GLAVA MOTORA: Šta je, Kako Dolazi do Pucanja, Simptomi i Zamena

Motori. Ako volite svoj automobil, moraćete da volite i njegov motor, jer bez njega vaše vozilo nigde ne ide. Unutar tog motora naći ćete čitav niz pojedinačnih delova i komponenti koji rade zajedno u savršenoj harmoniji, tako da će se, prilikom pritiskanja papučice gasa, vozilo kretati.

To je sve dobro i super, pod uslovom da svi delovi i komponente budu srećni i rade zajedno. Kada počnu da se kvare primetićete smanjene performanse motora i možda čak i potpuni kvar motora.

To niko ne želi, pa ćemo u ovom članku pogledati jedan od ranjivijih delova motora, hrabre male glave motora. Pregledaćemo simptome koje ćete primetiti ako vam je glava motora napukla, a zatim ćemo proceniti troškove koje ćete verovatno imati da biste ih popravili.

Šta je glava motora?

Glava motora je ključna komponenta motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Dakle, ako vozite električno vozilo – čestitam, nemate glavu motora koja će moći da pukne.

Međutim, kod većine nas koji se voze u tradicionalnim automobilima na benzin, oslanjamo se na glave motora kako bi pomogli u napajanju naših vozila. Pa šta su one?

Pa, unutar bloka motora kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem postoje cilindri. Unutar ovih cilindara gorivo i vazduh se mešaju sagorevaju. Ovo sagorevanje forsira pogonski lanac vozila da se okreće (pomoću klipove) što zauzvrat prenosi energiju na pogonske točkove automobila.Skraćena verzija ovoga? Male kontrolisane eksplozije u cevima pomeraju vozilo napred (ili nazad).

Šta je sa glavom motora?

Glave motora nalaze se, kako im i ime kaže, na vrhu motora. Glava zatvara cilindar i zadržava mešavinu goriva i vazduha i eksploziju unutar cilindra. Zatim se otvaraju da izabace izduvne gasove.

Oni to rade hiljadama puta u minuti, a svaki put kada se zatvore, zaptivaju cilindar. Svaki put kada se otvore propuštaju vruće izduvne gasove.

To je prilično težak život, zbog čega su glave motora napravljene od jakih materijala. Na starijim automobilima, često su izrađeni od gvožđa, dok će se moderni automobili odlučiti za aluminijum kao materijal po izboru.

 Šta je problem?

Problem je što, iako su napravljeni od jakog metala, takođe moraju biti prilično lagane. Ako je klip bio previše težak, on ne bi mogao dovoljno brzo da završi svoj luk kretanja unutar cilindra. To bi značilo da bi motor bio manje efikasan.

Za proizvođače automobila ovo je vrlo velik poduhvat balansiranja lakoće između čvrstoće. S jedne strane, glava motora mora biti dovoljno čvrsta da traje godinama – niko ne želi skidati i menjati glave na svakih šest meseci.

S druge strane, mora biti dovoljno lagana da bi mogla vršiti svoje funkcije bez uticaja na performanse motora.

Zvuči kao težak posao

Jeste, ali proizvođači vozila su maltene napravili formulu za postizanje pravog balansa. Generalno gledano, aluminijumska glava motora će imati životni vek oko 5 godina. Gvožđe ponekad može trajati i malo duže, recimo šest ili čak sedam godina.

Nakon tog vremenskog razdoblja, svaka glava motora će biti u opasnosti od pucanja. Srećom, postoje brojni simptomi koje možete potražiti, a koji će ukazati da je glava motora napukla.
Simptomi na koje treba paziti uključuju:

 • Vreme-Nije strogo simptom, ali imajte ga na umu. Ako je vaše vozilo potpuno novo do oko dve ili tri godine, onda bilo kakvi problemi sa motorom verovatno neće biti povezani sa napuknutom glavom motora. Imajte na umu da smo rekli malo verovatno, ne nemoguće!
 • Curenje ulja-Glava motora sadrži ulje. Ovo služi da za podmazivanje glave motora i za odvod toplote. Obe vrlo korisne funkcije, zato hvala ti ulje! Kao što se možda i očekuje kad nešto pukne, napuknuta glava motora će uticati na to da ulje pušta ubrzo.
  Postoji nekoliko načina na koji se ovaj simptom može predstaviti. Prvo možete primetiti mrlju ulja koja se nakupila ispod motora kada je vozilo parkirano duži period vremena.
  Drugo, na modernom automobilu će vam se možda upaliti dobra stara lampica motora “Check Oil” (proverite ulje) na instrument tabli.
 • Curenje rashladne tečnosti-Rashladna tečnost je takođe raspoređena u i oko oblasti blokova motora koja je povezana sa glavom motora. Rashladna tečnost služi svrsi, i pomaže pri hlađenju motora, uključujući i glavu motora. Što opet znači, ako dođe do pucanja, to može dovesti do curenja rashladne tečnosti.
  Kao i kod curenja ulja, i ovo se može predstaviti na nekoliko različitih načina. Dakle, s jedne strane možete primetiti vizuelni trag. Ovo bi mogao biti očigledan znak curenja rashladne tečnosti pomešano i sa uljem koje curi – takođe može i da samo ona iscuri.
 • Loše performanse-Mi ovde samo govorimo o motoru; pa nemojte da trčite po male plave tablete. Kao što smo gore opisali, glave motora igraju veliku ulogu u radu motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
  To znači da će, kada dođe do pucanja glave, to uticati na performanse motora. Konkretno, oni neće biti dobar zaptivač koji je potreban za efikasno unutrašnje sagorevanje. Umesto toga, kompresovani vazduh će se ispuštati kroz pukotinu, što znači da je svaki takt motora slabiji nego što bi trebao biti.To će se zauzvrat pretvoriti u slabe performanse motora. To ćete verovatno primetiti najviše kada pokušavate da izvučete maksimum iz svog vozila. Na primer, vozilo se može mučiti pri vožnji uzbrdo ili može biti tromo pri pokretanju iz mesta, na primer kada na semaforu krećete na zeleno.
 • Loš rad motora-Ovo je u nekoj meri vezano sa tačkom iznad. Kao što smo prethodno opisali, glava motora zatvara cilindar, stvarajući komoru pod pritiskom u koju se ubacuje i zapaljuje mešavina gasa i vazduha da bi izazvala sagorevanje.
  Ako je glava motora napukla, cilindar neće imati potreban pritisak, što znači da mešavina goriva i vazduha neće biti dobra. To može dovesti do slabog sagorevanja, što utiče na performanse (kao što je gore opisano).
  U teškim slučajevima može dovesti i do toga da se sagorevanje uopšte ne dogodi! U tom slučaju došlo je do lošeg tajminga motora. To će, naravno, imati ozbiljan uticaj na performanse motora.
  Međutim, takođe će loše uticati na motor u celini. Ako se pogrešno cilindar otvori u pogrešno vreme, sadržaj tog cilindra će biti isteran pod silom kroz ceo sistem motora. Gorivo koje nije pravilno sagorelo u cilindrima može oštetiti i dodatno začepi druge delove motornog sistema.
  Iz tog razloga, loš tajming motora je jedan od ozbiljnijih simptoma napukle glave motora i treba ih odmah istražiti – i popraviti.
 • Dim iz motora-Zadnje, ali ne i najmanje važno. Sačuvali smo najbolje (iliti najgore) za kraj. Kada je glava motora izuzetno oštećena, može početi da odvodi izduvne gasove direktno u prostor motora. Ovo će vama, vozaču, biti predstavljeno kao dim koji izlazi iz haube.
  Glava motora u ovom stanju se zaista nalazi pri kraju svog radnog veka i mora se zameniti što je pre moguće – u stvarnosti to zaista znači da je treba zameniti momentalno.
  Preporučujemo vam da ne dopustite da glava motora dođe do tačke u kojoj pokazuju ovaj simptom. Umesto toga, pripazite na četiri gore navedena simptoma i zamenite glavu pre nego što dođe do faze da vam izlazi dim iz motora!

Trošak popravke napukle glave motora

To su simptomi napukle glave motora. Sada znate na šta treba obratiti pažnju, naravno ako primetite bilo koji od njih, preporučljivo je da vozilo odvezete na popravku kod profesionalnog mehaničara.
Ako se ispostavi da je napukla glava motora, možda se pitate kolika će biti finansijska šteta.
Zamena napukle glave motora nije veoma zahtevan posao za dobro opremljen mehaničarski servis. Prosečna cena zamene aluminijumske glave motora, uključujući delove i radnu snagu, biće u opsegu od 500e.
Zamena glave motora od gvožđa može biti malo skuplja, uglavnom zbog toga što je te delove teže nabaviti. Uz ovu glavu motora, samo rezervni delovi za zamenu mogu koštati 500e . Dodavanje troškova rada i zamena glave motora može koštati od oko 800 do 1000 eura.

Zaključak

To vam je to, znate na šta treba da obratite pažnju i znate otprilike koliko košta zamena ili popravka glave motora.

Leave a Reply