POGREŠNO GORIVO: Sipao sam Benzin umesto Dizela!

Šta se dešava ako u Dizel motor sipate Benzin?

Ako ste na benzinskoj pumpi i slučajno napunite svoje dizel vozilo benzinom, tada to može stvoriti puno problema vašem vozilu. Vidite, dizel motor se ne oslanja na svećicu kao na benzinski motori.

Benzinski motor oslanja se na svećice da zapale mešavinu u komori za sagorevanje. Dizel motor, sa druge strane, koristi velike količine kompresije vazduha, dok se dizel gorivo ubrizgava u pravom trenutku nakon toga. To je razlika između dva motora, pa će sipanje pogrešnog goriva u motor napraviti probleme.

Većina benzinskih stanica koristi točilice za gorivo u bojama, kako bi se razlikovala točilica za dizel i benzin gorivo. Točilica za dizel goriva ima i veći prečnik od točilice za benzin. Većina modernih vozila sa benzinskim motorom (proizvedena posle 1990. godine) jednostavno neće dozvoliti točilici za dizel da se fizički ugura u rezervoar za gorivo.

Ali budući da je benzinska točilica manja, ona može da uđe u otvor rezervoara vozila sa dizel motorom, čineći lako ubacivanje pogrešnog goriva u dizel vozilo ili kamion. Iako slučajno sipanje pogrešnog motornog ulja u vaše vozilo obično predstavlja mali problem, sipanje pogrešnog goriva u vaše vozilo može biti katastrofalno.

Posledica Benzina u Dizelskom motoru

Ako ovaj problem primetite dovoljno rano, možda ćete sprečiti da vozilu bude nanesena ozbiljna šteta. Ali ako nastavite voziti svoje vozilo sa pogrešnim gorivom u njemu, mogu vas zadesiti svi ovi problemi. Evo šest problema koje biste mogli imati ako sipate benzin u dizel motor:

1 – Auto neće da upali

Dizel motor nije predviđen da zapali gorivo. Benzin je dizajniran tako da se neće automatski zapaliti (potrebna je svećica za paljenje). Stoga, kada benzin uđe u dizel motor, auto neće moći da se upali. Ako se slučajno auto upali s obzirom da je dizel pomešan sa benzinom, biće previše za ono što motor može da podnese.

2- Motor se ne podmazuje

Mnogi ljudi zaboravljaju da je dizel gorivo u osnovi isto kao i ulje jer podmazuje komponente dizel motora. Ako u motor sipate benzin, on neće podmazivati te delove. Umesto toga, samo će ih kontaminirati, a pri tom neće biti podmazani. Kao rezultat toga, metalne komponente će doći u dodir jedna sa drugom i trajno se oštetiti.

3 – Oštećenja sistema dovoda goriva

Benzin će sigurno uticati na dizne, pumpu goriva i filter vašeg dizel motora. Ovo čini ceo sistem goriva vašeg vozila. Ako ove komponente ne rade pravilno moraćete u potpunosti zameniti sistem dovoda goriva.

4 – Šteta od udarnih talasa

Postoji mnogo pokretnih delova i komponenata unutar dizel motora, kao što su klipnjače, klipovi i zglobovi. Ako postoji nekontrolisana neobična detonacija, udarni talasi od detonacije mogu oštetiti ili uništiti ove komponente. Benzin sigurno može da izazove detonaciju koju komponente dizel motora ne mogu da podnesu.

5 – Oštećenja motora

Ako se problem primeti dovoljno brzo, motor se može popraviti pre nego što se pokvari, a da ne može da se popravi. Ali što duže pokušavate da vozite sa benzinom u dizel motoru, veća je verovatnoća da će vaš motor biti potpuno uništen. I kao što verovatno znate, zamena celog motora je veoma skupa.

6 – Crni dim

Budući da je minimalna potrebna temperatura (tačka paljenja) za paljenje dizel goriva 52 ° C, a benzin je -43 ° C, benzin će imati mnogo teže paljenje u dizel motoru, što znači mnogo manje sagorenog goriva u dizel motoru.

Ovo će se proizvesti veliku količinu crnog dima koji će izlaziti iz vašeg auspuha. Iako sam dim izgleda i miriše loše, on takođe znači da će se različiti delovi i senzori u vašem sistemu goriva na kraju začepiti zbog čađi.

Šta treba da Uradite?

Ako shvatite da pogrešno gorivo sipate u svoj dizel motor na benzinskoj pumpi, nemojte paničiti (dobro, možda malo). Nekoliko je stvari koje možete učiniti da sačuvate svoje vozilo od stvarne štete. Ispod je pet najboljih saveta koje trebate slediti u ovakvoj situaciji.

NE pokušavajte da pokrenete motor. Vozilo ostavite tačno tamo gde je.

NE pokušavajte da uključite kontakt. Svaki pokušaj da se ključ za paljenje okrene u položaj „On“ aktiviraće pumpu za gorivo i dizne.

Ako ste već uspeli da pokrenete automobil i započnete vožnju pre nego što ste shvatili svoju grešku, zaustavite se i stanite sa strane puta ili na parking i pozovite šlep službu.

Pozovite šlep službu da dođe po vaše vozilo. Neka vaše vozilo odvezu do bilo kojeg pouzdanog automehaničara.

Rezervoar goriva će biti potrebno potpuno isprazniti, a sistem za gorivo isprati. Sve dok se vozilo ne upali, benzin neće kontaminirati nijednu unutrašnju komponentu.

Leave a Reply