NOSAČ MOTORA: Šta je? Simptomi Lošeg Nosača

Šta je Nosač Motora?

Motor automobila proizvodi dosta vibracija tokom rada. Bez određene komponente, vibracija bi se prenosila na ceo automobil i učinila ga vrlo neprijatnim za vožnju.=

Ova veoma važna komponenta naziva se nosač motora. U nastavku ćemo istražiti kako funkcioniše nosač motora, na koje simptome bi trebalo da obratite pažnju dako sumnjate da imate loš nosač motora i koja je prosečna cena zamene motora.

Kako funkcioniše Nosač Motora?

Nosači motora su mali delovi koji pričvršćuju motor za vozilo. Obično se do četiri nosača koriste za pričvršćivanje motora na ram automobila ili na šasiju. I menjač je pričvršćen nosačima.

Većina nosača motora ima gumu u sebi da bi se smanjilo dodirivanje metala motora sa karoserijom automobila. Ovo pomaže u smanjenju vibracija motora i oštećenja koja slede iz toga.

Dodatno prigušivanje vibracija može se izvršiti tako što ćete nosač napuniti tečnošću, što je karakteristika najnovijih tehnologija u automobilskoj industriji.

Vibracije u bloku motora su najčešći uzroci oštećenja najosetljivijih delova motora. Prevelike vibracije mogu vas koštati hiljade dolara za popravku. Svrha nosača motora je da spreči da se te vibracije prenesu tamo gde ne bi trebale.

Blok motora čvrsto je pričvršćen na ram ili karoseriju automobila. Vibracije su prigušene i ne utiču na ostale delove motora toliko. Održava se veza između motora i karoserije automobila.

Dodatna funkcija nosača motora je da sprečava da vibracije dođu i do ostatka automobila. Sve u svemu, osim održavanja vašeg motora povezanim sa ramom, nosači su prva linija odbrane od vibracija koje mogu da prouzrokuju oštećenja u vašem vozilu.

Simptomi lošeg Nosača Motora

Zvukovi ponavljajućih udara iz haube

Kada se nosači motora istroše, jedan od najčešćih simptoma toga je buka iz haube. Taj zvuk udaranja ili zvuk sličan tome, se proizvodi zato što motor nije više osiguran i pomera se, a pri pomeranju udara u druge delove koji se nalaze oko njega.

Jače vibracije od uobičajenih

Ovo je čest znak lošeg nosača motora. Prekomerne vibracije u vašem automobilu uzrokovane su neispravnim nosačem. Kada se guma ili fluid za prigušivanje nosača istroši ili kada sam nosač izgubi integritet, njegova sposobnost sprečavanja vibracija ozbiljno je ugrožena. Počećete da osećate kako se ceo automobil trese i vibrira.

Motor se pomera

Ako se vaš motor pomera unutar haube, imate barem jedan loš nosač. Održavanje motora u mestu je glavna funkcija nosača. Dotrajali nosači omogućavaju kretanje motora u svim pravcima. Ovo kretanje možete čuti prilikom ubrzavanja, a vibracije motora su snažnije.

Obično ćete čuti zvukove udaranja koji prate motor sa lošim nosačem. To može dovesti do smanjenja sigurnosti u kabini automobila. Takođe može dovesti do oštećenja drugih delikatnih delova automobila, na primer, kada ventilator hladnjaka dođe u kontakt sa samim motorom.

Motor blago nagnut

Kada je motor automobila osiguran pomoću nosača, nosači drže motor u ravni. To znači da je motor u jednom nivou, bez variranja u visini po poprečnom preseku. Neispravan set nosača dovodi do pada motora na jednu stranu ili čak do naginjanja.

Ovo se može otkriti slušajući zvuk viška vibracija u ležištu motora. Redovno proveravajte motor i proverite da li je motor nagnut. Malo nagnut motor ne utiče na sposobnost motora, ali motor se zapravo može preliti i pokvariti ako se nagne previše na jednu stranu, što dovodi do kvara. Uvek proverite i zamenite svoje nosače po potrebi.

Oštećenja bloka motora

Ovo je jedna od najekstremnijih situacija koja se može dogoditi kao posledica lošeg nosača motora. Ako se nosač pokvari i pukne zbog nepažnje i ne menjanja nosača na vreme, verovatno će ceo motor početi da skače.

Pri visokim brzinama, to može rezultirati gubitkom nekih osetljivih delova motora zbog udara u okolna područja. To može dovesti do ozbiljne nesreće, koja će rezultirati velikim štetama ili čak gubitkom života.

Leave a Reply