NOSAČ MOTORA: Kako funkcioniše, Simptomi, Problemi, Zamena

Kako funkcioniše nosač motora?

Nosač motora je deo koji drži motor u vašem automobilu. U većini automobila, motor i menjač su pričvršćeni jedno za drugo i za šasiju sa tri ili četiri nosača. Nosač koji drži menjač naziva se nosač menjača, drugi se nazivaju nosači motora.

Jedan deo nosača motora je pričvršćen za šasiju ili ram automobila. Drugi deo je pričvršćen za motor. Motor je izvor vibracija, jer ima mnogo pokretnih i rotirajućih delova. Posao nosača motora nije samo da drži motor na mestu, već i da smanji vibracije motora koje se osećaju unutar automobila. Nosači motora izrađeni su sa dodatkom gumenog materijala, tako da nema direktnog kontakta metala sa metalom između šasije i motora.

Kako bi se dodatno prigušile vibracije, neki nosači motora su napunjeni tečnošću. Nosači motora ispunjeni sa tečnošću funkcionišu poput amortizera.

Neki proizvođači automobila (npr. Toyota, Honda) koriste aktivne vakuumski kontrolisane nosače motora i koji se sami prilagođavaju vibracijama pri svim uslovima rada motora. Porsche nudi elektromagnetske nosače za aktivno smanjivanje vibracija motora koje se prenose na šasiju.

Nosač motora ne treba nikakvo održavanje ili redovno servisiranje. Zameniti ga je potrebno samo ako pukne ili se istroši.

Koliko dugo može da traje nosač motora? U nekim automobilima, nosači motora mogu da traju koliko i sam automobil. Problemi sa nosačima motora najčešće počinju da se pojavljuju u vozilima starim 5-7 godina. Nosači menjača traju duže.

Problemi sa nosačima motora

Najčešći problem sa nosačem motora je kada se gumeni deo pokvari ili odvoji ili kada tečnost počne da curi iz nosača napunjenog tečnošću.Uobičajeni simptomi lošeg nosača motora su povećanje buke motora i vibracija koji se osećaju unutar automobila.

Često je prekomerna vibracija primetna kod motora u leru sa automatskim menjačem koji je na poziciji D-drive. Na primer, u nekim modelima Honde Civic od 07-08, loš nosač motora sa suvozačeve strane može prouzrokovati vibracije i zavijajuću buku koja se čuje kada je menjač u poziciji rikverca.

U Mazdi 3, slomljeni gornji nosač motora može da izazove vibracije u praznom hodu, posebno primetno kada je menjač u pozciji D-drive.

U nekim automobilima, slomljen nosač motora takođe može izazvati primetni trzaj ili udarac pri menjanju brzina u poziciju D-drive ili u poziciju R-rikverc ili pri ubrzavanju i kočenju.

Na primer, Honda Accord V6, Odissei i Pilot, loš nosač motora može izazvati loše i teško menjanje brzina između pozicijia P- Park, D-Drive; i R-Rikverce/Reverse, kao i vibracije pri brzinama od oko 130 kmh. Rešenje problema je zamena prednjeg hidrauličnog nosača motora.

U nekim automobilima kompanije Mitsubishi, loš nosač motora može izazvati vibracije u volanu u praznom hodu kada je menjač u D-drive poziciji. Vibracija nestaje kada se prebaci na poziciju N-Neutralno.

Loš nosač menjača takođe može prouzrokovati škripanje prilikom menjanja brzina

Na primer, u nekim Mazdinim automobilima sa manuelnim menjačem, gumeni umetak unutar nosača menjača može izazvati škripanje prilikom pokretanja motora ili menjanja brzina.

U nekim automobilima, loš nosač motora može prouzrokovati zveckanje pri paljenju i gašenju motora.

 

Kako se primetiti loš nosač motora

Vidljivi znakovi lošeg nosača motora uključuju pukotine, naprsline i vidljivo raspadanje gume, kao i curenje tečnosti. Dotrajali nosač motora može biti vidljivo iskrivljen. Pre nego što se potvrdi loš nosač motora, moraju se otkloniti svi ostali uzroci.

Na primer, kada se pokvari jedan od nosača za izduvne cevi, to može stvoriti iste simptome kao i loš nosač motora. Kada savijena ili oštećena izduvna cev dodiruje neku od komponenti šasije, takođe stvara vibracije i zveckanje kada se prebaci na pozicije Drive ili Reverse koje su primetne unutar automobila.

Ako se jedan od nosača pokvari, motor automobila može izgledati nakrivljeno na jednu stranu. Ako se jedan od nosača pokvari, drugi nosači moraju da preuzmu težinu lošeg nosača na sebe. Iz tog razloga, nije neuobičajeno da vidite dva nosača kojima je istovremeno potrebna zamena.

Zamena nosača motora

Neoriginalni delovi su jeftiniji, ali postoje izveštaji o tome da neki neoriginalni nosači propadaju brže ili proizvode više vibracija.

Pri kupovini neoriginalnog dela, proverite kvalitet tog dela pre same kupovine. Po našem mišljenju, vredi platiti malo više za brend koji je bolje ocenjen.

Za mnoge automobile, nosač motora pokriven je garancijom Povertrain, koja za većinu automobila iznosi 5 godina ili 100.000 km to možete da potvrdite u knjižici o garanciji vašeg automobila.

Da li je lako zameniti nosač motora kao uradi sam projekat? Preporučujemo da ovaj posao ostavite svom mehaničaru. To je zato što pri zameni nosača motora, motor se mora podupreti od dole da ne bi ispao iz automobila. Lakše je ovaj posao obavljati u servisu na dizalici, ali možda nije sigurno raditi na prilazu vaše kuće.

Leave a Reply