LAMBDA SONDA: Šta je, Kako radi, Podešavanje, i Zamena.

Šta je lambda sonda?

Lambda sonda meri količinu kiseonika u izduvnim gasovima, šalje signal računaru motora. Prednji senzor kiseonika ugrađuje se u izduvni razvodnik ili u prednju izduvnu cev pre katalizatora. Kao što znate, katalizator je glavni deo sistema za kontrolu emisije gasova.

Automobili sa 4-cilindričnim motorom imaju najmanje dve lambda sonde; Vozila V6 i V8 imaju najmanje četiri lambda sonde.
Računar motora (Povertrain Control Module ili PCM) koristi signal sa prednje lambda sonde za podešavanje odnosa vazduh / gorivo dodavanjem ili oduzimanjem goriva. Signal zadnje lambda sonde koristi se za nadziranje performansi katalizatora. U modernim automobilima umesto prednje lambda sonde koristi se senzor za odnos vazduha i goriva. Deluje slično, ali je preciznije.

Kako radi lambda sonda?

Postoji nekoliko vrsta lambda sondi, ali da budemo jednostavni, u ovom članku ćemo razmotriti samo konvencionalne lambda sonde koje stvaraju napon. Kao što naziv govori, lambda sonda koja stvara napon stvara mali napon proporcionalan razlici količine kiseonika unutar i izvan izduva auspuha. Kada je mešavina vazduha i goriva koja ulazi u motor tanka (manje goriva i više vazduha), u izduvnom sistemu postoji više kiseonika, a lambda sonda će proizvesti vrlo mali napon (0,1 – 0,2V).

Ako u mešavina vazduh-gorivo ima više goriva a manje vazduha, u izduvnim gasovima ima manje kiseonika, pa će lambda sonda stvoriti više napona (oko 0,9 V).
Da bi pravilno radila, lambda sonda mora imati određenu temperaturu. Tipična moderna sonda ima unutrašnji električni grejni element koji pokreće računar motora (PMC).

Lambda Sonda
Lambda Sonda

Podešavanje odnosa vazduha i goriva

Prednja lambda sonda odgovorna je za održavanje odnosa u smeši vazduha i goriva koja ulazi u motor na optimalnom nivou, a to je otprilike 14,7: 1 ili 14,7 delova vazduha prema 1 deo goriva.

Kada lambda sonda oseti visoki nivo kiseonika, PCM pretpostavlja da smeša goriva i vazduha nema dovoljno goriva u sebi, pa PCM dodaje gorivo. Kada nivo kiseonika u izduvnom sistemu postane nizak, PCM pretpostavlja da u smeši ima previše goriva i smanjuje dovod goriva.

Ovaj proces je kontinuiran. Računar motora neprestano povećava i smanjuje dovod goriva u smeši gorivo/vazduh kako bi odnos vazduha i goriva bio na optimalnom nivou. Ovaj proces se naziva operacija zatvorene petlje. Ako pogledate signal napona prednje lambda sonde on će se kretati negde između 0,2 Volta i 0,9 Volta.

Kada se prvi put upali automobil, prednja lambda sonda nije potpuno zagrejana, a PCM ne koristi signal prednje lambda sonde za podešavanje nivoa goriva u mešavini. Ovaj režim se naziva otvorena petlja. Tek kada se lambda sonda potpuno zagreje, sistem ubrizgavanja goriva prelazi u režim zatvorene petlje.

Moderni automobili imaju instaliran širokopojasni senzor za odnos vazduha i goriva umesto obične lambda sonde. Senzor za odnos vazduha i goriva deluje drugačije, ali služi istoj svrsi – da otkrije da li je nivo goriva u mešavini vazduha i goriva koja ulazi u motor visok ili nizak. Senzor vazduha i goriva je precizniji i može da meri širi opseg odnosa vazduh / gorivo.

Zadnja lamda sonda ili nizvodna ugrađuje se u izduvni sistem posle katalizatora. Ona meri količinu kiseonika u izduvnim gasovima koji izlaze iz katalizatora. Signal sa zadnje lambda sonde koristi se za praćenje efikasnosti katalizatora.

Računar motora ili PCM stalno upoređuje signale sa prednje i zadnje lambda sonde, Na osnovu dva signala, PCM zna koliko dobro katalizator radi svoj posao. Ako katalizatora ne radi kako treba, PCM uključuje lampicu “Check Engine” da vas obavesti.
Zadnja lambda sonda može se proveriti pomoću alata za ispitivanje ili laboratorija

Zamena lambda sonde

Problemi sa lambda sondom su česti. Neispravna lambda sonda može prouzrokovati veću potrošnju goriva, nezadovoljvanje testa na tehničkom pregledu i razne probleme u vožnji (oklevanje, slabo ubrzanje, nalet itd.). Ako je lambda sonda loša, treba je zameniti.

U većini automobila zamena lambda sonde prilično je jednostavna procedura. Ako želite da sami zamenite lambda sondu, sa malo znanja i veština i priručnikom za popravku, to nije tako teško, ali možda će vam trebati poseban ključ za lambda sondu.

Ključ za Lambda sondu
Ključ za Lambda sondu

Ponekad bi moglo biti teško ukloniti staru lambda sondu, pošto umeju poprilično da zarđaju. Još jedna stvar koja se mora imati na umu, poznato je da neki automobili imaju problema sa neoriginalnim lambda sondama. Na primer, bilo je više prijava o neoriginalnoj lambda sondi koja uzrokuje probleme, Ako niste sigurni, uvek je najbolje koristiti originalnu lambda sondu koji možete kupiti od vašeg distributera.

Pitanje: Upalila se lampica Check engine. Odvezao sam ga do servisa gde su dijagnostikovali da je problem u lambda sondi. Zamenio sam obe lambda sonde, a lampica još uvek svetli, i dalje očitava da ne valja lambda sonda.

Usled učitavanja kvara lambda sonde ne mora da znači da je lambda sonda pokvarena. To učitavanje vam samo govori da signal lambda sonde nije u redu, ali ne govori zašto. Takođe bi bilo od pomoći ako biste zaista spomenuli koji je kod problema bio isčitan na dijagnostici, na primer, P0131. Ono što bih preporučio je da se vaše vozilo odvede kod mehaničara koji ima napredniji skener, onaj koji ne samo da čita kod, već i može prikazati parametre uživo kada motor radi. Gledajući signal lambda sonde i ostale parametre, kao što su protok vazduha, dugoročna mešavina goriva i neki drugi, bilo bi lako videti u čemu je problem. Mnogo drugih problema može pokrenuti kod za lambda sondu. Na primer, začepljeni katalizator, prljavi MAF senzor, curenje iz sistema. Vaš automobil možete odvesti kod Električara , samo radi dijagnostike. Siguran sam da će to biti efikasniji način nego da samo ugarđujete nove delove u automobil bez pravilnog dijagnostikovanja.

Leave a Reply