Kako Pravilno Održavati Motora Automobila i njegove delove?

Vaš motor je srce vašeg automobila i jedan od najskupljih delova kada dođe do zamene. Uz dobru negu, produžavate mu vek trajanja. Upoznali smo mnoge vlasnike automobila i kamiona sa velikom kilometražom sa motorom koji i dalje radi kao novi. Šta je tajna?

Vaš motor ima puno pokretnih i rotirajućih delova. Te delove treba dobro podmazati, bez obzira na to da li je vreme hladno ili toplo. To je funkcija motornog ulja.

Dok vozite, ulje se razgrađuje. Razgrađuje se na visokim temperaturama i gubi kvalitet podmazivanja (viskoznost). Kao rezultat toga, na unutrašnjim delovima motora formiraju se naslage ugljenika. Kroz sistem ventilacije motora, naslage ugljenika šire se u usis motora i nakupljaju se unutar kućišta leptira za gas i na usisnim ventilima što izaziva paljenje lampice Check Engine-a. Pojačano trenje uzrokuje ubrzano trošenje. Sintetička i polusintetička ulja mogu izdržati veće temperature i trajati duže, ali imaju i svoju granicu.

Sve dok budete u toku menjali ulje u skladu sa potrebama automobila, vaš motor ostaje dobro podmazan i čist iznutra.

Koji su znakovi da vašem automobilu treba zamena ulja? Pomoću merača ulja možete proveriti nivo i stanje motornog ulja. Ako izgleda previše prljavo, izvršite zamenu ulja.

Koliko često treba proveriti ulje?

Cilj je održavanje odgovarajućeg nivoa ulja. Proizvođači automobila preporučuju redovno proveravanje nivoa ulja, neki proizvođači savetuju da to radite svaki put kada sipate gorivo. Mnogi moderni automobili troše određenu količinu ulja između izmena ulja. Ako ste proverili nivo nakon 1.600 km i blizu je oznake “nizak”, češće proveravajte nivo ulja i po potrebi dopunite. Curenja ulja je još jedan razlog da češće proverite nivo.

Neki automobili jedva da potroše ulje između zamene ulja. Ako proverite nivo posle 4800 km i još uvek je skoro pun, tada ćete znati kada biste ga trebali proveriti sledeći put.

Postoji li lampica za upozorenje za nizak nivo ulja?

Ne, većina automobila nema lampicu koja bi vas upozorila ako je nivo ulja nizak. Postoji lampica za upozorenje o niskom pritisku ulja, ali do trenutka uključivanja nivo bi mogao biti toliko nizak da nije dovoljan ni da zadrži minimalni pritisak ulja. Pravilan pritisak ulja, kao i nivo su od vitalnog značaja za podmazivanje svih pokretnih delova.

Mnogi automobili imaju podsetnik o promeni ulja, ali zasniva se na pređenoj kilometraži ili vremenu od poslednje zamene ulja. Podsetnik za promenu ulja ne zna koji je nivo ulja.

Da li će se lampica Check Engine upaliti kada je nivo ulja nizak? Nizak nivo ulja mogao bi prouzrokovati paljenje lampice Check Engine, ali opet, nivo bi mogao biti već tako nizak da je prouzrokovao više problema. Na primer, vremenski lanac može preskočiti bez odgovarajuće napetosti. U većini automobila zatezač vremenskog lanca se kontroliše pritiskom ulja. Drugi čest problem je kada nizak nivo ulja izaziva probleme sa sistemom promenljivog vremena ventila  koji se takođe kontroliše pritiskom ulja.

Da li se isplati preći na sintetičko ulje?

Većina savremenih automobila već zahteva sintetičko ulje jer nudi bolju zaštitu motora. Sintetičko ulje može izdržati veće temperature, duže traje i pruža bolje podmazivanje na temperaturama ispod nule.

Upotreba sintetičkog ulja ima savršenog smisla ako prelazite malu kilometražu ili turbo motor ili često vozite u teškim uslovima kao što su visoke temperature, prekomerno opterećenje ili duži intervali bez promene ulja. Međutim, ako vašem automobilu nije potrebna sintetika, prelazak na sintetičko ulje pri velikim pređenim kilometražama nije uvek vredan dodatnih troškova. Motori koji prelaze velike kilometraže je verovatnije da će procuriti ili će raditi bučno jer je sintetičko ulje „tanje“.

Koliko možete da pređete između menjanja ulja sa sintetičkim uljem?

Sintetičko ulje traje duže, ali šta je sa ostacima koji se pojavljuju pri radu motora? Unutrašnji delovi koji se rotiraju i pomeraju se vremenom troše, bez obzira da li koristite redovno ili sintetičko ulje. Ako vozite duže između menjanja ulja, sitne metalne čestice i ostali proizvodi habanja pomešaju se sa uljem, smanjujući njegovu sposobnost podmazivanja. Povrh toga, začepljuju filter za ulje, ograničavajući protok ulja, što zauzvrat, dodatno povećava trenje. Preporučujemo da intervale menjanja ulja držite blizu onoga što preporučuje proizvođač automobila, bez obzira na vrstu korišćenog ulja.

Da li aditivi za ulje zaista pomažu?

Većina proizvođača automobila ne preporučuje upotrebu bilo kakvih aditiva, ali naći ćete mnoge ljude koji se zaklinju u njih. Probali smo nekoliko proizvoda u različitim motorima. Neki aditivi za ulje nisu imali mnogo efekta, ali drugi stvarno daju efekte.

Da li je filter za vazduh čist?

Filter za vazduh motora sprečava usisavanje prašine i drugih nečistoća u vaš motor. Začepljeni vazdušni filter ograničava protok vazduha, uzrokujući nedostatak snage pri prolasku ili ubrzanju. Stari vazdušni filter se u stvari može propasti ili se pocepati, omogućavajući pesku i prašini da dođe do motora.

Filter za vazduh se obično menja na svakih 25 000-40 000 km ili češće ako vozite neasfaltiranim putevima. Mnogi ljubitelji automobila rade promenu vazdušnog filtera kod kuće; u većini automobila to zapravo i nije teško.

Filter Vazduha
Filter Vazduha

Kako sprečiti motor od pregrevanja?

Pregrevanje je izvor mnogih problema sa motorom i u najgorim slučajevima može dovesti do velikih popravki motora ili čak zamene. Jedan od najčešćih problema je kada nivo rashladne tečnosti padne zbog curenja, zbog čega se motor pregreva. Ostali razlozi za pregrevanje uključuju neispravnu pumpu za vodu, ventilator hladnjaka ili termostat.

Kako možete sprečiti pregrevanje? Neka sistem za hlađenje bude pun i proverite vozilo da li temperatura motora raste više od uobičajene, Pazite na curenja rashladne tečnosti i popravite ih pre nego što rashladna tečnost padne na opasno niske nivoe. Čuvajte prednju stranu hladnjaka čistim od ostataka jer se rashladna tečnost hladi protokom vazduha koji prolazi kroz peraje hladnjaka.

Da li je motoru potrebno podešavanje?

Podešavanje motora potrebno je obavljati svakih 90.000 do 150.000 km. U modernim automobilima podešavanje može da uključi zamenu svećica i filter za vazduh. Svećice od iridijuma ili platine traju duže, ali vidjali smo slučajeve u kojima su toliko kontaminirane da prouzrokuju nepravilan rad motora. Ako vaš automobil ima žice za svećice i filter za gorivo, možda ih je potrebno zameniti.

U nekim automobilima PCV ventil može da se pokvari što izaziva povećanu potrošnju ulja. To je još jedan predmet koji treba proveriti tokom podešavanja. Vaš mehaničar takođe može predložiti čišćenje kućišta leptira za gas. Vrlo prljavo kućište leptira za gas može prouzrokovati preniske ili prevelike obrtaje u leru i može da se upali lampica Check Engine.

Često se problemi sa brzinom obrtaja u praznom hodu dešavaju nakon zamene ili isključivanja akumulatora automobila. Kada je akumulator isključen, računar motora resetuje neke naučene vrednosti, uključujući ugao gasa. U mnogim automobilima, obrtaji motora u praznom hodu se moraju ponovo uneti u računar posle diskonektovanja akumulatora.

U nekim automobilima sa velikom pređenom kilometražom sa direktnim ubrizgavanjem goriva, nagomilani ugljenici na usisnim ventilima mogu prouzrokovati nepravilan rad motora. Ako vaš automobil ima direktno ubrizgavanje, vaš mehaničar može predložiti čišćenje ventila tokom podešavanja.

Postoji nekoliko načina čišćenja usisnih ventila. To se može uraditi posebnim rastvorom koji se ubrizgavaju u usisni ventil, ili ga ručno očistiti. Ručno čišćenje ventila efikasnije je, ali zahteva i više rada.

Kako možete znati da li je svećicama potrebna zamena?

Neki automobili imaju uobičajene svećice, neki imaju dugotrajne (Iridium / Platinum) svećice. Kod konvencionalne svećice razmak između elektroda se proširuje kako vozite. Veći razmak  zahteva veći napon da bi se stvorila varnica. To dodaje opterećenje na kalem za paljenje i žicu svećice. Na kraju se kalem za paljenje pokvari ili žica svećice dovede do kratkog spoja, što dovodi do nepravilnog rada motora. Konvencionalne svećice treba zameniti pre 100.000 km.

Mnogi moderni automobili imaju dugotrajne svećice od platine ili iridijuma. Prorez između elektroda ostaje isti takav duže, ali svećice se mogu kontaminirati. Videli smo svećice od iridijuma kojima nije potrebna zamena čak do 250 000 km . Međutim, videli smo i mnoge automobile u kojima su kontaminirane svećice mnogo ranije izazivale da se kalem za paljenje mnogo brže istroši i pokvari.

Simptomi istrošenih ili kontaminiranih svećica uključuju grub rad motora u leru, mogućnost povremenog zakazivanja motora pri paljenju i ubrzavanju. Međutim, često nema nikakvih simptoma dok se kalem paljenja ne pokvari.

Da li vaš automobil ima dugotrajne svećice? Jedan od načina je proveravanje rasporeda održavanja vašeg automobila. Ako u priručniku piše da zamenite na 190.000 km, to su verovatno dugotrajne svećice, Takođe možete da proverite u odeljku „Specifikacije“ u priručniku svog automobila i tamo će piisati da li su svećice od iridijuma i platine ili će pisati originalni broj dela. Pretražite na google originalni broj i google će vam dati odgovor koja svećica se krije iza tog broja.

Kada zameniti zubčasti i klinasti kais?

Nemaju svi automobili zubčaste kaiševe. Mnogi savremeni automobili umesto kaiševa imaju lanac. Možete proveriti svoj plan održavanja, obično se pominje kada se zubčasti kaiš mora zameniti ili bar pregledati. Lancu nije potrebna redovna zamena. U većini automobila intervali zamene zubčastog kaiša variraju između 96.000-168.000 km.

Svi automobili na benzin ili dizel imaju najmanje jedan klinasti kaiš. Stari klinasti kaiš može pući, što znači da će se vaš automobil morati odšlepati. Ako klinasti kaiš ima znakove habanja ili je vidljivo natopljen uljem, mora se menjati.

Da li turbo motorima treba više održavanja?

Turbina turbo-punjača se pokreće izduvnim gasovima koji su izuzetno vrući, ali osovina turbine je podmazana motornim uljem. To znači da motorno ulje u turbo motoru mora biti u stanju da izdrži mnogo veće temperature. Iz tog razloga, mnogim automobilima sa turbo-punjačem potrebno je posebno sintetičko ulje.

Ako vaš motor sa turbo-punjenjem zahteva mineralno ulje, obavezno redovno menjajte ulje, jer se mineralno ulje karbonizuje mnogo brže u motoru sa turbo-punjenjem. Kada zaustavite automobil sa turbopunjačem nakon dužeg uspona, vuče ili vožnje, ne isključujte motor odmah. Ostavite ga u praznom hodu da se ohladi turbopunjač.

Leave a Reply