LETVA VOLANA: Kako funkcioniše, Zašto se kvari, i Kako proveriti?

Upravljanje volanom vam deluje čudno? Sa svim raznim komadima koji povezuju volan sa vašim prednjim gumama, može biti konfuzno otkrivanje uzroka problema. Kako možete reći da je to letva volana, a ne stabilizatori? Nemojte odmah da idete kod ovlašćenog servisera, samo listajte dalje, jer vam pokazujemo brze i jednostavne načine dijagnostikovanja problema s letvom volana.

Kako funkcioniše letva volana

Zupčasta letva i zupčanik je ono što omogućava da se pomeranje volana levo-desno prenese na pomeranje točkova, što omogućava vozilu da skreće. Letva volana okreće i zupčanik i, pri pomeranju zupčanika, zupčasta letva se pomera levo-desno. Servo je hidraulični sistem koji asistira vozaču pri okretanju volana. Takođe servo sistem pomaže hlađenju i sprečava da dođe do oštećenja pri dodirivanju metala o metal, pri kontaktu zupčanika i zupčaste letve. Ali, kao i svaki drugi sistem vozila, letva volana može da se pokvari.

Zašto se letva volana kvari

Iako su obično prilično izdržljiv deo izrađen od čelika, zapravo je prilično uobičajeno da se letva volana pokvari na starijem vozilu. Zbog svog položaja, letva volana je izložena i visokim temperaturama ispod haube i izložena je svim vrstama elemenata ispod automobila. Ponavljani udarci od smeća na putu mogu oštetiti unutrašnje delove i prouzrokovati curenje. Tečnost može postati kontaminirana, ostavljajući abrazivnu mrvice u zupčanicima. U vezi sa ta prva dva problema ne možete učiniti ništa, ali preventivno održavanje će pomoći da letva volana traje duže. Konkretno, važno je da na vreme promenite tečnost za servo volan radi maksimalnih performansi i pouzdanosti.

Alati potrebne za dijagnostikovanje problema sa letvom volana:

  • Peškiri
  • Rukavice za jednokratnu upotrebu
  • Tečnost za servo upravljač
  • Baterijska lampa
  • Zaptivač za pukotine

Znakovi pokvarene letve volana

Simptomi se razlikuju zavisno od vozilu i načina na koji su komponente volana otkazale, tako da se neće odnositi svi simptomi na vaše vozilo. Evo kako može izgledati pokvarena letva volana i kakva je vožnja sa pokvarenom letvom volana, od najjeftinije do najskluplje moguće opcije kvara.

Niska ili promenjena boja tečnosti

Većina priručnika za upotrebu vozila, podsećaju vas da povremeno proverite tečnost servo volana, jer to može biti rani pokazatelj problema sa servo volanom. Skinite poklopac rezervoara i zabeležite nivo i stanje tečnosti. Ako vozilo ima automatski menjač, njegova tečnost bi trebala da bude popunjena, crvena i čista. Ako vozilo ima normalan servo volan, bez automatskog menjača, onda bi tečnost trebala da bude svetlo smeđa ili bistro. Ako je nivo tečnosti nizak, dodajte još dok ne dostigne liniju za maksimalnu popunjenost i krenite na probnu vožnju. Ako je tečnost promenjena, voda ili drugi zagađivači mogu biti zarobljeni u sistemu, što zahteva ispiranje tečnosti iz sistema servo volana.

Ako je tečnost penasta, verovatno vam vazduh ulazi u sistem, najčešće kroz napuklo crevo. Moraju postojati dva creva koja idu iz letve volana: crevo visokog pritiska koji dovodi tečnost i crevo niskog pritiska koji vraća višak tečnosti u rezervoar. Proverite crevo niskog pritiska (prečnika je većeg u odnosu na crevo visokog pritiska) i zamenite ga ako nađete oštećenja. Još jedan čest simptom niske tečnosti je otpor na okrete pri malim brzinama, cviljenje ili zavijanje pri okretanju točkova sa kraja na kraj.

Curenje i propuštanje

Ako ispod vozila nađete kapljice crvene ili smeđe tečnosti, uradite inspekciju automobila, jer to možda nije letva volana. Ponovo započnite proverom nivoa tečnosti servo upravljača u rezervoaru. Dodajte tečnost ako je ima malo. Ako primetite curenje tečnosti na servo volanu, koristite baterijsku lampu da biste tačno videli odakle curi. Pronalaženje rupe može biti naporno – postavite parče kartona ispod vozila preko noći kako biste mogli tačno da vidite odakle tačno kaplje.

Koristite peškir kako biste očistili sve kapljice, a zatim neka pomoćnik okrene ključ u poziciju kontakta i polako okreće volan napred-nazad. Pumpa bi trebalo da izbaci više tečnosti iz neispravne komponente. Ako je crevo, zamenite ga. Ako se iz letve pojavi manje curenje, pokušajte da kupite zaptivač za letvu volana. Za veće pukotine trebaće vam zamenska letva.

Loše upravljanje

U ovom slučaju činiće vam se kao da je automobilu potrebna optika, kao da vam automobil čini uslugu da vozi pravolinijski, a on to u stvari neće. Osećaj je kao da se neprestano borite protiv vetra pri visokim brzinama, a moraćete stalno da korigujete volan, čak i ako je dan bez vetra. Borba protiv automobila sa prevelikim praznim hodom volana iscrpljujući je i opasan način vožnje. Zakažite optiku u svom omiljenom servisu da biste ga isključili. Ako je poravnanje dobro i nema preteranog trošenja na gumama, vešanje je u dobrom stanju, onda je verovatno problem letva volana.

Miris paljevine

Ovo je malo teško, jer miris paljevine može biti izazvan gotovo svakom situacijom usled pregrevanja. Ako imate neke od gore navedenih simptoma i primetite miris paljevine iz haube, velika je šansa da se letva volana pregreva. To je verovatno zbog nedostatka tečnosti za upravljanje, bilo od curenja, bilo zbog začepljenja creva ili unutrašnjeg problema. Probajte da zamenite tečnost.

Prazan hod volana

Tokom vožnje možete primetiti prazan hod dok je volan u neutralnom položaju. To može biti veliko kao „10 i 2“ položaja na volanu, gde, ako okrenete volan, ne osećate nikakav otpor. Volan će se osećati kao da je diskonektovan iz ostatka automobila, sve dok ne ga dovoljno ne okrenete da se ponovo uključi i ponovo pokrene. To verovatno znači da su zupčanici istrošeni, a vi biste morali da zamenite jedinicu. Ovo je posebno opasno i neće se samo od sebe popraviti!

Buka struganja

Ovo se razlikuje od zvuka škripanja / cviljenja, koji se obično čuje kada pumpa servo volana ima malo tečnosti. To se događa na isti način, kada skrećete pri malim brzinama. Struganje je pokazatelj da je niska ili kontaminirana tečnost oštetila zupčanik i zupčastu letvu. Ako je struganje jako, zupčasta letva i zupčanik mogu da ispadnu iz izravnavanje. Ovaj problem je ozbiljan, pa ga brzo proverite. Udraci i zveckanja su takođe uobičajeni sa istrošenom letvom, ali su povremeniji i često ih je teško dijagnostikovati, jer mogu da budu uzrokovani mnogim problemima, kao što problemi sa vešanjem automobila ili problemi sa gumama.

Leave a Reply