FILTER VAZDUHA: Kada ga treba zameniti i koji su simptomi

Da bi motor generisao snagu, on kombinuje vazduh i benzin. Vazduh dolazi do motora pomoću filtera za vazduh koji je predviđen da spreči mnoštvo nečistoća, uključujući prljavštinu, bube, polen i druga štetna zagađenja. Nakon što je neko vreme u upotrebi, neće funkcionisati tako efikasno kao nekada. A kada se to dogodi, manje vazduha će dospeti do motora, što može dovesti do velikih problema sa automobilom u budućnosti. Kao pravilo, preporučuje se da filter vazduha menjate svakih 16.000 do 25.000 km.

Ako redovno servisirate u svom lokalnom servisu, mnogi mehaničari će automatski proveriti da li je filter potrebno menjati ili ne. Međutim, ne želite se osloniti samo na druge. Važno je da ste u stanju da sami prepoznate neke uobičajene znakove upozorenja. U suprotnom, mogli biste naneti dalju štetu vašem vozilu, što je bilo lako izbeći.

Ostaje pitanje: kako možete znati da li vam je filter za vazduh prljav? Pa, pomoći ćemo vam da odgovorite na ovo tako što ćemo vam predočiti neke od najčešćih znakova da je vreme za zamenu filtera. Dakle, evo 10 najboljih indikatora koji će vam reći da li treba da zamenite filter za vazduh.

Simptomi lošeg filtera vazduha

Mi nemamo vremena da se zadržavamo na ovome, jer ovaj članak nije u o tome kako kvačilo radi. Ovde smo da pogledamo znakove istrošenosti i kada je potrebno zameniti kvačilo. Jednostavno rečeno, svrha kvačila je da se točkovima isključi dovod snage motora. Ovo vam omogućava promenu brzine, nakon čega kvačilo ponovo povezuje snagu motora sa točkovima kako bi automobil nastavio da se kreće. Jednostavno, zar ne?

Simptomi istrošenog kvačila

Filter za vazduh je prljav

Najočigledniji način da se utvrdi da li je filter za vazduh prljav je provera da li vam izgleda prljavo! Iako se ovo može činiti očiglednim, mnogi vlasnici automobila ne razmišljaju o preduzimanju ovog zadatka. Potpuno novi filteri su čisti i gotovo bele boje, dok će stariji postati braon ili crne boju zbog nečistoća u vazduhu. Prilikom pregleda filtera, morate da se uverite da je izvor svetlosti koji koristite dovoljan. Dakle, trebali biste da obavite proveru tokom dnevnog svetla ili jednostavno koristite baterijsku lampu da osvetlite područje. Znakovi prašine, prljavštine i otpadaka mogu biti pokazatelj da je vreme za zamenu, ali možda ćete želeti da proverite i neke od sledećih problema.

Prljav filter vazduha
Prljav filter vazduha

Veća potrošnja goriva

Kada vaš motor prima manje kiseonika, moraće da potroši više goriva da bi proizveo dovoljno snage. Ako primetite da ne prelazite onoliko kilometara po litru kao nekada, to bi mogao biti znak da je vreme da zamenite filter za vazduh. Međutim, ovo se uglavnom odnosi samo na starije automobile jer noviji imaju motore sa ubrizgivačima goriva koje kontroliše računar automobila. Oni određuju količinu vazduha dovedenu u motor i prilagođavaju protok goriva po potrebi. Dakle, povećana potrošnja goriva zbog prljavog filtera  vazduha uglavnom je problem povezan sa starijim vozilima. Ali ako se ovo dogodi, želeće te da pronađete rešenje što pre. Niko ne voli da posećuje benzinsku stanicu češće nego što mora!

Nepravilan rad motora

Ako imate problema sa startovanjem motora automobila ili su vam potrebni preveliki obrtaji da biste pokrenuli vozilo, to znači da imate manjka vazduha u mešavini. Kada ima previše goriva, to može dovesti do nagomilavanja goriva koje se nije sagorelo i to gorivo zagađuje svećice. Nesagorelo gorivo će napuštati motor u obliku ostataka čađi. Dakle, ako ustanovite da se stalno borite za startovanje motora, filter vazduha treba prvo pogledati.

Čudni zvukovi motora

Čudni zvukovi koji dolaze iz automobila uvek su zabrinjavajući znak. Kada vaš automobil stoji u mestu, s upaljenim motorom, trebao bi da stvara suptilne vibracije i zvukove. Naravno, specifični zvukovi motora zavise od vrste automobila i to koliko je star. Ako počnete da primećujete više vibracija nego inače ili ili čujete zvukove nalik na ljudski kašalj i pucanje iz auspuha to može biti uzrokovano prljavom svećicom. Poslušajte ih kada vaše vozilo stoji u mestu. Ako ste zaustavljeni na semaforu i čujete te zvukove, to nije dobar znak. I kao što smo već pomenuli, to je često rezultat začepljenog filtera za vazduh.

Loše svećice

Upravo smo spomenuli kako su filter za vazduh i svećice usko povezani delovi vašeg vozila. Prljavi filter za vazduh verovatno će sprečiti rad svećica, koje zapaljuju mešavinu vazduha i goriva unutar vašeg vozila. Proverite stanje svećica i filtera za vazduh da biste videli da li je potrebno jedan ili oba zameniti. Ako zamenite oba, verovatno ćete primetiti značajno poboljšanje u ukupnim performansama vašeg vozila.

Proverite da li je lampica upozorenja motora upaljena

Lampica upozorenja motora postoji s razlogom i sigurno se ne može zanemariti ako se upali. Jedan od najčešćih problema koji se pojavljuje su naslage u motoru, jer će ove nečistoće uticati na performanse motora. Motori sa sagorevanjem ne mogu da rade bez dovoljne količine vazduha. U stvari, za svaki potrošeni litar benzina, hiljade galona vazduha je potrebno za efikasnu preradu goriva. Ako se upali lampica upozorenja, vredi da mehaničar pregleda vaše vozilo što je pre moguće kako bi utvrdili koji je izvor problema.

Smanjenje konjske snage

Ako vam ubrzanje ne deluje tako moćno kao nekada, postoji velika mogućnost da bi vaše konjske snage mogle biti smanjene zbog nedovoljne količine kiseonika. A ako vaš automobil ne reaguje kao normalno, možda ne dobija vazduh koji mu treba da funkcioniše. Takođe može doći do štucanja automobila pri dodavanju gasa.  Ako se motor muči pri radu sa smanjenim nivoom kiseonika zbog prljavog filtera za vazduh, neće raditi na najvišim nivoima performansi. Činjenica je da zamena starog filtera za vazduh može pomoći da poboljšate ubrzanje i konjske snage za čak 11%

Plamen ili crni dim iz auspuha

Bilo koji crni dim ili plamen koji se emituju iz vašeg auspuha trebalo bi odmah da vas alarmiraju. Ako se gorivo ne sagori u potpunosti u procesu sagorevanja, moglo bi početi da izlazi iz automobila kroz auspuh. Čest znak da se to događa je pucajući zvuk, koji nastaje dok se veoma zagrejano gorivo izbacuje iz vašeg auspuha. A plamen oko vašeg automobila nikada nije dobar znak! Ne samo da se gorivo uzaludno troši, već i može biti vrlo opasno za vaše vozilo i okolinu. Bilo koji neobičan problem sa auspuhom mora što pre da pogleda mehaničar.

Snažan miris goriva

Već smo razgovarali o problemu izbacivanja benzina iz vašeg auspuha. Svi znamo kakav je miris goriva, a to bi mogao biti jasan pokazatelj da je vreme da zamenite vaš filter za vazduh. Naravno, još jedan pokazatelj ovoga je curenje iz rezervoara za gorivo. Ako želite da budete sigurni, možete proveriti da li postoje znakovi crnog dima o kojima smo govorili u prethodnom odeljku. Ali ne bi trebalo da nastavljate da vozite svoj automobil ako je miris benzina prisutan, jer to nikada nije dobar znak.

Nepravilan rad u leru

Pokušajte da uključite motor i jednostavno ga ostavite u praznom hodu. Sada proverite broj obrtaja na instrument tabli. Trebalo bi da bude negde između 900 i 1.100, što se smatra normalnim obrtajima u leru. Ovaj normalan raspon se dobija pri pravilnoj mešavini vazduha i goriva u komori za sagorevanje. Međutim, ako imate loš filter za vazduh, to će dovesti do ograničenja dovoda vazduha do komore. Zauzvrat, ovo će baciti obrtaje van optimalnog raspona. Dakle, ako primetite da su obrtaji mnogo veći ili niži od 1.000, verovatno postoji problem koji treba da se reši. A sve su šanse da je u pitanju prljavi filter za  vazduh.

Zaključak

Zamena filtera za vazduh kada je prljav je jednostavan posao, ali to čini tako veliku razliku u performansama vašeg vozila. Nekoliko problema koji mogu nastati ako se brzo ne pozabavite ovim zadatkom su povećavanje emisija štetnih gasova, oštećene svećice, nagomilavanje goriva u motoru i izgubljeno gorivo. Sve što treba da uradite je da održavate svoj filter čistim i dobro održavanim kako biste sprečili skupe popravke. Ovo takođe može pomoći da produžite životni vek vašeg vozila. Što duže vozite vozilo sa prljavim filterom za vazduh, više ćete trošiti goriva i veća je šansa da se pojavi ozbiljan problem. Ako ne mislite da možete sami da zamenite filter, moraćete da posetite lokalnog mehaničara da bi stručnjak obavio posao umesto vas.

Leave a Reply