ISPARIVAČ AUTO KLIME: Šta je? Simptomi Kvara

Klimatizacija je neophodna za udobnost svakog putovanja vašim vozilom, posebno u delovima sveta gde je tokom većeg dela godine toplije. Ipak, mnogi ljudi ne razumeju kako to funkcioniše, ostavljajući ih sa skupim popravkama automobila. Učenje o tome šta radi isparavač klime i njegovi uobičajeni simptomi kvara pomoći će vam da snizite troškove ako ikada dođe vreme za zamenu.

Kako funkcioniše isparavač klime?

Glavna funkcija isparavača klime je uklanjanje pritiska iz tečnog rashladnog sredstva u sistemu. Ovo omogućava širenje i zatim pretvara rashladno sredstvo iz tečnosti u paru u isparivaču. Pored toga, ventil kontroliše protok rashladnog sredstva, koji se naziva merenje.

Unutar ventila je pokretna poluga koji se kreće gore-dole. To omogućava da otvori i zatvori prolaz unutra, omogućavajući rashladnom sredstvu da uđe ili ne.

U bilo kojem trenutku može tačno izmeriti potrebnu količinu rashladnog sredstva koja je potrebna. Kao što znate, neki dani su topliji od drugih, tako da je ova kontrola potrebna za podešavanje klima uređaja, inače će vam biti previše neprijatno u automobilu.

Zapravo, kvar isparivača klime jedan je od glavnih razloga što je klima uređaj prestao da funkcioniše jer se vremenom može istrošiti.

Simptomi Kvara isparivača klime

Generalno, prvi put kada shvatite da nešto nije u redu sa vašim klima uređajem, to je kroz simptom neispravnog isparivača klime. Prvi simptom koji se ukazuje je da vaša klima duva samo topao vazduh, umesto hladnog. Može doći i do mraza na klima uređaju za isparavanje, ili se može formirati na otvorima.

Drugi indikator je kada vam kompresor klima uređaja stalno radi. To je zbog toga što će se isparivač klime zaglaviti i neće se otvoriti. To znači da će kompresor nastaviti da pumpa rashladno sredstvo u klimatizacioni sistem, čak i kad već osećate hladnoću.

U ovom trenutku, preporučuje se da vozilo odvezete kod majstora za klimu da biste ga popravili. Nažalost, isparivači su često duboko u sistemu klimatizacije i nije tako jednostavno kao otvaranje vrata i punjenje goriva u vaše vozilo.

Zaključak

Sada kada razumete šta može poći po zlu sa isparivačem klime, možete se direktno obratiti i pitati lokalni servis koliki će tačno biti troškovi, umesto da bacate pare na otkrivanje kvara ukoliko već znate u čemu je problem.

Leave a Reply