KARDAN: Šta je I Kako radi? Kvar Kardana Simptomi

Šta je Kardan?

Točkovi bilo kog vozila zavise od snage motora da bi se točkovi rotirali i pokretali vozilo. Kardan (koja se naziva i pogonska osovina) je komponenta koja je odgovorna za prenos te snage sa motora na zadnje točkove kod vozila sa pogonom na zadnje točkove.

Ako vozite vozilo sa pogonom na prednje točkove, tada ima upola manje kardane za prenos snage na prednje točkove. Međutim, u vozilu sa pogonom na sva četiri točka kardan mora da isporuči snagu prednjim i zadnjim točkovima. Iz ovog razloga dva kardana u vozilima sa pogonom na sva četiri točka. Jedan za prednja dva točka i drugi za zadnja dva točka.

Dok se većina ljudi verovatno neće susresti sa pokvarenim kardanom, ipak je moguće da se desi. Nastavite da čitate kako biste videli kako funkcioniše kardan, razumeli simptome neispravnog kardana i saznali prosečne troškove zamene ako do toga dođe.

Kako radi Kardan?

Kardan čini ono što svako vozilo pokreće povezivanjem zadnjeg diferencijala sa motorom i menjačem automobila. To je mehanička komponenta u obliku cevi ili cilindra koja omogućava menjaču da prenosi snagu do diferencijala. Ovako je omogućeno okretanje zadnjih točkova standardnog automobila.

Kardan je dugačak jer mora da se pruža od menjača do zadnjeg diferencijala. Da bi se omogućila što veća fleksibilnost kardana, na oba kraja ima zglobove. To omogućava fleksibilnost kardana prilikom vožnje preko izbočina, rupa i drugih nepravilnosti na putu.

Bez kardana, snaga ne bi mogla da se prenese na zadnje točkove. Ali ne brinite, jer kardana se neće odmah totalno pokvariti, osim ako niste doživeli neku ozbiljnu nesreću. S vremenom se polako troše, što vozačima daje šansu da primete simptome kvara kardana u ranim fazama.

Ali morate biti u stanju da prepoznate te simptome da biste na vreme zamenili kardan. U suprotnom, možete ozbiljno oštetiti automobil ili doživeti saobraćajnu nesreću.

Kvarovi Kardana Simptomi

Vaše vozilo mora imati funkcionalan kardan da bi se pokretalo. Ako počne da vam se kvari ili da propada, trebali biste primetiti lako prepoznatljive simptome koji će se pojaviti usled toga. Evo šest uobičajenih simptoma na koje morate paziti.

Problemi pri skretanju

Najočilgedniji simptom lošeg karadana je kada imate problema pri skretanju. Točkovi neće dobiti odgovarajuću količinu obrtnog momenta usled problema sa zglobom na kraju kardana, tako da će otežavati skretanje, usled dodatnog otpora.

Nakon što potvrdite da je kardan krivac, morate ga brzo zameniti ili povećavate rizik za nesreću zbog toga što ne možete upravljati vozilom.

Škripajući zvuk

Ako postoji zvuk škripe koji ne prestaje, to može da ukazuje na problem sa kardanom.

To bi moglo biti posledica istrošenih unutrašnjih komponenti poput izolatora, ili ležajeva unutar kardana ili zglobova ili možda zbog neravnoteže u kardanu. Obično se buka povećava kako pri povećanju brzine.

Problemi sa rotiranjem zglobova kardana

Kardan ima zglobove koji se rotiraju usklađenom brzinom. Ako ima otežanu rotaciju ili se prebrzo rotira, onda će to uzrokovati probleme sa kardanom.

Možda imate loše zglobove ili ležajevi imaju rđu na zaptivačima. Ovo može zahtevati zamenu celog kardana ako je oštećenje preveliko.

Lupkajući zvuk /zvuk udaraca metal o metal

Propadanje kardana može prouzrokovati zvukove lupkanja pri ubrzanju ili vožnji u rikverc. Ovo se može pojaviti uz škripajući zvuk koji se čuje konstantno.

Ako vam se ovako nešto dogodi, to će vam biti dodatna motivacija da zamenite vaš kardan kako ne bi došlo do većeg oštećenja.

Vibracije

Kada imate istrošen kardan, ispod vozila se mogu javiti vibracije koje se mogu osetiti kroz volan ili pod automobila. Ove vibracije u kombinaciji sa drugim simptomom trebalo bi da budu jasan znak da se kardan mora zameniti.

U većini ovih slučajeva kardan može imati istrošene izolatore udaraca. Zapamtite da je kardan pričvršćen izolatorima. Ako su oni olabavljeni, oštećeni ili istrošeni, tada dolazi do vibracija kardana. Tada može doći do većih oštećenja.

Podrhtavanje prilikom ubrzavanja

Ako osetite podrhtavanje ili vibracije prilikom ubrzavanja od 0 / nule/nulte tačke/ ili ubrzavanja sa malih brzina, možda ćete unutar kardana imati istrošene zglobove ili središnji ležaj. Obično će to biti propraćeno sa čudnim zvukovima.

Savetujemo vam da odete kod ovlašćenog mehaničara koji će proveriti vaše vozilo od ispod i proveriti sve komponente povezane sa kardanom da bi potvrdio da je problem do kardana.

Leave a Reply