Kako održavati Kočioni sistem automobila i na šta treba obratiti paznju?

Kako održavati kočioni sistem automobila?

Pošto je kočioni sistem automobila relativno jednostavan sistem, njegovo održavanje u tip top stanju trebalo bi biti lako. Evo nekoliko saveta kako da održavate optimalne performanse kočenja automobila.

Proverite i održavajte nivo kočione tečnosti

Neka bude navika da proverite nivo kočione tečnosti. Uz to, trebalo bi da znate gde se nalazi rezervoar kočione tečnosti vašeg automobila. Rezervoar se isporučuje sa oznakama nivoa. Proverite da li je vaš rezervoar napunjen do potrebnog nivoa. Možda je malo važnija stvar korišćenje vrste kočione tečnosti. Proizvođači automobila uvek imaju svoje preporuke kada su u pitanju tečnosti koje najbolje funkcionišu sa njihovim sistemima. Proverite u svom priručniku za upotrebu određene vrste kočione tečnosti koja vam treba u automobilu.

Zamenite kočionu tečnost

Većina vlasnika automobila ima tu naviku da jednostavno dopunjavaju svoje kočione tečnosti nakon što utvrde da je nivo nizak. Nažalost, kondenzacija može s vremenom da se infiltrira u tečnost. Ako je kočiona tečnost kontaminirana, postoji tendencija da se glavni cilindar može oštetiti. Takođe mogu biti pogođeni cilindri točka. Time rečeno, trebalo bi da zamenite ili promenite kočionu tečnost svakih 35.000 km ili svake dve godine, šta god prvo nastupi. Možda ćete morati da proverite i svoj priručnik.

Da biste zamenili kočionu tečnost, pronađite vijak za ispuštanje iz sistema koji se nalazi na zadnjoj strani svake kočnice. Proverite da li imate odgovarajući alat za posao, tako da možete lako otvoriti vijak za ispuštanje iz sistema da ga ne biste oštetili. Otvorite vijak za ispuštanje iz sistema samo malo kako biste omogućili da se kočiona tečnost isprazni. Možete da pričvrstite gumeno crevo za drenažu u kontejner kako ne biste kontaminirali zemlju ispod vas ili farbu automobila. Dok se kočiona tečnost ispušta, zamolite prijatelja da stiska kočnicu. Istovremeno ulijte novu kočionu tečnost u rezervoar kočione tečnosti.

Znate da ste dobro uradili posao ako tečnost koja curi kroz vijak za drenažu liči na istu tečnost koju ste upravo sipali u rezervoar. Nakon što ste gotovi sa jednom kočnicom, pređite na druge. Jednom kada su sve kočnice obavljene, još koji put stisnite papučicu kočnice da biste bili sigurni da imate pritisak na papučici kočnice.

Proverite creva i glavni cilindar

Kočiona creva i glavni cilindar su dve osnovne komponente kočionog sistema koje prenose kočionu tečnost iz rezervoara do pojedinačnih kočnica. Zbog toga je kritično da proverite svaki milimetar kočionog creva i potražite znakove popuštanja. Spoj kočionih cevi i glavnog cilindra može biti dobra polazna tačka, mada kočione cevi iz rezervoara takođe zaslužuju nešto pažnje.

Proverite i zamenite kočione pločice ako je potrebno

Kočione pločice su delovi koji se najčešće troše. Kočione pločice se greju prilikom kočenja. Zbog toga, vremenom se istanje. Neki automobili imaju kočione pločice koje se lako vide spolja. Neki automobili, međutim, imaju svoje kočione pločice skrivene od pogleda. Moraćete ukloniti točkove da biste proverili stanje pločica. Pločice bi se trebale ravnomerno habati, a trebale bi biti debljine najmanje 5 milimetara. Provera kočionih pločica može se obaviti na svakih 10.000 kilometara. Ako im je potrebna zamena, morate ih zameniti odgovarajućim tipom.

Proverite i održavajte rotore kočenja ili diskove

Rotore uvek treba pregledati zajedno sa kočionim pločicama, jer su ove dve komponente u osnovi one koje su uvek u kontaktu kada se aktiviraju kočnice. Rotori bi trebali imati glatku površinu. Ako vidite koncentrične žljebove kružnog oblika koji se formiraju na površini rotora, to obično znači da vaše kočione pločice polako počinju da kompromituju površinu rotora. U mnogim slučajevima rotori se mogu ponovo obraditi na strugu. Rotori se mogu skinuti i obraditi koristeći mašinu sličnu brusilici. Ako je oštećenje preveliko da biste ga sanirali ponovo, možda ćete morati zameniti ceo rotor. Uvek ugradite nove pločice nakon ponovnog postavljanja rotora. Ovo će osigurati da se žljebovi koje ostavi rotor ne prebace na novu površinu.

Prepoznavanje problema sa kočnicama

Pridržavanje strogog plana održavanja kočionog sistema vašeg automobila može vas spasiti od dosta problema. Nažalost, čak i dobro održavan automobil lako se može pokvariti. Dobro je što uvek postoje znakovi upozorenja o nadolazećem problemu sa kočnicama. Ovo znanje će vam pomoći da lakše pronađete rešenje.

Struganje

To može značiti dve stvari. Prvo, kočionom pločicama odavno treba zamena. Pod dva, nešto se drugo zaglavi između rotora i kočnice pri pritiskanju kočnice. Zvuk može dolaziti direktno iz čeljusti ili iz metalnih delova pločice. U svakom slučaju, trebalo bi da ga odmah proverite i servisirate.

Škripanje

Visoko škripanje koje dolazi iz kočnica čim stanete na papučicu obično znači da su vam kočione pločice tanke. Moderne kočnice su opremljene indikatorima habanja koji dodiruju rotore kada se kočnica aktivira.
Prisutnost kočione prašine koja se nakupila na kočionim pločicama takođe može proizvesti buku visokog tona. Ostali mogući uzroci uključuju rđu ili prljavštine na površini rotora i zastakljivanje kočionih pločica zbog prekomerne toplote. Odvezite auto kod majstora.

Gubitak pritiska na papučici kočnice

Prilikom pritiska papučice kočnice, trebalo bi da osećate relativno čvrst otpor koji se povećava dok gurate papučicu prema podu.Ako se oseća prilično sunđerasto ili ako možete relativno lako pritisnuti papučicu do poda, verovatno imate rupu u sistemu. To takođe može značiti da vašoj papučici kočnice treba malo prilagođavanja ili bi moglo značiti da vam je čitav kočioni sistem već u kvaru. U ovom slučaju morate se zaustaviti što brže i pažljivije da biste stupili u kontakt sa svojim mehaničarom ili šlep službom.

Vibracije na papučici kočnice

Jedan od razloga zbog kojeg se možete osećati kao da vam papučica kočnice malo “podrhtava” ili ‘pulsira’ je taj što su rotor kočnice već iskrivljene ili istrošene, obično zbog prekomerne toplote ili trenja. Ovo ne treba brkati sa ABS modernim automobilima koji vam mogu pružiti gotovo sličan osećaj. Kada ste u nedoumici, najbolje je proveriti stanje kočnica.
Kad god krenete na put, želite se osećati sigurno. Održavajte kočioni sistem vašeg automobila u optimalnim radnim performansama i nikada ne kupujte jeftine delove kočionih sistema. Sigurnost bi vam trebala biti prioritet.

Leave a Reply