MOTORI SA LANCEM: Šta je prenosni lanac, znakovi da je lanac motora u kvaru

Šta je motor sa lancem?

Prenosni lanac ili zupčasti kaiš su glavni deo svakog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Posao koji obavlja prenosni lanac može se odraditi i sa sistemom zupčanika, ali mora postojati neki način kako će se sinhronizovati rotacija radilice i bregastog vratila. Ovo osigurava pravovremeno otvaranje i zatvaranje ventila.

Motori sa lancem su bili normativ za automobile proizvedene 1970-ih i 1980-ih, ali tada su preuzeli zupčasti kaiševi. Međutim, poslednjih godina se više koriste, jer su izdržljiviji od kaiševa. Prenosni lanac je obrtni lanac i naći ćete ga na prednjem delu motora. Pored njega su remenice i zupčanici koji su povezani sa mehaničkim komponentama motora.

Motor sa lancem
Motor sa lancem

Oni su sastavljeni od niza veza, baš kao što vidite na biciklističkom lancu. Na krajevima radilice i bregastog vratila se nalaze lančanici koji su povezani sa njima. Kako se lanac okreće, otvara ventile i pomera klipove koji su povezani sa klipnjačom u komori za sagorevanje.

Kod motora sa lancem, lanci su čvršći od remena, ali i oni se mogu istrošiti i mogu se slomiti. Kako se istežu, izgubi se vremenska preciznost motora i to može proizvesti neke upozoravajuće znakove koje treba da primetite.

Evo pet glavnih znakova upozorenja da motor sa lancem ne radi. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, odvezite svoj automobil u servis kod kvalifikovanog mehaničara. Oni mogu otkriti u čemu je problem i obaviti neophodne popravke.

Znakovi da motor sa lancem u kvaru

Zatajenje motora i nedostatak snage motora

Kada motor zataji, to znači da ima problem sa poremećajem vremenskih sekvenci ventila. Pa, kako je to povezano sa lancem? Postoje dva načina na koji se može uskladiti vremenska sekvenca ventila. Prvi se može pronaći u radnim mašinama i kamionima. Postoje dva zupčanika koje osiguravaju otvaranje ventila kada bi trebalo.

Druga metoda je metoda  lanca koja se obično nalazi u standardnim automobilima i vozilima visokih performansi. Međutim, moguće je da se lanac istegne s vremenom. To znači da lanac preskače zub lančanika ili na bregastom vratilu ili na radilici. Vremenska sekvenca motora će biti poremećena i začućete klasičan zvuk zatajenja motora. Takođe možete primetiti da motor slabo radi i kada pokušate da ubrzate nedostaje mu snage.

Ovo je nešto na šta bi trebalo odmah da obratite pažnju. Ako se lanac istegne, verovatno je dosta oštećen i moraće se menjati uskoro. Ako nastavite voziti, lanac može pući, koji vam može prouzrokovati ozbiljnu štetu na motoru.

Metalni opiljci u motornom ulju

To je nešto što ćete primetiti tek prilikom promene ulja. To treba učiniti na svakih 7.000 ili svakih 15.000 km. Prilikom menjanja ulja potrebno je zameniti i filter. Promena ulja jer ulje gubi viskoznost prilikom zagrevanja, i reaguje sa rastvorom benzina. Prestaje da radi svoj posao tako dobro i ne podmazuje i ne štiti motor.

Kada se lanac istroši, mali komadi metala se otkidaju i završe u ulju. Oni će biti jasno vidljivi u uljnom koritu kada se prazni. Vaš mehaničar će vam to verovatno pomenuti i reći šta da preduzmete.

Nemojte sami dolaziti do zaključka, jer metalne strugotine u ulju mogu poteći od istrošene glave klipa dizni ili drugih delova koje su povezane sa ovim komponentama.

Prestanak rada motora/crkavanje motora

Ako lanac motora pukne u toku vožnje, motor će se zaustaviti i može doći do velike štete na automobilu, a može i prestati da radi. Ako je vaš automobil parkiran kod kuće i lanac je polomljen, motor neće moći da kompresuje dovoljno vazduha da bi se pokrenuo.

Ovo nije dobra vest. Ako se lanac pokvario dok ste vozili, verovatno će se klipovi oštetiti jer će glava klipa doći u kontakt sa ventilima. Ventili se takođe mogu iskriviti, a to može pokvariti motor. Labavi lanac će poskakivati i vijoriti sa jedne strane na drugu i prilikom toga postoji verovatnoća da ošteti ostale delove motora.

To je definitivno jedan od scenarija gde je prevencija bolja od lečenja. Dakle, ako se vaš automobil ne može pokrenuti ili se pokvari tokom vožnje, od presudne je važnosti da ga odmah odvezete kod majstora.

Lampica upozorenja motora na kontrolnoj tabli je upaljena

Lampica upozorenja motora se može upaliti iz više mogućih razloga. Jedan od razloga je loš lanac. Računar u vašem automobilu otkriva da nešto nije u redu sa načinom rada motora.

Ako je vaš lanac istegnut/labav, to dovodi do lošeg rada motora i na taj način se povećavaju štetni izduvni gasovi iz motora. To pali lampicu upozorenja motora na instrument tabli. Kvalifikovani mehaničar je u mogućnosti da odradi dijagnostiku motora i da proveri da li je problem u lancu. Takođe će vizuelno pregledati motor.

Zveckanje i buka motora u leru

Slušanje vašeg motora je dobra navika koju treba da razvijete! Neobični zvukovi su pouzdan znak upozorenja da nešto polazi po zlu. Ako je sve u redu, vaš motor bi trebalo da pravi mek i neprekidan zvuk. Međutim, kada lanac deluje labavo, on izaziva vibracije iznutra i ovo zvuči kao zveckanje dok je motor u mirovanju/na leru. Zveckanje uvek ukazuje na to da je nešto labavo i treba ga uvek istražiti.

Lanac je vitalni deo vašeg motora. To je jedna od komponenti bez koje ne možete, a kada zakaže, može napraviti veliku štetu na motoru. Prevencija je uvek bolja od lečenja, pa pazite na probleme sa lancem.

Leave a Reply