Nizak Pritisak Ulja u Motoru Automobila: Stalno se pali lampica za ulje?

Motor automobila se podmazuje motornim uljem. Kako vreme prolazi, veliki deo tog ulja će se sagoreti ili možda iscureti. To znači da ćete morati da dopunjavate motorno ulje i da zakrpite moguće rupe kroz koje je ulje curelo.

Zamena ulja je jedan od najosnovnijih oblika održavanja automobila koji ljudi obavljaju. Oni koji ne menjaju redovno svoje motorno ulje videće da nivo ulja polako opada.

Simptomi niskog pritiska ulja u motoru

Upaljena lampica niskog pritiska ulja na kontrolnoj tabli

Najjednostavniji pokazatelj niskog nivoa ulja je kada se lampica upozorenja o pritisku ulja na instrument tabli upali. Postoji senzor koji može osetiti kada je pritisak ulja u vašem vozilu prenizak. Ovaj senzor je povezan sa lampicom upozorenja na instrument tabli.

Kada senzor otkrije nizak pritisak ulja, automatski aktivira lampicu upozorenja. Ako vam se to dogodi, dovedite nivo ulja na nivo kakav treba da bude, a zatim odvezite auto u autoservis ili kod ovlašćenog mehaničara, kako bi se popravila eventualna curenja.

Miris ulja koje je sagorelo

Ako se unutar vašeg vozila počne osetiti miris paljevine, posebno miris ulja koje je sagorelo, zaustavite auto i odmah isključite motor. Taj miris može biti od curenja ulja na vruće komponente vašeg motora.

Ako imate merač nivoa ulja, pomoću njega proverite nivo ulja. Ako pokaže da vam je ulje niže od preporučenog, tada ne biste trebali voziti automobil jer će to samo oštetiti vaš motor.

Umesto toga, dolijte nivo ulja i nastavite da pratite nivo ulja zbog curenja. Ako nivo ulja nastavi da opada, obratite se mehaničaru. To bi moglo biti jednostavno kao zaptivač poklopca ventila za curenje ili nešto ozbiljnije.

Zvukovi lupkanja

Ovaj simptom bi se trebao pojaviti samo ako niste učinili ništa u vezi sa mirisom paljevine ili upozoravajućim lampicama koje su upravo spomenute. Ako nastavite voziti vozilo iako ima nizak nivo ulja, zvuk lupanja biće poslednji simptom.

Razlog je zato što ima manje ulja za podmazivanje delova motora. To će uzrokovati da klipnjača otpusti kako se razvija sve više trenja. Ove klipnjače su odgovorne za osiguranje klipova u vozilu.

Ako bi se klipnjače previše olabavile i pokvarile, počeće da se “baca” unutar cilindra. Dok se to dešava, zvuk lupkanja čuje se ispod haube. Nakon samo par stotina metara, motor će se zaustaviti, a klipnjače će se pokvariti.

Zapamtite da je motorno ulje više nego samo mazivo za delove motora. Ulje takođe čisti i hladi motor.

Leave a Reply