FILTER KLIME: Kako pravilno odražavati? Šta je Filter Kabine?

Šta je Filter Klime ( filter kabine ) ?

Filter klima uređaja, poznat i kao filter kabine, jedan je od najčešće previđenih i zanemarenih filtera u vozilu. To je uglavnom zbog popularnijih i kritičnijih rođaka poput filtera za ulje, filtera za vazduh i filtera za gorivo.

Međutim, ako se filter kabine ne čisti redovno ili se ne menja, to može učiniti da vaše iskustvo tokom vožnje bude neprijatno. Prljavi filter klima uređaja ne samo da ometa HVAC sistem u vašem automobilu, već postaje i uzgajalište različitih bakterija i prljavštine koje će ispuštati neugodan miris. Filter klima uređaja možda nije uračunat u ključne delove vozila, ali njegova funkcija jeste važna

Čitajući ovo možda smo probudili misli o čišćenju klima uređaja i to je prilično jednostavan posao. Ali ako ne znate kako to pravilno da odradite, onda moraćete da kupite novi filter, ako oštetite trenutni tokom procesa čišćenja.

Kako Pravilno odrzavati filter klime ( filter kabine )

Da biste očistili filter kabine u svom automobilu, prvo morate da ga uklonite iz svog vozila. Položaj filtera može varirati od proizvođača do proizvođača ili od modela do modela, zato proverite priručnik vašeg automobila da biste pronašli gde se nalazi.

Obično se nalazi iza kasete u automobilu ili ispod instrument table u većini automobila, ali proverite priručnik ili na internetu, kako biste dobili potvrdu. Njegov oblik i veličina mogu se razlikovati zavisno od vozilu, ali opšti oblik filtera klima uređaja je sličan filteru za vazduh u vašem motoru, ali je manji. Obično je pravougaoni ili kvadratni okvir sa filterom od tkanine.

Filter klime
Filter klime

Nakon što locirate filter kabine (neka vozila imaju više od jednog filtera kabine), lagano ga izvucite sa nosača i stavite ga na zemlju ili na radni sto. Trebaće vam kompresor za vazduh ili drugi izvor kompresovanog vazduha.

Nežno držite filter kabine i produvajte ga sa kompresorom. Obavezno očistite svaki otvor filtera, tako da ne ostane nijedan delić prašine. Posle temeljnog čišćenja filtera, poprskajte filter sa sprejom kao što su FAB-1 ili K&N filter osveživač.

Nakon spreja, ostavite da se osuši nekoliko minuta i lagano ga vratite u ležište iz kojeg ste ga izvadili. Uključite vozilo i uključite HVAC sistem tako da duva vazduh iz otvora. Nakon nekoliko sekundi primetili biste veliku razliku u svežini vazduha.

Šta ne treba nikako raditi?!

Tokom procesa čišćenja ne koristite nikakva pomagala za čišćenje poput četkica za čišćenje ili bilo šta slično. Filter klima uređaja jedan je od najdelikatnijih delova HVAC sistema i može se lako oštetiti.

Takođe izbegavajte upotrebu deterdženata. Ne perite vodom da biste ga očistili. Pranje vodom ima veće rizike od oštećenja filtera klima uređaja i filter se mora sušiti na vazduhu bez ikakvih drugih sistema za sušenje koji mogu oduzeti mnogo vašeg dragocenog vremena.

Pored čišćenja filtera, očistite i ventilacijske otvore na instrumentn tabli da biste maksimalno iskoristili HVAC sistem u svom automobilu.

Leave a Reply