KLINASTI KAIŠ: Šta je, Šta kad pukne? Česti problemi, Zamena.

Šta je klinasti kaiš?

Ako otvorite haubu u modernom automobilu sa benzinskim ili dizel motorom, videćete bar jedan klinasti kaiš. Postoje automobili sa dva ili tri kaiša; električni automobili nemaju kaiševe. Posao klinastog kaiša je pokretanje dodataka ugrađenih na vašem motoru, kao što su alternator, pumpa za vodu i kompresor klima uređaja.

Klinasti kaiš se razlikuje od zupčastog kaiša. Zupčasti kaiš pokreće bregasto vratilo motora i skriven je pod zaštitnim poklopcima. Klinasti kaiš se nalazi sa strane motora i može se pregledati kad otvorite haubu. Šta se dešava ako se klinasti kaiš pokvari? Šta može prouzrokovati cviljenje kaiša? Kada treba zameniti klinasti kaiš?

Šta se dešava kad klinasti kaiš pukne?

Ako se klinasti kaiš pokvari, automobil neće moći da se vozi, moraće se šlepati. Ako motor radi bez klinastog kaiša, može se pregrejati jer vodena pumpa više neće raditi. Puknuti kaiš može da ošteti i ostale delove. Videli smo slomljene poklopce hladnjaka i rastrgana creva za rashladno sredstvo koja su oštećena puknutim kaišem.

Simptomi puknutog klinastog kaiša uključuju glasno lupkanje, cviljenje ili lupanje koji dolaze iz motora. Takođe može da se uključi lampica upozorenja sistema za punjenje u obliku baterije, jer će alternator prestati da puni akumulator. Ako automobil ima pumpu za hidraulični servo upravljač, upravljanje će postati kruto.

Uobičajeni problemi sa klinastim kaišem i zatezačem klinastog kaiša koji mogu prouzrokovati pucanje kaiša ili stvaranje buke

Uobičajni problemi klinastog kaiša

1. Redovno habanje

Novi klinasti kaiš ima meku površinu od filca na rebrastoj strani. Kako se remen istroši, guma kaiševa se stvrdne i pukne. Dotrajali kaiš se isteže i gubi napetost. To uzrokuje da kaiš povremeno počne da proklizava. Možete ga čuti kada se motor pokrene ujutro ili po vlažnom vremenu kao škripavi ili cvrkutajući zvuk koji dolazi iz motora. Klinasti kaiš može izgledati kao da je zastakljen

Ako nema drugih problema i zatezač klinastog kaiša je u dobrom stanju, novi klinasti kaiš bi trebalo da reši ovaj problem.

2. Curenje ulja

Ponekad motoru procuri ulje blizu klinastog kaiša, što dovodi do toga da se kais natopi uljem. Ulje ili rashladna tečnost mogu brzo oštetiti klinasti kaiš ili zupčasti kaiš.

Videli smo novi klinasti kaiš koji je trajao manje od nedelju dana u motoru gde ulje curi u blizini kaiša. U ovom slučaju, nema smisla instalirati novi kaiš. Prvo treba otkloniti curenje ulja.

3. Loš automatski opružni zatezač pojasa

Odgovarajuća zategnutost je od vitalnog značaja za bilo koji kaiš. Često se stari automatski opružni zatezač pojasa zaglavi ili istroši i postane slab. Bez odgovarajućeg zatezanja klinasti kaiš će početi da proklizava. To će dovesti do bržeg trošenja kaiševa.

Videli smo zaglavljene zatezače klinastog kaiša koji uzrokuju da labavi klinasti kaiš ispadne iz ležišta zatezača. Simptomi labavog klinastog kaiša uključuju glasno škripanje prilikom pokretanja motora ili ako je volan okrenut skroz na jednu stranu. Klinasti koji stalno pada sa remenice još je jedan simptom lošeg zatezača.

Rešenje je zamena klinastog kaiša i zatezača klinastog kaiša

4. Problemi sa hidrauličnim zatezačem pojasa

Mnogi automobili imaju hidraulički zatezač klinastih kaiševa, gde umesto opruge zategnutost održava mali “amortizer” . I on može da se pokvari.

Simptomi uključuju curenje iz hidrauličnog zatezača ili zvuk zveckanja iz kaiša dok motor radi. Ovaj deo je uobičajeno da se pokvari u mnogim automobilima

Popravka je ista; loš zatezač mora biti zamenjen. Remen bi trebalo zameniti takođe, osim ako nije u skoro novom stanju.

5. Ručni zatezač kaiševa ne funkcioniše

U nekim automobilima zategnutost kaiševa podešava se ručno. Vremenom se kaiš isteže i ako se zategnutost ne podesi na vreme, kaiš će početi da proklizava. Verovatno ste to videli: stariji japanski ili korejski automobil stvaraju piskav zvuk kada startuju.

Rešenje je jednostavno: ako je kaiš još uvek u dobrom stanju, zategnutost je potrebno ponovo podesiti. Ako je pojas loš, potrebno ga je zameniti i pravilno zategnuti.

6. Remen koji je izašao iz poravnanja

Klinasti kaiš se kreće kroz nekoliko remenica. Ako neki od uređaja koje kaiš pokreće ili zatezača remenice iz nekog razloga nisu poravnati sa kaišem, kais će da proizvodi zvuk škripanja. Često se ovaj problem otkrije nakon ugradnje novog kaiša koji i dalje proizvodi zvuk škripanja ili se brzo istroši. Jedan od simptoma ovog problema je povećano trošenje s jedne strane kaiša.
Ponekad možete vizuelno primetiti kada jedna od remenica nije u ravni

Na primer, u ovom automobilu, na fotografiji, zamenjeni su alternator i kaiš dok su bili na putu pre nekoliko nedelja. Sad kaiš škripi. Posle detaljnijeg pregleda, ustanovili smo da je alternator labav i pomeren pod uglom. Zbog toga remenica alternatora nije bila u ravni sa kaišem, pa je kaiš škripao i brže se trošio. Ako pogledate bliže fotografiju, možete videti gumene strugotine u predelu između pojasa i alternatora.

Popravka u ovom slučaju bila je zamena remena i dotrajalih vijaka alternatora za poravnavanje alternatora.

7. Bučni remen ili ležaj zatezača

Za usmeravanje klinastog kaiša, mnogi automobili koriste remenice sa slobodnim okretanjem. Zove se remen praznog hoda. Okreće se pomoću malog ležaja. Kada se ležaj istroši, može da proizvede zvukove cviljenja ili škripanja. Budući da nekoliko uređaja koji se pokreću kaišem mogu da proizvedu sličan zvuk, za pronalaz izvora zvuka može biti potrebno malo više vremena.

Mehaničari koriste poseban stetoskop da bi pronašli izvor buke. Loš ležaj u alternatoru, kompresoru klima uređaja ili pumpi servo upravljača proizvodi istu vrstu buke. Možda bi mehaničar morao ukloniti kaiš i proveriti uređaje koje kaiš pokreće, jedan za drugim.

Kada treba zameniti klinasti kaiš

Klinasti kaiš može da traje od 30.000 do preko 100.000 kilometara. proizvođača automobila ne određuje intervale zamene klinastih kaiševa, već preporučuju da pregledaju kaiš tokom redovnih servisa.

Kada automobil odvezete na redovan mali servis, mehaničar će potražiti da li postoje pukotine na klinastom kaišu , proreze, oštećene ivice, i druge znakove habanja. U većini slučajeva lako je videti kada je kaiš istrošen. Dotrajali kaiš mora biti zamenjen. Klinasti kaiš se takođe mora zameniti ako se ustanovi da je natopljen uljem ili istegnut. Ako vaš automobil ima dva kaiša, preporučujemo da ih zamenite istovremeno

Koliko je lako zameniti klinasti kaiš sam?

Na skali od 1  do 10. Zamena klinastog kaiša može se oceniti od 3 do 7, zavisno od automobila. Da biste zamenili klinasti kaiš, trebaće vam dijagram kaiša koji pokazuje putanju. Ruta se prikazuje u uputstvu za upotrebu. Drugi način je nacrtati šemu usmeravanja pre uklanjanja starog kaiša.

U mnogim automobilima sa pogonom na prednje točkove sa poprečno postavljenim motorom, prostor između motora i okvira je ograničen, a promena klinastog kaia može biti teška. U nekim automobilima je potreban poseban alat za oslobađanje zatezača klinastog kaiša. Da biste naručili klinasti kaiš, možda će vam trebati broj šasije, jer kaiš može biti različit za različite godine i motore. Dobra je ideja uporediti novi kaiš sa starim kako biste bili sigurni da je deo pravi.

Leave a Reply