FARBANJE AUTOMOBILA: Kako se Farba, Šta Nam je Potrebno?

Ljudi imaju to shvatanje da je farbanje automobila jednako lako kao i krečenje kuće. Krečenje u domaćinstvima zahtevaju samo dobru boju, nekoliko četkica i valjke za farbanje. Farbanje automobila se malo razlikuje od toga. Trebaće vam kompresor, respirator, pištolj i raspršivač, prajmer, boja i lak. Iz tog razloga su profesionalni poslovi za farbanje automobila prilično skupi. Nemojte se buniti. Ovde možete da naučite kako da ofarbate automobil u svom dvorištu.

Pripremite stvari koje će vam trebati za ovaj posao

Farbanje automobila veoma se razlikuje od krečenja kuće ili bilo kog drugog objekta. Mnogo je materijala i alata koji će vam trebati za realizaciju ovog projekta.
Automobilska boja se razlikuje od ostalih vrsta boje po tome što dolazi u aerosolnom obliku. Prilikom udisanja ovih aerosolnih molekula boje možete izazvati respiratorne probleme. Zbog toga će vam trebati jedan od najboljih respiratora za boje u spreju. Neki mogu preporučiti masku za lice. Nažalost, ovo vas možda neće dobro zaštititi od isparavanja. Za zaštitu očiju će vam trebati i maska za lice.
Takođe će vam trebati najbolji pištolja za farbanje automobila koji će vam pomoći da na automobil nanesete ravnomerne slojeve boje. Postoje i sistemi koji vam omogućavaju da farbate pomoću raspršivača bez vazduha. Ako se odlučite za neki od ovih sistema, izaberite samo najbolje raspršivače boje bez vazduha.

Kao što je već pomenuto, boja za vaš automobil se razlikuje od boje za vašu kuću. Postoji mnogo vrsta boja za automobile. Možete izabrati između poliuretana, akrilnog emajla ili emajla. Metalik boja ne može da se postigne bojom za domačinstvo. Postoje i hromirane boje koje mogu vašem automobilu dati rafinirani i izuzetniji izgled. Ne zaboravite da odaberete samo najbolju hromiranu boju ako ikada želite da koristite takvu boju.
Automobili male i srednje veličine često će trebati oko 4 litra ili približno toliko prajmera. Takođe će im trebati oko 10 litara boje za automobil ili gornji sloj. Ovo je uz dodatak oko 6 litara laka ili bistrog premaza. Veća vozila poput SUV-ova, kombija i kamiona mogu zahtevati više. Ne zaboravite da nabavite tačnu nijansu boje koja odgovara onoj na vašem automobilu. Uvek proverite kod boje u saobraćajnoj dozvoli vašeg automobila.
Pored ovih materijala, trebaće vam i električna šmirgla, traka za maskiranje, kompresor za vazduh, brusni jastuci, brusni papir i sredstvo za čišćenje. Razređivač, prajmeri i lak su takođe neophodni. Takođe će vam trebati mineralni alkohol ili denaturirani alkohol, novine i krpe. Takođe bi bilo lepo ako biste mogli imali prečišćivač vazduha da bi sakupljao čestice i prečišćavao vazduh da strane čestice ne lepe za farbu.

Izaberite i pripremite lokaciju za farbanje automobila

Jedan od osnovnih zahteva za farbanje automobila je dobra lokacija. Postoje četiri stvari koje biste trebali proveriti pri biranju lokacije za samostalno farbanje automobila. Prvo se pobrinite za to da imate dovoljno prostora za kretanje. Pošto ćete raditi sa različitim uređajima. Adekvatni prostor pomoći će da se minimizira prevrtanje ili nalet na ove uređaje.
Drugo, lokacija treba da ima odgovarajuće osvetljenje. Jedan od aspekata farbanja automobila je priprema površine za farbanje. Morate biti sigurni da je površina glatka i očišćena od nečistoća. Takođe ćete morati da obratite pažnju da boja bude ravnomerno nanešena na automobil. To će biti moguće samo ako imate dobro osvetljenu prostoriju.

Treće, lokacija treba da ima dobru ventilaciju. Auto se može farbati samo sa aerosolizovanom bojom. Nažalost, boja ostaje u vazduhu neko vreme. Trebaće vam dobra ventilacija kako bi se dobro pročistio vazduh od štetnih čestica.
Četvrto, i možda najvažnije od svega, potrebna vam je prostorija u kojoj nema prašine i ostalih nečistoća. Farba na automobila se dugo suši, tako da se prašina i druge čestice mogu se zalepiti na površini i upropastiti farbanje automobila.

Priprema automobila za farbanje

Jedan od prvih koraka u farbanju automobila je priprema površine. Odlučite koje delove automobila želite da farbate. Ako ćete raditi na unutrašnjosti haube, obavezno uklonite različite komponente u ovom području. Morate ukloniti motor, menjač i sve ostale delove koji se nalaze ispod haube. Ako želite obojiti unutrašnji prag vrata, takođe ćete morati da skinete vrata.
Farbanje automobila zahteva da uklonite one delove koje ne želite da budu ofarbani. Ako se ti delovi ne mogu ukloniti, onda biste trebali da ih prekrijete novinama i zalepite maskirajuću traku.
Proverite površinu automobila da li ima na sebi udubljenja, ogrebotine i druge nesavršenosti. Uklonite rđu koju vidite. Ako farbate preko rđe, rđa će samo upiti boju i narušiti integritet vašeg automobila. Uklonite plastične ili hromirane lajsnice i dodatke.

Nabavite kružnu šlajfericu i izravnajte površinu automobila. Važno je da boja ima ravnomernu i glatku površinu na koju se nanosi. Obavezno šmirglajte površinu dok ne dođete do metala. Obratite pažnju na teško dostupna područja. Možda će vam trebati specijalni dodaci za ova područja.
Pri šmirglanju površine vozila uvek koristite kružne pokrete. Šmirglajte sve dok ne dođete do prajmera. Određujte sekciju po sekciju automobila. Samo šmirglanje može da traje otprilike 4 dana, u zavisnosti od površine koju želite da farbate na automobilu.
Ima onih koji kažu da je šmirglanje do prajmera dovoljno. Iako ovo može pomoći da ubrzate postupak obavljanja poslova na farbanju automobila, možda vam neće pružiti najbolje rezultate. Šmirglanje površine do golog metala iziskuje vreme. Međutim, daje najbolje rezultate.

Očistite površinu automobila upotrebom specijalnog sredstva za čišćenje ili denaturirane vode. Koristite nekoliko krpa i navlažite ih sredstvom za čišćenje. Ovo će vam pomoći da uklonite nečistoće, ostatke ulja i druge nečistoće koja su još uvek prisutna na površini. Ovo takođe pomaže da se automobil pripremi za farbanje. Obavezno sačekajte nekoliko minuta da denaturirani alkohol ispari zajedno sa ostacima ulja pre nego što ponovo obrišete površinu.
Nakon što ste rasklopili auto, vreme je da pokrijete one površine koje nećete farbati. Prekrijte ručke vrata, prozore, vetrobranska stakla, staklo, ogledala, rešetke i drugo koristeći novine. Ivice zalepite trakom za maskiranje.

Nanesite primer/prajmer na automobil

Uvek je najbolja praksa da se nanese prajmer na podlogu pre farbanja automobila. Ovo je vrlo presudan korak u učenju kako da ofarbate automobil sami kod kuće. Profesionalni auto farbari imaju dugogodišnje iskustvo farbanja automobila. Zbog toga, mogu da skrate vreme potrebno za farbanje vozila.
Prajmerima su potrebni razređivači pre nego što ih možete naneti na bilo koju površinu. Važno je pratiti pravilan odnos između razređivača prajmera i prajmera. Obavezno pročitajte uputstva na prajmeru o tome kako to učiniti.
Nakon što pripremite prajmer, prvo ga isprobajte na velikom komadu metala. Nemojte ga nanositi još uvek na automobil. Ključno je da steknete osećaj za ispravan način nanošenja boje na automobil. Vežbajte na nekom komadu metala u vašoj garaži, tako da ćete razviti samopouzdanje u farbanje automobila.
Držite pištolj za prskanje otprilike 15 centimetara od površine metalne ploče. Pritisnite okidač samo uz pomeranje ruke levo-desno. Otpustite okidač onog trenutka kada stignete do kraja jednog prolaza. Oduprite se iskušenju da držite konstantno pritisnut prekidač. To će dovesti do nanošenja neravnomernog sloja na automobil.

Takođe bi bilo najbolje proveriti brzinu pokreta vaše ruke. Ako je prebrzo i možda nećete naneti odgovarajuću količinu boje. Ako je suviše sporo boja će biti deblje naneta. To može dovesti do pucanja boje. Nastavite sa vežbanjem dok ne budete sigurni u svoje sposobnosti. Zapamtite tehniku koja vam najbolje odgovara.
Sada ste spremni da sami ofarbate vaš automobil. Krenite od krova svog vozila. Idite prema dole, kretajući se po dužini vozila. Prvo nanesite tanki sloj. Prajmiranje vozila često zahteva dve do tri ruke prajmera. Nakon svakog nanošenja, sačekajte najmanje 30 minuta da se prajmer osuši. Sat vremena je najbolje.
Nanošenjem prajmera na vaše vozilo ostaviće praškaste teksture na površini. Nakon sušenja poslednjeg nanošenja prajmera, najbolje je površinu ošmirglati neravnine sa brusnim papirom sa granulacijom od 2000. Za šmirglanje površine koristite vlažne i suve tehnike šmirlganja. Lagano umočite čist komad krpe u razređivač i koristite ga za brisanje površine vozila. Ne natapajte krpe razređivačem; u suprotnom ćete skinuti prajmer koji ste naneli.

Farbanje automobila

Jedan od poslednjih koraka farbanja automobila je nanošenje gornjeg sloja. Ovo bi već trebalo biti lako jer ćete koristiti istu tehniku kao kod nanošenja prajmera.

Uvek držite pištolj za prskanje otprilike 15 cm od površine automobila. Pazite na svoje pokrete ruku jer želite da nanesete ravnomerno sloj. Održavajte isti pritisak na okidaču pištolja. Zbog toga je važno vežbati rukovanje pištoljem pre nego što pokušate da naučite kako da farbate automobil kod kuće.
Za farbanje celog automobila trebalo bi vam oko 15 minuta po sekciji ili panelu. Na automobilu ćete morati da nanesete oko 4 sloja boje. Uvek se pridržavajte jednosatnog perioda sušenja između nanošenja. Na vašem četvrtom sloju najbolje je površinu ponovo ošmirglati sa šmirglom sa granulacijom od 2000 Za šmirglanje površine koristite vlažne i suve tehnike šmirlganja Obrišite površinu čistim komadom krpe. Kada završite, možete naneti poslednji sloj boje. Ostavite da se suši oko sat vremena.
Nakon nanošenja zadnjeg sloja, možete početi sa nanošenjem laka. Držaćete se iste tehnike korišćenja pištolja za farbanje o kojoj smo gore govorili. Pre nego što se lak osuši ili očvrsne, uklonite maskirnu traku sa vašeg vozila. Budite vrlo oprezni dok ovo radite. Ne želite da se nijedan deo novina ili trake zalepi na i dalje vlažan lak. Dozvolite da se lak osuši, poštujući vremenski period koji je preporučio proizvođač.
Pregledajte površinu za bilo kakve nesavršenosti poput promašenih tačaka ili da li je došlo do slivanja boje usled farbanja. Ako ih nađete, najbolje je ove odeljke šmirglati šmirglom sa granulacijom od 2000. Zatim možete ponovo prefarbati ove delove dok ne dobijete ujednačeni rezultat.

Završavanje

Uvek završite posao farbanja automobila poliranjem površine. Ovo će vam pomoći da dobijete prirodan sjaj vašeg vozila i učiniće da izgleda kao da je potpuno novo. Prilikom lakiranja automobila obavezno koristite kružne pokrete. Pazite da ne preterate sa lakiranjem u jednoj tački, jer lakiranjem jedne površine duže nego što bi trebalo, može dovesti do oštećenja nove farbe.
Naučiti kako ofarbati automobil nije teško. Potrebno je samo da ste fokusirani na to, imate strpljenja i prave alate i materijale za posao. Ne samo da će vam samostalno farbanje automobila uštedeti novac, već može biti korisno iskustvo.

This Post Has One Comment

Leave a Reply