KOČNICE: Diskovi, kočione pločice, šta uzrokuje struganje

Osim toga što auto uopšte neće da upali, može postojati mnogo veći problem sa autom, a to su problemi sa kočnicama. Neispravne kočnice mogu dovesti do nezgoda jer nećete moći da zaustavite automobil na vreme. Očigledno možete primetiti da sa kočnicama vašeg vozila postoji problem ako prave zvuk struganja ili škripanja. Međutim, većina vlasnika automobila ne zna kako da protumači ove zvukove struganja, jer mogu značiti gomilu različitih stvari. Napravili smo vam ovaj vodič kako biste saznali šta znači zvuk koji prave vaše kočnice.

Koji zvuk čuješ?

Alarmantni problemi sa kočnicama mogu se svrstati u tri grupe – zveckanje, slabljenje i struganje. Zveckanje se obično javlja kada otpustite papučicu dok vozite. Vlasnici vozila koji su iskusili ovaj zvuk kočnica svog automobila uporedili su ga sa zvukom limenke spreja koji se trese pre upotrebe. Najčešći razlog zašto kočnice zveckaju je toplotna ekspanzija – zaštitni slojevi protiv zveckanja su izuzetno važni. Ako mislite da vam kočnice zveckaju, to bi trebalo da se dešava nasumično, a ne dok je stopalo na papučici.

Kada govorimo o slabljenju kočnica, govorimo o tome kada kočnice vašeg automobila počnu gubiti svoju efikasnost. Ovo bi mogao biti problem ako se krećete niz strmi nagib, kao što je vožnja planinskim putevima ili ako putujete velikim brzinama. Slabljenje kočnica događa se kada kočnice počnu da se zagrevaju zbog prekomerne upotrebe, što je nekada bio čest problem starih automatika. To se takođe dešava postepeno. Malo po malo počećete da primećujete da je potrebno uložiti malo više napora kako biste automobil potpuno zaustavili. Može biti teže kada želite da nagazite na kočnice, možda ćete morati duže držati na papučici, ili čak i jedno i drugo. Najbolji postupak bi bio da stanete i sačekate da se temperatura kočnica spusti.

Pokvarene kočnice
Koji zvuk se čuje kada su vam kočnice u kvaru?

I na kraju, imamo struganje kočnica. Kad čujete zvuk struganja koji dolazi iz kočnica vašeg automobila, trebalo bi da se suzdržite od korišćenja i da se što pre obratite mehaničaru. Ako se to dogodi kada stisnete na papučicu kočnice, uzrok je najverovatnije disk kočnice koji stupa u kontakt sa nekim delovima kočionih čeljusti, što je zauzvrat uzrokovano prevelikom ili neprimerenom upotrebom kočnica. Popravljanje kočnica kod kojih se čuje struganje može koštati mnogo. Ako želite da uštedite svoj teško zarađeni novac, idite do servisa što je brže moguće kada počnete da primećujete samo najsitnije zvuke brušenja.

Šta uzrokuje struganje kočnica?

Postoji puno razloga zbog kojih bi kočnice automobila ispuštale zvuk struganja. Otkrićete da bi to mogao biti samo jedan od razloga koje spominjemo, ili može biti kombinacija njih koja izaziva zvuk škripanja svaki put kada stanete na papučicu. U svakom slučaju, uvek morate proveriti kočione pločice na najraniji znak trošenja ili habanja. Naravno da ne biste želeli da se vas kočnice iznevere dok ste usred vožnje, pogotovo ako sa vama voze prijatelji i porodica.

Istrošene kočnice
Istrošene kočnice

Još uvek možete voziti automobil istrošenim kočionim pločicama, ali vam mi savetujemo da to ne radite. Zbog toga biste automobil trebali odvesti u servis na redovan pregled. Pored toga, ako se problem otkrije rano, moćićete da zadržite više svog teško zarađenog novca. Ako pustite da se problemi sa kočnicama pogoršaju, koštaće više da ih popravite. Na primer, samo nabavka novih diskova može koštati između 20 i 300 eura. Ako vam bude bila potrebna zamena svih delova iznosće i do 500 eura.

Dugo niste koristili automobil

Prvi razlog zašto vaš automobil možda stvara zvuk dosadnog škripanja ili struganja je taj što ga ne koristite dovoljno. Automobil koji je bio u skladištu, posebno ako je skladišten nepravilno, moguće je da ima rđe na mnogim delovima – uključujući i kočione pločice. Čak i kada ponovo počnete da koristite svoj automobil, ova korozija ima tendenciju širenja na ostale delove kočionog sistema i takođe ih oštećuje. Kao što biste trebali da se istegnete kako biste izbegli povrede, trebalo bi da vozite automobil čak i na kraćim razdaljinama, da biste se rešili te mučne rđe.

Potrebno je zameniti vaše kočione diskove

Možda vozite svoj automobil svakodnevno, ali zvukovi struganja i dalje traju. To bi moglo biti zato što su se vaši kočioni diskovi istrošili tokom višegodišnje upotrebe. Prosečni kočioni sistem ima životni vek oko 120.000 – 170.000 km . Ako kupite kočione pločice u najboljem kvalitetu, ovaj broj će možda biti malo veći, ali na kraju se ipak istroše. Nijedna kočnica ne traje večno. Jedan od načina da znate da li su kočioni diskovi istrošeni jesu zvukovi pri kočenju koji više zvuče na grebanje nego na struganje. Iako se to ne događa u svim slučajevima, takođe možete osetiti neke vibracije kada pritisnete papučicu kočnice, dok je automobil u pokretu.

Potreba za novim kočionom pločicama

Isti princip važi i za vaše kočione pločice. Na ovaj deo možda ne mislite toliko kao na svoj motor, ali svakako biste trebali. Kočione pločice takođe bi trebalo menjati kada bude 30.000 – 40.000 km. Oštećenja kočionih pločica nastaju stalnim kontaktom sa diskovima i čeljustima. Zaštitni lim kočnice može doći u kontakt sa vašom kočnicom, što je takođe vremenom znatno oštećuje. Buka od struganja ili škripanja znak su dotrajalih pločica. To je jedan od najčešćih razloga za te zvukove.

Kočione pločice
Kočione pločice

Vaš automobil koristi kočione pločice lošijeg kvaliteta

Možda vaše kočione pločice nisu previse korišćene, ali mogu biti lošeg kvaliteta. Loše napravljeni kočione pločice mogu izgledati , ali ne traju kao kvalitetni. Kočione pločice su investicija jer, kao što smo već rekli, neispravna kočnica može prouzrokovati nesreće na putu. Na kraju ćete uštedeti više novca ako sada sredite dobre kočione pločice, umesto da štedite na sebi i pokušavate da dobijete „povoljnu kupovinu“. Potrošićete više novca menjajući ih iznova i iznova. Vrlo verovatno ćete trošiti na popravke.

Postoji problem sa ležajevima točka

Ako zvuk struganja ili škripanja dolazi iz blizine točkova vašeg automobila, onda je problem možda neispravan ležaj točka. Još jedan znak ovoga je ako vaš automobil vibrira od slabe do jačoj vibraciji. Ležaj točka je još jedan deo sa kojim mnogi vlasnici automobila možda nisu upoznati. Ovo je zapravo skup zamršeno postavljenih čeličnih kuglica koje se nalaze u kućištu ležaja. Ako se ovaj deo pokvari ili ošteti, šum može takođe ličiti na prolazak kroz tutnjavu na prometnoj ulici. Takođe možete primetiti da se gume neravnomerno (samo na nekim mestima) troše ako je ležaj točka propao.

Lezaj točka
Ležajevi točka

Nešto se može zaglaviti u vašim kočnicama

Glasno škripanje ili struganje takođe može biti prouzrokovano da se kamen ili neki drugi strani materijal zaglavi između čeljusti. Ako bi se to dogodilo, zvuk struganja će se pojaviti ne samo kada zakoračite na kočnice; dešavaće se sve vreme dok se vozilo kreće. Ako možete, pokušajte da automobil vozite napred i nazad na bezbednom i otvorenom mestu kako biste pokušali da izbacite sve što vam se zaglavilo u kočnicama. Ako ovo ne uspe, onda, sledeće što bi trebalo da uradite jeste da odete do automehaničara.

Nema dovoljno ulja/podmazivanja

Ako ste ikada čuli za izraz „dobro podmazana mašina“, verovatno ste već shvatili da ima nekoliko boljih primera toga od kočnica vašeg automobila. Kada vam ne daju dovoljno podmazivanja za delove male kao što su šrafovi kočionih čeljusti, čak i ako to učinite za svaki drugi deo, ti se zvukovi struganja i dalje pojavljuju. Srećom po vas, retki su slučajevi kada šrafovi kočionih čeljusti ne dobiju toliko podmazivanja u poređenju s drugim delovima. To je prilično jednostavan problem da se reši. Sve što vaš mehaničar treba da uradi je da zameni šrafove i možete krenuti.

Štitnici su oštećeni

Kao što je slučaj sa šrafovima kočionih čeljusti, nešto tako sitno kao što je štitnik kočionog sistema može biti odgovoran za ono neugodno struganje koje čujete u svom automobilu. Štitnik kočnice je deo metala ili gume koji je pričvršćen između kočionih diskova i kočionih pločica. Zapravo služi za izjednačavanje nesavršenosti između to dvoje koje mogu izazvati neprirodne zvukove tokom vožnje. Očigledno, ako ovaj deo zakaže, ti zvukovi će početi da se pojavljuju. To je nešto što čak i mehaničari mogu zanemariti. Savetujemo da vaš mehaničar promeni štitnik kočnica svaki put kada dovedete automobil na popravku. Ne treba toliko vremena da se ovaj dodatni posao završi. Ni to ne košta puno.

Opet, ovi znakovi upozorenja mogu se pojaviti pojedinačno ili u isto vreme. Međutim, ne biste trebali da čekate da se pojave da biste imali razlog da svoj automobil odvedete mehaničaru. Čim osetite da vaše kočnice postaju neefikasnije, odmah dovedite automobil. Bićete prilično zahvalni što ste to učinili.

Leave a Reply