MENJAČ: Kad i koliko često se Menja Ulje u Manuelnom i Automatskom

Koliko često se menja ulje menjača (manuelni i automatski)

Da bi se zupčanici unutar vašeg vozila mogli nesmetano kretati, oni se oslanjaju na ulje menjača kako bi obavili posao. Provera količine preostalog ulja u menjaču je slična načinu na koji proveravate nivo ulja u motoru.

Jedina razlika je u tome što proveravate ulje menjača dok motor radi jer je povezan sa zatvorenim sistemom. To znači da nikada ne biste trebali da imate nizak nivo ulja u menjaču. Ako je nivo ulja nizak, dolijte ulje odmah ili odvezite vozilo u auto servis.

Trebalo biste više da brinete o kvalitetu ulja nego o nivou ulja. Ako ulje menjača miriše na paljevinu ili izgleda prljavo, tada treba da zamenite ulje menjača. Ako je ulje crveno i ne odaje miris paljevine, znači da je sve u redu sa uljem menjača.

Menjanje ulja u menjaču kod automatskih i manuelnih 

Većina vlasnika automobila ne razmišlja o nivou ulja u menjaču. Jedino što ste mogli čuti od nekih vlasnika automobila sa automatskim menjačem jeste da je važno da budete sigurni da nivo ulja ne bude nizak i da je neophodno da zamenite ulje menjaču u preporučenim intervalima.

Međutim, vlasnici vozila sa manuelnim menjačem moraju da posvete više pažnje svom menjaču. Ako je ulje u menjaču dotrajalo, doćiće do nakupljanja mulja i metalnih strugotina.

Informacije opisane u nastavku opisuju koliko se često preporučuje zamena ulja menjača u vozilima sa automatskim menjačem i vozilima sa manuelnim menjačem.

Kad se menja ulja kod Manuelnih menjača?

Proizvođači većine vozila preporučuju da menjate ulje za manuelni menjač najmanje svakih 50.000 km ili najviše 100.000 km, u zavisnosti od marke i modela vozila.

Možete da proverite u svom priručniku za automobil kada se preporučuje menjanje. Ali ako vaš menjač radi u stresnim uslovima, tada bi trebalo ulje menjati ranije, možda čak i na 30.000 km.

Uslovi koji su stresni po manuelni menjač je vožnja u kratkim razdaljinama, kao što je vožnja po gradu – kreni-stani, a retko se vozite autoputem i van grada. Ovakva vožnja opterećuje manuelni menjač, zbog konstantnih menjanja brzina.

Početnička vožnja ili navikavanje vozača na menjač mogu opteretiti ili staviti menjač pod stres. Takvi vozači često neće moći da ubace u brzinu iz prve tokom vožnje, što će dovesti do sudaranja zupčanika u menjaču, što na kraju uzrokuje dodatni stres na unutrašnjim zupčanicima.

Kad se menja ulja kod Automatskih menjača?

Ulje menjača u automatskim menjačima će sa vremenom početi da se razgrađuje, neće valjati i može doći do paljenja ulja. Ulje će se brže trošiti ako vozite u stani-kreni gradskim uslovima, vučete prikolice ili prevozite teške terete vozilom.

Razlog zbog kojeg se ulje troši je to što se menjač zagreva više dok radi. Što je ulje toplije, to je veći stres za ulje i sam menjač. A pošto je ulje odgovorno za omogućavanje nesmetanog kretanja zupčanika, dotrajalo ulje postaje gušće nego što bi trebalo biti, i otežava kretnju zupčanika.

Proizvođači većine automobila sa automatskim menjačem će vam reći da bi trebalo da menjate ulje menjača 150.000 do 210.000 km. Ali ako biste pitali mehaničare, verovatno bi vam rekli da treba menjati češće.

Ulje automatskog menjača bi trebalo menjati na svakih 80.000 km. Ali opet, proverite u svom priručniku za upotrebu kada je vreme za menjanje ulja. Gledajući širu sliku, mnogo je jeftinije zameniti ulje menjača, u poređenju na moguću štetu vašeg menjača.

Zaključak

Bez obzira da li imate automatski ili manuelni menjač, proces zamene ulja menjača će potrajati neko vreme. Prvo, mehaničar mora podići vozilo na dizalicu, a zatim ispustiti staro ulje iz menjača.

Pre sipanja novog ulja potrebno je proveriti sve dihtunge i zaptivače da ne bi došlo do curenja ulja menjača. Ne pokušavajte sami da radite ovaj posao, jer zahteva profesionalca koji zna šta radi.

Leave a Reply