Glavni Kočioni Cilindar: Kako radi? Simptomi Lošeg

Glavni kočioni cilindar je kritična komponenta kočionog sistema bilo kog vozila. Ovde ćete pročitati o funkciji ove komponente kao i o simptomima koji možete očekivati kada počne da se kvari.

Za one koji se nađu s neispravnim glavnim kočionim cilindrom, spomenućemo prosečne troškove zamene. Ako ne zamenite, onda će biti ugrožena sigurnost ljudi u vozilu.

Kako radi Glavni Kočioni Cilindar

Funkcija glavnog kočionog cilindra je da pretvara pritisak papučice kočnice u hidraulički pritisak. Glavni cilindar postiže ovo slanjem kočione tečnosti kroz sistem.

Takođe određuje količinu kočione tečnosti koja se prenosi, u skladu sa pritiskom na papučici kočnice. Bez obzira da li u svom vozilu imate doboš kočnice ili disk kočnice, sve imaju glavni cilindar kočnice.

Zakon nalaže da vozila imaju dva različita kočiona kruga dovoda za prenos kočionce tečnosti. Hidraulički pritisak koji se stvara za njih dolazi iz tandema glavnih cilindara. Na taj način, ako jedan kočioni krug dovod zakaže, drugi će već imati sav pritisak kočenja da ostane funkcionalan.

Kad god stopalo pritisnete papučicu kočnice, klip pod pritiskom prima pritisak snage vašeg stopala. S tim pritiskom se pomera klip koji prenosi pritisak dalje.

U starijim automobilima sila kočenja je generisana pri zatvaranju komore pritiska od strane klipa. Moderni automobili imaju oprugu koja podržava klip za pritisak. Kao rezultat, kada skinete nogu sa papučice kočnice, ona se vraća u početni položaj.

Jednom kada se to dogodi, kočiona tečnost vraća se u glavni cilindar. Na taj način, sledeći put kada pritisnete papučicu kočnice, ponovo će se povećati pritisak kočnice.

Simptom Lošeg Glavnog Kočionog Cilindra

Kočiona tečnost je zagađena

Na glavnim kočionim cilindrima nalaze se gumeni dihtunzi koji se nakon nekog vremena istroše. Ako gumeni zaptivači vremenom propadnu, kočiona tečnost će postati zagađena i poprimiti tamniju boju.

Još jedan efekat istrošenih gumenih zaptivača je nemogućnost glavnog kočionog cilindra da održi količinu pritiska kočnice koja je prenesena na njega. Kao rezultat toga, papučica kočnice će se drugačije osećati pod nogom i počeće da se spušta (pada) prema podu.

Pedala Kočnice se čudno ponaša

Kada glavni kočioni cilindar počne da se kvari, jedna od prvih stvari koje ćete primetiti je pedala kočnice koja se čudno ponaša. Na kraju krajeva, kočioni pritisak kočionog sistema dolazi iz glavnog kočionog cilindra. Ako ne može da prenese i zadrži ovaj pritisak kao što je to obično slučaj, tada ćete osetiti nepravilnosti u papučici kočnice.

Vraćamo se ponovo do gumenih dihtunga glavnog cilindra, ako su istrošeni, oni će uzrokovati curenje kočione tečnosti. Jednom kada se to dogodi, papučica će se osećati drugačije i čudno, i postepeno će se spuštati prema podu nakon kočenja.

Nizak nivo kočione tečnosti

Ako glavni kočioni cilindar ima nizak nivo kočione tečnosti, verovatno ćete imati problema sa kočenjem. Prvo što ćete primetiti je da je pedala kočnice omekšala.

Ako kočiona tečnost ne curi i nivo kočione tečnosti je u normali, tada je glavni krivac glavni kočioni cilindar. Kočiona tečnost u posudi mora biti zapečaćena unutra i svaki spoj creva mora biti čvrst i siguran.

Ako utvrdite da vam curi kočiona tečnost iz glavnog cilindra i sigurni ste da nije labavo crevo, napuknuta posuda ili poklopac koji pušta, zamenite kočioni cilindar što pre.

Upaljena lampica Check engine

Mnogi noviji automobili imaju glavne cilindre sa senzorima pritiska i senzorima kočione tečnosti ugrađene u njih. Ovi senzori će otkriti kada nešto nije u redu sa pritiskom kočione tečnosti u vozilu.

Ako na primer opazi pad pritiska, tada je glavni cilindar verovatno uzrok i dijagnostički kod greške će se evidentirati od strane kompjutera automobila i to će upaliti lampicu upozorenja „Check Engine“ na instrument tabli.

Ako vam se ta lampica upali uzrok može biti i glavni kočioni cilindar. Naravno, nećete znati tačan uzrok lampice Check Engine sve dok ne odvezete automobil na dijagnostiku.

Ali ako se lampica pojavi pored bilo kojeg drugog simptoma ovde, postoji šansa da je to vaš glavni kočioni cilindar. Korišćenje OBD2 skenera jedini je način da se potvrdi koji je kod greške sačuvan.

Napomena: Ako pregledate svaku spoljašnju komponentu i ne vidite bilo kakve znakove problema sa njima, tada vam je glavni kočioni cilindar definitivno loš. Možda je već propao. Ako testirate svoj kočioni sistem i potražite gore navedene simptome, moći ćete da utvrdite da li je zaista kriv vaš glavni kočioni cilindar ili je za to kriva neka druga komponenta.

Leave a Reply