PALJENJE NA KABLOVE: Spajanje i redosled kablova za paljenje

Kako spojiti kablove za akumulator?

Svako ko je vozač već duži period gotovo sigurno će doživeti razočaravajući osećaj koji dolazi otkrivanjem da se vašem vozilu ispraznio akumulator. Prosečni životni vek akumulatora automobila treba da bude od pet do sedam godina, ako se redovno održava.

Dalje, usled kvara akumulatora moraćete da saznate zašto se pokvario akumulator, da li je samo ispražnjen ili je skroz prestao sa radom? Za sada će, međutim, vaš glavni cilj biti ponovo pokretanje automobila, tako da biste mogli da nastavite i završite putovanje.
Jedno od rešenja, ako imate dovoljno snage ili ako ste na vrhu brdu okrenuti prema dnu brda, mogli biste da probate staromodno guranje dok se auto ne pokrene, što znači da stavite vozilo u brzinu, držeći kvačilo i kada vozilo dostigne dovoljno veliku brzinu naglo pustite kvačilo i dodajete gas da se auto upali.
Ako ne uspete da upalite iz prvog puta spuštajući se niz brdo, vaše mogućnosti su se smanjile, osim ako ponovo ne možete da gurnete automobil na vrh brda da biste se ponovo spustili, a da ne napravite štetu sebi , vrlo je verovatno da ćete morati da pribegnete metodi paljenja automobila pomoću kablova.
Ponekad je više nego korisno znati kako pravilno spojiti kablove.

Sigurno ne može biti toliko teško da se pravilno povežu kablovi za paljenje?

Pravilno spajanje
Pravilno spajanje

Tačno, nije teško, ali iznenađuje koliko ljudi ne zna kako to da uradi. Ono što je najvažnije su neprijatne, pa čak i opasne stvari koje se mogu dogoditi ako to ne učinite kako treba.
Akumulator automobila ima veliku snagu. Kratki spojevi mogu biti opasni jer varnice koje lete po svim krajevima mogu izazvati rizik za vas i opasnost od požara i oštećenja vozila. Izbegavajte po svaku cenu.
Evo našeg, na prvi pogled, brzog spiska stvari koje treba da uradimo kako bismo pravilno i sigurno zakačili kablove.
Pre svega, proverite da li imate sve što je potrebno da biste pokrenuli vozilo.
Ne brinite, lista je kratka!

Set kablova za prespajanje akumulatora. Obično se isporučuju u kompletu sa jednim crvenim kablom i jednim crnim kablom, a svaki je opremljen sa velikim obojenim štipaljkama s jakom oprugom na svakom kraju. Kablovi za akumulator moraju da budu pristojne dužine, jer dva vozila nisu uvek u mogućnosti da budu direktno jedan pored drugog kada ih želite povezati međusobno sa kablovima.
Vozilo koje vam pomaze. Ovo bi trebalo biti vozilo sa potpuno napunjenim akumulatorom, koje se može postaviti dovoljno blizu automobilu koji ima ispražnjen akumulator, tj. vaše vozilo.
Uverite se da su oba akumulatora 12V – većina jeste, ali vredi proveriti.
Pogledajte akumulator, posebno kod vašeg vozila kako biste proverili da nije došlo do curenja, propadanja i da su kleme čvrsto povezane za akumulator.
Ako ste jedan od onih super pripremljenih vozača, možda biste želeli da razmislite o kupovini prenosnog startera za akumulator, koji je moćna punjiva baterija sa pričvršćenim kablovima za paljenje, tako da možete pokrenuti svoje vozilo bez da imate drugo vozilo na raspolaganju. Većina je opremljena baterijskom lampom tako da se može koristiti i po noći.

Kako spojiti kablove za paljenje

kablovi
kablovi

Zlatno pravilo kod spajanja dva akumulatora je izbegavanje kratkog spoja. To će izazvati letenje varnica i lako može oštetiti akumulator, a da ne spominjemo automobil i mogućnost povrede sebe. Do kratkog spoja može doći ako bilo koji od kablova dodirne konektor na kablu koji je kodiran suprotnom bojom, tj. ako konektor na crvenom kablu dodirne konektor na crnom kablu.

Kako je crni kabl obično povezan za uzemljenje na motornom vozilu, trebali biste biti posebno oprezni da izbegavate dodir metalnog dela bilo kog vozila sa izloženim priključkom na živom, crvenom, kablu jer bi to izazvalo kratki spoj.

S obzirom na to da oštećeni akumulatori mogu otpuštati isparenja, preporučuje se da ne pušite u blizini.

Redosled povezivanja kablova je sledeći:

Isključite oba motora, ostavljajući ključeve u poziciji ugašenog automobila, ako je primenljivo
Isključite sve uređaje koji možda koriste struju, npr. radio, navigacija, svetla itd. na oba vozila.
Pokušajte da primaknete što bliže vozila jedno ka drugom, ali da se zapravo ne dodiruju.
Jedan kraj crvenog kabla povežite sa pozitivnim terminalom praznog akumulatora. Pozitivni terminali su uvek na neki način kodirani crvenom bojom, možda s crvenim plastičnim poklopcem na akumulatoru. Pozitivni terminal akumulatora će obično imati simbol „+“ negde.
Zatim pažljivo pričvrstite drugi kraj crvenog kabla direktno na pozitivni terminal na napunjeni akumulator donatorskog vozila. Veoma je važno da ne dodirujete bilo koji deo vozila izloženim krajem crvenog kabla, jer to može prouzrokovati kratak spoj.
Zatim priključite konektor na kraju crnog kabla na negativni, crni terminal donatora, akumulator.
Konačno, trebalo bi da povežete drugi kraj crnog, negativnog kabla na deo vozila sa praznom baterijom, koja je dobra tačka uzemljenja, kao i svaki drugi metalni deo na motoru ili nešto slično.
Proverite da li su oba vozila na leru ili ako su automatici da li je menjač na P (parking pozicija) i da li su ručne kočnice povučene.
Kad su kablovi povezani kako je gore opisano, došlo je vreme da se motor pokrene s dobrim akumulatorom donatorskog vozila.

Posle minut dva od kako se upalilo vozilo koje vam pomaže možete pokušati da upalite vozilo sa ispražnjenim akumulatorom.
Jednom kada donatorsko vozilo bude uspešno pokrenuto minut ili dva, možete pokušati da pokrenete vozilo s praznim akumulatorom. Ako se nakon nekoliko pokušaja ne pokrene, onda bi situacija mogla biti ozbiljnija nego ispražnjen akumulator i verovatno će biti potrebna stručna pomoć.
Ako se vaše vozilo pokrene, pokušajte da se oduprete iskušenju da se odmah odvezete. Čak i ako sve radi ispravno, potrebno je oko trideset minuta da se akumulator napuni od 0/nule, a ako se prerano odvezete i ne vozite dovoljno dugo pri potrebnoj brzini da bi se akumulator napunio, ponovo dolazite na početak/vraćate se u isti položaj.

Leave a Reply