KOČNICE: Simptomi istrošenih Kočioni Pločica na Automobilu

Svaki dobar kočioni sistem mora imati dobre pločice kočnica. Kada vozite automobil i pritisnete kočnicu, kočione pločice stiskaju disk kočnice i stvaraju trenje.

Ovo trenje je razlog zbog kog vaše vozilo usporava i na kraju se zaustavlja, u zavisnosti od toga koliko dugo držite nogu na papučici kočnice.

Budući da se kočione pločice upotrebljavaju svaki put prilikom kočenja, one se istroše nakon nekoliko godina. Koliko dugo traju kočione pločice zavisi od materijala od kog su napravljene, vrste vozila i načina vožnje.

Jedino što možete učiniti je zameniti istrošene kočione pločice pre nego što vaše kočnice prestanu da rade.

Simptomi istrošenih Kočioni Pločica

Da biste znali da li su vam pločice kočnica istrošene, postoje određeni znakovi na koje treba da obratite pažnju. Mnogo ranih simptoma istrošenih pločica nije previše ozbiljno, tako da nećete biti u neposrednoj opasnosti ako ih primetite.

Ali to bi trebalo da vas dovoljno motiviše da zakažete odlazak kod mehaničara, u prodavnicu delova ili zastupništvo i u što kraćem roku zamenite kočnice.

S druge strane, ako imate neko znanje o mehanici auotmobila i sami ste menjali ulje motora ili svećice, ne biste trebali imati problema prilikom samostalnog menjanja pločica kočnica. Ovo vam može uštedeti dobar iznos novca u poređenju sa plaćanjem profesionalaca da to uradi za vas.

Bučne kočnice

Ako pritisnete papučicu kočnice i začujete zvuke škripe, to definitivno može značiti da imate loše kočione pločice. Kad se pločice s godinama istroše, na njima se nakuplja mnogo prašine. Dok se prašina i dalje nakuplja na kočionim pločicama, počeće da škripe svaki put kada koristite kočnicu.

I ne samo to, kada se kočione pločice toliko istroše, senzor kočnice će dodirnuti disk kočnice. Ako pločice i dalje ne budu zamenjene, toliko će se istrošiti da će noseća ploča kočionih pločica dodirivati disk kočnice.

Ne samo da ovo stvara zvuk škripe prilikom kočenja, nego i udubljuje i oštećuje disk kočnice, i na kraju ćete morati i njega da zamenite.

Lampica upozorenje za kočnice

Kada imate neispravne kočione pločice, jedan od najlakših simptoma za prepoznavanje je kada se na instrument tabli upali lampica upozorenja za kočnice. To ne znači uvek da su kočione pločice krive, ali vam daje do znanja da nešto nije u redu sa vašim kočionim sistemom.

U svakom slučaju, to bi trebao biti dovoljno velik razlog da se vaše vozilo odveze kod mehaničara i da potvrdi da su vam potrebne nove kočione pločice.

Sunđerasta papučica kočnice

Ako prilikom pritiskanja papučice kočnice imate osećaj da je tvrđa ili sunđerasta, možda ste istrošili kočione pločice. I dalje ćete moći da kočite, ali moraćete jače da pritisnete papučicu kočnice nego inače.

Može vam se dogoditi da zaboravite da imate loše kočnice u slučaju kada teba naglo da zakočite. Iako sunđerasta papučica kočnice može biti pokazatelj loših kočionih pločica, veća je verovatnoća da će biti neispravan glavni kočioni cilindar ili curenje kočione tečnosti. Ali u svakom slučaju, komponente vašeg kočionog sistema treba da se provere.

Sporije kočnice

Kočione pločice koje su ekstremno istrošene neće moći da primenjuju dovoljno trenja na disk kočnice da brže usporavaju vozilo. Drugim rečima, odziv kočenja će biti vrlo spor prilikom svakog kočenja.

To može prouzrokovati ozbiljnu nezgodu ako pokušavate brzo da zakočite pošto će odziv kočionog sistema biti predugačak zbog istrošenih pločica kočnice.

Vibracije

Kada pritisnete papučicu kočnice, da li vam se čini da vibrira ili pulsira? To bi moglo biti posledica loših pločica kočnice ili loših diskova kočnicae jer vibracija nastaje kada kočiona pločica dođe u kontakt sa diskom.

Ako jedno od ova dva istrošeno ili oštećeno, tada će se taj osećaj pojaviti i u papučici.

Leave a Reply