KATALIZATOR: Šta je? Problemi i Simptomi, Kako ga Popraviti?

Šta je Katalizator? 

Možda ne znate šta je katalizator ili šta on radi, ali ako se katalizator počne kvariti, moraćete preuzeti mere da ga popravite. Vaš katalizator je ključna komponenta sistema za kontrolu emisionih gasova vašeg automobila, tako da mora biti operativan kako bi vaš automobil radio ispravno, kao i da bi bio legalan!

Pridružite nam se da biste videli šta je katalizator, šta radi, zbog čega se katalizator kvari, kako znati da li je počeo da se kvari, kako popraviti ili zameniti katalizator, razrađivanje novog katalizatora, na kraju, da li je vredno popravljati loš katalizator.

Katalizator je metalni kanister koji je deo sistema za kontrolu emisionih gasova vašeg automobila. Obično se nalazi između izduvne grane i lonca auspuha. Vaš katalizator nekako liči na lonac, ali je mnogo drugačiji, iznutra i spolja. Kućište mu je izrađeno od nerđajućeg čelika, da podnese koroziju i visoke temperature izduvnih gasova. Iznutra ima strukturu saća od keramike koja je presvučena plemenitim metalima poput platine, paladijuma i rodijuma.

Katalizator
Katalizator

Dok izduvni gasovi iz vašeg motora prolaze kroz katalizator, preostali neizgoreli gasovi iz procesa sagorevanja hemijski reaguju sa plemenitim metalima unutar katalizatora, na temperaturi od oko 800 ° F. Ovaj „katalitički“ proces „pretvara“ ove hemikalije i nus-produkte (ugljen-monoksid, azotni oksidi, neizgoreli ugljovodonici) u sigurne, ne zagađujuće materije poput ugljen-dioksida, azota, kiseonika i vodene pare.

Većina motora na benzinski pogon izrađenih od 1975. ima jedan ili više katalizator, kao rezultat napora za smanjenje zagađenja vazduha.

Šta čini da se katalizator kvari?

Iako će većina katalizator trajati koliko i samo vozilo, postoje i izuzeci. Ako rashladna tečnost, ulje ili nesagorelo gorivo dođu do katalizator; ako se spolja ošteti; ili čak i ako se samo istroši, vaš katalizator može se pokvariti. Evo nekih od uzroka lošeg katalizatora:

 • Velika kilometraža
 • Loše dizne za gorivo
 • Loše svećice
 • Loši izduvni ventili
 • Slab sistem paljenja
 • Loš dihtung glave
 • Propuštanje usisnog razvodnika
 • Upotreba olovnog gasa
 • Loš senzor kiseonika
 • Udarci od kamenja ili ivičnjaka

Kako možete da znate da vam se katalizator pokvario?

Smanjene performanse i problemi sa paljenjem

Struktura keramičkog saća unutar vašeg katalizator može se raspasti, oštetiti i slomiti na komade. To može biti rezultat starosti, udaraca ili drugih uzroka. Kada se to dogodi, katalizator se može začepiti, ograničavajući normalan protok izduvnih gasova kroz njega i ostatak izduvnog sistema. To će direktno uticati na performanse motora, do tačke u kojoj možda nećete moći ni da pokrenete automobil.

Možda ćete primetiti:

 •      Nedostatak snage
 • Loše ubrzanje
 • Potreba da se više stiska papučica gasa da bi se dobila potrebna količina snage
 •  Oklevanje motora
 •  Gušenje / gašenje
 •  Loš rad motora
 •  Porast potrošnje goriva
 •   Motor neće da upali

Zvuk zveckanja ispod vašeg automobila

Ako se komadići keramike u unutrašnjosti vašeg katalizator raspadnu na manje komade, možda ćete moći da ih čujete kako zveckaju u u njemu kada se motor upali, ili kada pređete preko rupe ili izbočine na putu.

Sumporni miris, miris trulog jajeta iz auspuha

Tokom procesa sagorevanja unutar motora, sumpor u vašem benzinu postaje smrdljiv gas vodonik-sulfida nakon sagorevanja smeše gorivo-vazduh u cilindrima. U normalnim uslovima, kada vaš katalizator ispravno radi, vodonik sulfid se pretvara u sumporni dioksid bez mirisa. Loš katalizator neće biti u stanju da pretvori vodonik sulfid, pa će iz vaše izduvne cevi izaći neprerađen, mirišući na trula jaja – vrlo neprikladan miris.

Lampica Check Engine se pali

Računar motora u vašem automobilu neprestano nadgleda stanje opreme koje je povezano sa kontrolom emisionih gasova u vašem vozilu. Ako računar otkrije da vaš katalizator ne radi ispravno, upaliće lampicu Check Engine na vašoj kontrolnoj tabli. Na računaru će biti i kod problema koji će moći da vidi mehaničar. To će pomoći mehaničaru da utvrdi tačan uzrok problema

Niste prošli tehnički pregled

Ako živite u području gde vaš automobil mora biti testiran na emisiju štetnih gasova iz auspuha, možda ćete otkriti da imate loš katalizator kada vaš automobil ne ispuni normu prilikom tehničkog pregleda. To bi moglo biti zbog toga što test otkriva kod problema u vezi sa katalizatorom u računaru vašeg motora (u tom slučaju je verovatno upaljena lampica Check Engine) ili zato što je test otkrio višak neizgorelog benzina da izlazi iz auspuha.

Kako popraviti loš katalizator?

Postoji nekoliko različitih strategija za popravljanje lošeg katalizatora. Prvo ćemo početi s najjeftinijim, i ići ka najskupljim. Prve dve opcije bi trebalo da možete sami da uradite, ali poslednja dva treba prepustiti mehaničaru:

1. Italijanska popravka

Ako često vozite kreni-stani pri niskim do srednjih brzina, i skoro nikad ne ubrzavate dovoljno da se katalizator zagreje, ova metoda će vam možda poslužiti. Izlaskom na autoput gde ima malo saobraćaja, učestalim ubrzavanjem i neprekidnim vožnjom većim brzinama možda ćete moći spaliti naslage koje su se nakupile u vašem katalizatoru. Ovo može poboljšati efikasnost vašeg katalizatora i vratiti njegove performanse – a to vas ne košta ništa!

2. Sredstvo za čišćenje katalizatora

Recimo da se nađete u položaju u kojem morate proći smog test, ali lampica Check Engine je uključena i ukazuje da imate loš katalizator. Pored toga, nemate nikakve druge naznake (zveckanje, loši mirisi itd.) da je vaš katalizator gotov. Pre nego što se odlučite na kupovinu novog katalizatora, pokušajte ovo. Jednostavno dodate bocu ovog proizvoda u rezervoar kada je rezervoar napunjen do četvrtine, zatim napunite rezervoar do vrha, neka vam mehaničar obriše kod greške i vozite se sa tom mešavinom goriva i čistača (obično oko 150 km). Ako se lampica Check Engine ne upali, sredstvo za čišćenje je verovatno odradilo posao, i možete odmah da odete na tehnički pregled.

3. Zamena katalizatora univerzalnim katalizatorom

Ako je vaš automobil registrovan u lokalitetu koji to dozvoljava (proverite vaše lokalne propise), možda ćete moći da zamenite svoj loši katalizator sa jeftinijim univerzalnim katalizatorom. To će vas koštati mnogo manje od katalizatora koji je napravljen posebno za vaše vozilo. Jedina mana je da ugradnja može koštati malo više, ali ipak biste trebali izaći sa više para u džepu.

4. Zamena katalizatora sa originalnim

Poznat i kao originalni deo, ovo je zamenski katalizator koji je dizajniran da odgovara i radi na vašem određenom vozilu. To će koštati znatno više od univerzalnog katalizatora, ali će se lako i brzo ugraditi.

Morate da razradite novi katalizator?

Ovo razrađivanje novo ugrađenog katalizatora treba da pratite kako biste osigurali dugovečan život. U idealnom slučaju, to bi trebalo da uradi vaš mehaničar u okviru postupka ugradnje, i prethodno biste morali da proverite da li će se za to pobrinuti. U slučaju da mehaničar to ne odradi, evo kako to brzo i lako učiniti:

 • Upalite motor, pustite ga da radi u praznom hodu i polako da se zagreva i radi pet minuta
 • Povećajte obrtaje motora na 2.500 o / min i držite motor na tim obrtajima dve minute
 • Pustite da se motor ohladi

To je to – uradite to i katalizator je spreman.

Par reči o državama sa strogim propisima o emisionim gasovima

U državama poput Kalifornije i nekim drugim, zamenski katalizator mora biti registrovan i odobren od strane državnog Odbora za vazdušne resurse. Ovi katalizatori su obeleženi oznakom EO (Izvršni nalog-Executive order) unikatna oznaka za vaše vozilo, jedini su tipovi zamena katalizatora koji su dozvoljeni i veoma su skupi! Dobra vest je da ste izuzeti od ovog zahteva ako je vaš automobil star više od pet godina, a garancija njegovog proizvođača za emisione gasove je istekla. Ponovo napominjemo da proverite lokalne propise da biste utvrdili šta je zakonom dozvoljeno.

Leave a Reply