POGREŠNO GORIVO: Sipao sam Dizel umesto Benzina!

Šta se dešava ako u Benzin motor sipate Dizel?

Da, veliki je problem. Ako ste slučajno sipali dizel u rezervoar za benzin, preti vam opasnost da pokvarite motor, jer dovod goriva, usisni sistem, dizne i svi drugi delovi motora nisu prikladni za dizel gorivo, već samo za benzin.

Ako učinite tako nešto shvatićete vrlo brzo da nešto nije u redu. Ako je količina dizela u rezervoaru za gorivo velika, automobil će se zaustaviti čim dizel dostigne dovodne cevi i sistem za dovod goriva. Zbog guste prirode goriva, moguće je da će samo začepiti sistem goriva i ugasiti motor što je najbolji slučaj. Ako je količina dizela manja i pomeša se sa postojećim benzinom u rezervoaru, motor će raditi vrlo loše, sa oblacima belog dima koji izlazi iz auspuha. Ako nastavite voziti sa tom mešavinom dizel-benzina u vašem rezervoaru, možete biti sigurni da ćete uskoro pokvariti motor.

Posledica Dizela u Benzin motoru

Dizel u rezervoaru za benzin može prouzrokovati brojne probleme, pa čak i trajnu štetu koja bi ubila motor.

Prvo će začepiti cevi za dovod goriva i sistem za dovod goriva.

Drugačije i gušće gorivo može oštetiti sistem ubrizgavanja goriva koji se sastoji od delikatnih vodova za gorivo i preciznih mlaznica.

Takođe, ako dizel gorivo dostigne cilindre i zapali se svećicama, može oštetiti klipove, ventile, prstenove klipa i još mnogo toga zbog činjenice da unutrašnjost motora nije dizajnirana za tu vrstu goriva.

Konačno, ako motor nekako uspe da sagori svo dizel gorivo, izduvni gasovi će oštetiti katalizator.

Interesantno je da ako sipate benzin u automobil na dizel, spisak problema je nešto kraći i vaš automobil će se samo zaustaviti i odbiti da se upali. Benzin je finije gorivo i neće začepiti dovode dizel goriva, usisni sistem i dizne.

Šta treba da uradite?

Ako dođete u ovu situaciju, prvo što biste trebali učiniti je zaustaviti se, parkirati na sigurnom mestu i odmah isključiti motor. Nazovite šlep službu, odvezite automobil u servis što je pre moguće i objasnite im šta ste učinili. Ako želite da sami rešite ovaj problem, budite spremni na to da ćete morati da uklonite rezervoar, očistite i ispraznite, očistiti ili zameniti pumpu za gorivo i očistiti dovode za gorivo. U većini slučajeva, ako se automobil nije dugo vozio sa pogrešnim gorivom, samo čišćenje sistema će uraditi posao, ali u nekim slučajevima moraćete očistiti ili zameniti dizne, filtere za gorivo i tako dalje.

Leave a Reply