FILTER GORIVA: Šta je filter goriva, simptomi lošeg filtera

Čemu služi filter goriva?

Svaka tečnost koju stavimo u svoj automobil mora da prođe kroz mehanizam koji će ukloniti nečistoće ili potencijalne zagađivače, tako da ove materije ili čestice ne završe tamo gde ih mi ne želimo. Ovo je glavna funkcija filtera. Zbog toga imamo filtere za ulje, filtere za ulje menjača, pa čak i filtere za ulje kočnica. Možda je jedan od najvažnijih filtera vaš filter goriva. Uostalom, ne želite da se nečistoća ili zagađivači pomešaju u gorivu i završe u komori za sagorevanje vašeg motora. Poznavanje znakova i simptoma neispravnog ili lošeg filtera za gorivo može vam pomoći u preuzimanju pravih koraka pri popravci kako biste obezbedili najbolje moguće performanse vašeg motora.
Filter goriva
Filter goriva

Tipični filter goriva

Pre nego što uđemo u detalje pokvarenog ili lošeg filtera za gorivo, važno je imati jasno razumevanje šta je ova komponenta i kako deluje. Ovo će vam takođe dati ideju zašto broj simptoma koji se primete u vašem vozilu gotovo uvek ukazuje na problem u filteru za gorivo.   Kao što ime sugeriše, filter za gorivo je uređaj koji uklanja ili filtrira nečistoće ili bilo koje druge čestice koje se nalaze u vašem gorivu kako ne bi završili diznama motora ili komori za sagorevanje. Gorivo se isporučuje iz vašeg rezervoara u motor gde se meša sa vazduhom pre nego što se zapali da bi se stvorila kontrolisana eksplozija. Filter za gorivo, dakle, postavljen je bilo gde na dovodu goriva iz rezervoara do dizni (ili karburatora u starijim automobilima). Međutim, većina modernih automobila sada ima filter integrisan direktno u rezervoaru za gorivo negde u blizini otvora gde goriva napušta rezervoar i ulazi u dovod do motora. Bez obzira gde se nalazi, njegova funkcija ostaje ista: uklanja nečistoće, prljavštinu, čestice ili nečistoće koje mogu biti prisutne u vašem gorivu pre nego što se gorivo isporuči u motor. Pumpa za gorivo šalje gorivo iz rezervoara do dizni ili karburatora. Takođe tera gorivo kroz filter goriva tako da bi svako strano telo ostalo u samom filteru. Dozvoljeno je da prođe samo gorivo kroz filter. Razmislite na ovaj način. Zamislite vašu kuhinjsku slavinu koja na vrhu ima filter. Ako imate potpuno novi filter primetićete da je protok jak. Tokom vremena primetićete stvaranje sedimenta na filteru, i primetićete da je protok vode znatno manji nego ranije. Isto je i sa filterom goriva. Ako se začepi, tada će uticati i na količinu goriva koja će proći do motora. To je glavni razlog zbog kojeg ćete primetiti različite simptome propalog ili lošeg filtera za gorivo. Naravno, ako je filter za gorivo ozbiljno oštećen, dozvoliće da otpad/krhotine začepe vaše dizne ili će se sam filter začepiti.

Simptomi problematičnog ili lošeg filtra za gorivo

Kao što je gore pomenuto, filter goriva u vašem automobilu deluje kao sito za odvajanje stranih čestica od goriva. Ako to ne uspeva, primetićete sledeće simtome.

Fluktuacija snage pri različitim opterećenjima

Jedan od najjednostavnijih načina za prepoznavanje problema sa filterom za gorivo je kada vozite i primećujete gubitak snage ili odziv motora. Na primer, kada vozite u nagibu poput vožnje uzbrdo ili čak preko mosta, primetićete značajan pad snage vašeg motora. To se dešava zato što povećanje potrošnje goriva ne može biti adekvatno zadovoljeno dotokom iz rezervoara samo zato što je filter goriva zagušen. Pod opterećenjem, motor će morati da radi što jače. Kada idete prema brdu ili preko mosta, vašem motoru će trebati veća snaga da krene protiv gravitacije i gurne vaše vozilo na gore. Motoru će trebati više goriva da bi proizveo više snage. Nažalost, pošto je vaš filter za gorivo već zatrpan nečistoćama ili česticama koje ozbiljno smanjuju količinu goriva koja prolazi kroz njega, jednostavno nema dovoljno goriva za rad motora.

Proverite svetlo upozorenja na instrument tabli

Iako je tačno da većina automobilskih dijagnostičkih sistema nema senzore za direktno nadgledanje integriteta ili funkcije filtera za gorivo, uvek postoji šansa da začepljeni filter goriva može aktivirati lampicu upozorenja na vašoj instrument tabli. Ovo je skoro uvek povezano sa bilo kojim dijagnostičkim kodom kvara koji se odnosi na problem sa gorivom. Na primer, može se primetiti kod kvara P0171 koji obično ukazuje da sistem za dovod goriva u automobilu radi slabo. Još jedan kod kvara koji treba pomenuti je P0174 koji je usko povezan sa MAF senzorom, ali takođe može značiti da je mešavina goriva u motoru loša. Iako ovo može ukazivati na problem bilo sa senzorom kiseonika, bilo čak i sa MAF senzorom, verovatno najveći krivac koji se često zanemaruje je začepljeni ili neispravan filter goriva. U mnogim slučajevima vlasnik automobila može pomisliti da treba zameniti ili popraviti MAF senzor ili senzor kiseonika, u stvari treba da se fokusira na filter goriva, što je, tehnički gledano, mnogo lakše i jeftinije popraviti.

Loš takt motora

Moguće je da začepljeni filter za gorivo prouzrokuje loš takt motora, posebno kada je pod velikim opterećenjem motor. Važno je shvatiti da delimično začepljeni filter za gorivo zaista neće uzrokovati značajne propuste motora dok je automobil u leru. Međutim, jednom kada motor zahteva puno goriva, poput onoga što se događa kada treba ići uzbrdo ili nositi puno teže opterećenje po neravnom i grubom terenu, tada se problem ograničavanja filtera za gorivo može lako prepoznati. Loš takt motora prouzrokovan problematičnim filterom goriva obično je nasumičan i ne ukazuje na problem u jednom cilindru. Postoji mogućnost da svi cilindri imaju loš takt zbog nedovoljne količine goriva koja prolazi kroz filter, posebno pod velikim opterećenjem. Zbog toga je neophodno da loš takt motora nije povezan sa nekim drugim problemom kvara motora.

Gušenje motora

Ovo je mnogo slično fluktuacijama snage motora koje su povezane sa dosta smanjenim protokom goriva kroz filter goriva i do dizni. Motor zahteva neophodne količine goriva. Ako je začepljenje ili oštećenje u filteru za gorivo veliko, tada potrebna količina goriva više neće moći dopreti do motora. Naravno, možda ćete i dalje moći da pokrenete motor samo zato što još uvek ostaje goriva u sistemu za dovod goriva. Motor sagoreva gorivo tokom rada i kada potroši gorivo koje je ostalo u sistemu za dovod goriva, počinje da se guši pošto ne može da dopre gorivo do motora. Zbog toga, motor se guši i na kraju staje. U normalnim uslovima vožnje treba da imate imate normalno funkcionalan filter, u potpunosti sposoban da motoru daje gorivo. Na žalost, čim zakoračite na papučicu gasa, motor počinje da se guši, pošto tražnja za gorivom jednostavno više nije zadovoljena.

Motor neće da upali

Ako vaš motor neće da upali iako vam na meraču goriva piše da imate rezervoar pun goriva, postoji mogućnost da vam je filter za gorivo potpuno zagušen. Naravno, postoje i drugi razlozi zašto motor neće da se upali kao što su loš starter, problematični alternator, prazan akumulator ili čak neispravne svećice. Takođe je moguće da pumpa za gorivo počinje da otkazuje. Kao što znate, pumpa za gorivo je ono što gura gorivo iz rezervoara kroz filter i u motor. Ako ovo ne uspe, sigurno se neće upaliti ni vaš motor. Ako sve ostale komponente rade, tada možete posumnjati u potpuni kvar filtera za gorivo kao krivca za to što motor neće da upali. Uvek je važno gledati na to kao na ozbiljan problem, pored ostalih simptoma koji mogu da se pojave. Kao i sve ostalo u vašem automobilu, filter goriva definitivno ima svoj životni vek. Nažalost, određeni faktori mogu značajno da skrate radni vek i mogu da dovedu do velikog broja problema. Poznavanje ovih simptoma problematičnog ili neispravnog filtera za gorivo može ukazivati na potrebu zamene.

Leave a Reply