većini automobila MAF senzor je ugrađen na kutiji filtera za vazduh. U sistemu ubrizgavanja goriva MAF senzor meri protok vazduha do motoru.

Šta je falš vazduh?

To je curenje bilo gde između motora i MAF senzora. U većini automobila MAF senzor je ugrađen na kutiji filtera za vazduh. U sistemu ubrizgavanja goriva MAF senzor meri protok vazduha do motoru.

Računar motora (PCM) izračunava koliko goriva treba na osnovu merenja MAF senzora. Ako bilo gde dođe do falš vazduha između motora i MAF senzora, on izaziva da “neizmereni” vazduh uđe u sistem. Zbog toga je stvarni protok vazduha veći od izmerenog na MAF senzoru. Kao rezultat toga, PCM pogrešno izračunava količinu ubrizganog goriva, mešavina goriva nije dobra, što se najbolje može primetiti kada je motor u leru, kada je protok vazduha niži.

Simptomi falš vazduha

Simptomi falš vazduha uključuju paljenje lampice Check Engine-a, nepravilan rad motora u leru, gušenje motora i zvukovi šištanja koji dolazi od ispod haube. Motor će možda raditi dobro pri velikim obrtajima, ali će imati velike promene obrtaja, težak rad i mučenje da održava stabilne obrtaje u leru. Motor se često guši pri zaustavljanju. Pomoću alata za skeniranje jedan od znakova falš vazduha je učestala loša mešavina goriva u motoru, do 15% i više vazduha u mešavini nego što je potrebno, ali se vraća do 0 pri velikim obrtajima. Ovo je pokazatelj da motor ima lošu mešavinu u leru.

Dijagnostikovanje falš vazduha
Dijagnostikovanje falš vazduha

Izvori falš vazduha

Usisno crevo

Crevo za usis vazduha koje povezuje usisnu granu na motoru sa kutijom filtera za vazduh može da napukne ili da se probuši. To je vrlo čest problem kod starijih automobila i automobila sa visoko pređenom kilometražom. Popravka je jednostavna, crevo mora biti zamenjeno. U većini automobila je pričvršćeno šelnama na oba kraja.

Ako usisno crevo nije dobro spojeno sa kutijom filtera za vazduh  ili na kućištu leptira za gas, može prouzrokovati i falš vazduha.

Usisni razvodnici

Ulazni razvodnik je pričvršćen za glavu motora. S godinama, plastični usisni razvodnici se krive. Zaptivači i O-prstenovi koji zaptivaju proreze se učvršćuju i smanjuju. To izaziva falš vazduha. Ovaj problem je veoma čest u mnogim automobilima, plastični usisni razvodnici su posebno skloni pucanju. Da biste rešili problem, zaptivači i O-prstenovi moraju biti zamenjeni. Zaptivači i O-prstenovi su jeftini, ali uklanjanje usisnog razvodnika zahteva mnogo rada.

U nekim automobilima plastični usisni razvodnik može napuknuti ili se jedna od armatura može polomiti. Na primer, pukotine na usisnom razvodniku bile su prilično uobičajene kod nekih starijih motora. U ovom slučaju mora se zameniti usisni razvodnik

Plastična i gumena vakuumska creva i vodovi

Sa godinama, vakuumska creva postaju krhka, prelome se ili napuknu. Creva i vodovi koji povezuju PCV sistem sa usisnim razvodnikom posebno su skloni kvarovima. To se događa zato što para sa radilice sadrže ulje, koje oštećuje gumu ili plastiku, uzrokujući da creva i vodovi nabreknu i puknu. Na primer, gumeni laktovi u obliku slova L koji se spajaju na usisni razvodnik uobičajeno se kvare u nekim automobilima, popravka je zamena puknutog creva ili voda.

Pozitivno luftiranje kućišta radilice PCV sistem

PCV sistem uklanja izduvne gasove i isparenja ulja iz kućišta motora. PCV sistem skuplja ulje iz isparenja pomoću separatora ulja. Nakon toga se para usmerava u usis motora preko PCV ventila.

Plastični i gumeni delovi PCV sistema puknu i raspadaju se na većoj kilometraži, stvarajući falš vazduha. U nekim automobilima, PCV ventil ima gumenu šemu unutar koje se često može pokvariti. Da biste rešili problem, neispravni delovi se moraju zameniti. Delovi nisu skupi, ali u mnogim automobilima komponente PCV sistema su ugrađene ispod usisnog razvodnika. Uklanjanje usisnog razvodnika je naporan posao.

EGR ventil

EGR sistem usmerava malu količinu izduvnih gasova u usis da bi se smanjila temperatura sagorevanja. EGR ventil povezuje usisni razvodnik sa izduvnim sistemom. Obično se otvara samo kada se automobil vozi u kontinuitetu pri većim brzinama. Međutim, često se EGR ventil zaglavi zbog nakupljanja ugljenika. Ako se EGR ventil zaglavi, to stvara falš vazduh, s jedinom razlikom da umesto vazduha izduvni gasovi ulaze u usisni razvodnik.
Zaglavljeni EGR ventil izaziva iste simptome kao i falš vazduh. Često su problemi sa EGR ventilom koji se zaglavio u otvorenoj pozciji uočljiviji nakon vožnje po autoputu. Na primer, automobil može da se guši kada se zaustavi nakon izlaska iz autoputa. Loš EGR ventil mora biti zamenjen

Pojačivač kočenja

Između papučice kočnice i glavnog cilindra kočnice ugrađen je pojačivač kočenja. U većini automobila povezan je sa usisom motorom i pokreće ga vakuum motora. Unutar pojačivača kočnice nalazi se vakuumska dijafragma. Kada pojačalo kočnice procuri, to falš vazduh. Simptomi koji se pojavljuju ako pojačivač kočnice pušta vazduh uključuju zvuk šištanja koji dolazi iz područja papučice kočnice i nedostatak pomoći pri kočenju. Pojačavač kočnice koji curi je sigurnosna briga i mora se zameniti. Nekoliko proizvođača je izdalo opoziv ili produženje garancije koje se odnose na pojačivač kočnice. Vaš lokalni distributer može proveriti ove vrste informacija.

Dijagnostika falš vazduha

Dijagnostikovanje falš vazduha nije uvek jednostavno. Mehaničari koriste alat za ispitivanje, specijalni sprej, vakuum merač i drugu opremu za testiranje. Često za pronalazak izvora falš vazduha u ​​usisnom razvodniku mehaničari koriste uređaj nazvan aparat za dim. Mašina za dim stvara paru koja liči na dim. Ova para se unosi u usisni razvodnik i može se vizuelno uočiti gde je rupa u sistemu pošto će se videti odakle izlazi para iz sistema. Ako nemate nikakvu opremu na raspolaganju, drugi način je traženje uobičajenih problema za vaš model i godinu proizvodnje. Ako vaš automobil ima falš vazduh, postoji velika šansa da je neko već imao isti problem u istom automobilu.

Leave a Reply