OSIGURAČI: Šta dovodi do crkavanja, Kako proveriti sa Multimetrom?

Kako proveriti osigurač u automobilu

Osigurači su sigurnosni uređaji koji štite strujna kola u automobilu od prevelike struje (preopterećenja). Bez osigurača, preopterećena žica bi se mogla istopiti ili zapaliti. Svako strujno kolo ima svoj osigurač. Nekoliko većih osigurača visoke voltaže štite više strujnih kola ili strujna kola pod visokim naponom, kao što su električni servo upravljači ili ventilator hladnjaka. Postoji i bar jedan glavni osigurač.  Često su glavni i osigurači za visok napon instalirani bliže akumulatoru.

Savremeni automobili imaju najmanje dve kutije sa osiguračima. U većini automobila, jedna kutija sa osiguračima je instalirana ispod haube  a druga se nalazi u automobilu.

Kada bilo koja električna komponenta u automobilu ne radi, prvi korak je proveriti osigurač koji štiti strujno kolo ove komponente. Mapu osigurača možete pronaći u korisničkom priručniku ili na poklopcu kutije osigurača. U mnogim automobilima postoji alat za vađenje osigurača koji se mogu nalaziti u kutiji sa osiguračima ili u poklopcu kutije sa osiguračima. Postoji nekoliko načina provere osigurača. Najlakši način je da izvadite osigurač i vizuelno ga proverite.

Kako vizuelno proveriti osigurač

Na primer, proverićemo osigurač za prednju utičnicu dodatne opreme, poznatu i kao utičnica za upaljač za cigarete. Prestao je da radi. To je osigurač koji najčešće crkava. Pronašli smo alat za vađenje osigurača unutar kutije sa osiguračima u motornom odeljku.

Okrenite ključ u položaj OFF. Pre vađenja osigurača, dobro je obeležiti njegovu poziciju, tako da ga možete vratiti na isto mesto. Uzimamo alat i vadimo osigurač. Ovaj osigurač ne valja , Osigurači imaju tanki metalni provodnik koji se topi kada je struja veća od vrednosti koja se nalazi na osiguraču. U ovom pokvarenom osiguraču provodnik se rastopio.

Ako crkne osigurač, došlo je do kratkog spoja u strujnom kolu. Ako problem ne bude rešen, osigurač će se ponovo crći. U ovom automobilu mali šraf je pao u prednju utičnicu za upaljač za cigarete. Rezervni osigurači u ovom automobilu su takođe smešteni unutar poklopca osigurača u kutiji sa osiguračima ispod haube. Kada se menja osigurač, može se koristiti samo odgovarajuća vrsta osigurača. Ovaj je osigurač od 15 A; u većini automobila dolazi u plavoj boji.

Neke vrste osigurača, poput ovih mini osigurača niskog profila na gornjoj fotografiji, su univerzalni i mogu se kupiti u bilo kojoj prodavnici auto delova. Veće osigurače ili panele sa više osigurača možda će biti potrebno naručiti od distributera.

Kako proveriti glavni osigurač

Svi automobili imaju barem jedan glavni osigurač. Obično se instalira na pozitivnom kalemu akumulatora ili u kutiji sa osiguračima, spojenom na pozitivni kalem za akumulator. Često glavni osigurač crkne kada slučajno dodirnete pogrešan pol akumulatora pri paljenju automobila na kablove. Simptomi pokvarenog glavnog osigurača: nema struje u kolima i nema svetla unutar kabine. Provera glavnog osigurača je laka, obično se jasno vidi da li je pregoreo. Ako se pokvari glavni osigurač, postoji verovatnoća da će se pokvariti i nekoliko manjih osigurača.

Kako proveriti osigurač sa Multimeterom

Ako imate multimetar, postoje dva načina za proveru osigurača. Prvi način je merenje napona na oba pina (pločice) osigurača. Mali osigurači u automobilu imaju malu rupu na vrhu kroz koju mogu da se dodrinu PINOVI osigurača. To omogućava merenje napona sa svake strane osigurača bez vađenja.

Podesite multimetar na direktnu struju. Spojite COM (crni) terminal na negativni terminal akumulatora ili metalni deo koji je povezan za šasiju vozila. Povucite ručnu kočnicu i postavite ključ u položaj za kontakt. Paljenje mora biti UKLJUČENO, jer ako ključ nije u kontakt poziciji, svi osigurači neće biti pod naponom. Postavite crveni terminal multimetra sa obe strane svakog osigurača da biste proverili voltažu. Osigurač je samo električni provodnik. Ako obe strane pokažu 12 V, osigurač je dobar.

Ako jedna strana pokazuje 12 Volta, dok druga ne pokazuje nikakvu voltažu, pronašli ste pokvareni osigurač. Ova metoda je dobra kada je potrebno proveriti mnogo osigurača odjednom. Neki mehaničari koriste sondu za napajanje umesto multimetra. Sonda za napajanje svetli kada je 12 Volti.

Kako proveriti otpor osigurača pomoću multimetra

Ako ste osigurač već izvadili, ali nije jasno da li je pregoreo ili ne, možete da proverite njegov otpor. Otpor je suprotan od toka struje. Što je niži otpor, tok struje je veći. Otpor se meri u Omima ili Ω. Provodnik poput bakarne ili aluminijumske žice ima veoma nizak otpor (blizu 0 Ω). Dobar osigurač pokazaće 0 (ili blizu 0) Ω, pogledajte desnu sliku. Drugim rečima, postoji kontinuitet između dva pina (pločice) osigurača. Pokvareni osigurač pokazaće vrlo visok otpor (beskonačnost).

Za merenje otpora bilo koje električne komponente mora se isključiti iz strujnog kola. Ne možete da izmerite otpor dok je komponenta priključena u sistem ili je pod naponom. Prebacite multimetar na Ome i povežite sonde.

Šta može izazvati crkavanje osigurača?

Osigurač štiti strujno kolo od visokog napona koje strujno kolo može da podnese. Ako je pregoreo osigurač, to znači da negde postoji kratak spoj, bilo između dve žice ili naponske žice i mase (karoserije automobila).

Osigurač se takođe može pokvariti/može crći ako neka komponenta prouzrokuje veću struju nego što je predviđena. Na primer, ako se motor brisača ili motor ventilatora zaglavi kada se uključi, povući će veću električnu struju i dovesti do iskakanja osigurača. Isto se može dogoditi ako je prolaz struje kroz motor skraćen. Primetili smo nekoliko uobičajenih problema koji uzrokuju crkavanje osigurače na mnogim automobilima:
1. Najčešći je slučaj kada metalni predmet (npr. Novčić) padne unutra ili je priključen neki loš dodatak u prednju utičnicu dodatne opreme (utičnica za upaljač za cigarete).
2. Kablovi koji ulaze u poklopac gepeka ili vrata gepeka, žice se lome na mestu gde ih gepek savija, zbog ovoga se može desiti da crknu osigurači za štop lampe ili zadnja svetla.
3. Pogrešna sijalica ugrađena u jedno od prednjih i zadnjih svetala takođe može dovesti do kvara osigurača.
4. Oštećeni kabl za prikolicu može da dovede do iskakanja osigurača.
5. Kablovi koji su spojeni na neku komponentu unutar haube, mogu se trljati o metalne delove karoserije i tako dovesti do kratkog spoja i iskakanja osigurača. Na primer, u nekim starijim automobilima Mercedes-Benz prilično je čest problem kada izolacija kablova oko motora pukne i dovede do kratkog spoja i iskakanja osigurača.

Leave a Reply