Pregrevanje Motora: Simptomi i problemi uzrokovani pregrevanjem, kako sprečiti?

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih automobil može da vas izda na putu, takođe je jedan od najjednostavnijih: pregrevanje. Najčešće letnjim mesecima, može doći do pregrejavanja motora. Motori u većini putničkih automobila rade na temperaturama između 90 ° C i 104 ° C – kada temperatura pređe gornju granicu može doći do ozbiljnih problema i kvarova.

Danas ćemo razgovarati o tome kako razgovarati o tome kako da primetite pregrejavanje u motoru, najčešće uzroke ovog problema i šta možete da preduzmete u vezi sa tim i kako da sprečite da se on više ne ponovi.

Simptomi

Iznenađujuće, pregrejavanje motora nije uvek lako primetiti! Srećom, postoji puno simptoma po kojima možete da prepoznate pregrejavanje motora:

Previše vruća hauba

Jedan od prvih simptoma koji ćete iskusiti kada vam se motor pregreva je vruća hauba. Potpuno je normalno da motor sa unutrašnjim sagorevanjem nakon rada bude vruć, ali ako je hauba prevruća nakon vožnje, trebalo bi da vam vozilo pregleda pouzdani mehaničar. Pa koliko vruće je previše vruće? Kada vaš automobil radi ispravno, trebali biste biti u mogućnosti da držite ruku na haubi 10 sekundi, a da pritom ne opečete ruku.

Paljenje lampica upozorenja “prekomerna temperatura motora” na instrument tabli ili mehanički merač toplote pokazuje na previsoku temperaturu

Jedan od očiglednih znakova motora koji se pregreva jeste paljenje lampica za upozorenje na instrument tabli ili da mehanički merač temperature dosegne označenu opasnu zonu. Iako je to očigledan simptom, imajte na umu da lampice upozorenja nisu 100% tačne. On meri temperaturu motora kroz rashladnu tečnosti, pa ako vaš motor negde pušta rashladnu tečnost iz sistema, merač će da pokazuje previsoku temperaturu motora, ali lampica na kontrolnoj tabli se neće upaliti.

Kuckanja u motoru

Ako čujete zvuk sličan zvuku kazaljke na satu, iz motora to može da ukazuje na manjak ulja u motoru i neuspelo podmazivanje motora u celosti. To se događa kada se ulje pregreje, što dovodi do previše vrućeg motora.

Curenje iz motora

Ako primetite baricu tečnosti koja se stvara ispod vašeg automobila, to bi moglo biti rezultat curenja rashladne tečnosti. To takođe može značiti da je rashladna tečnost prokuvala i došlo je do prelivanja iz sistema. U svakom slučaju, velike su šanse da se vaš motor pregreva.

Mirisi paljevine

Još jedan znak motora koji je postao previše vruć je karakterističan miris gorećeg ulja, plastike ili gume. Kako motor postaje previše vruć, gumeni zaptivači, plastični ventili mogu početi da gore. Miris koji se proizvodi često se opisuje kao “vruć” i pomalo sladak.

Para

Čim primetite paru kako izlazi iz haube, to je siguran znak da vam se motor pregrejao, a verovatno će se i to vam ukazuje da je vreme da stanete. Ako primetite paru koja dolazi iz motora, to ukazuje da je rashladna tečnost motora dostigla tačku ključanja.

Zvuk lupkanja

Zvukovi lupkanja koji dolaze iz motora dok vozite mogu biti dobar znak da je motor previše vruć. Ovi zvukovi nastaju kada se ventil blokira, a rashladna tečnost motora se pregreje. Kada ovaj vruća rashladna tečnost dođe u dodir sa hladnom rashladnom tečnošću, emituje se glasno lupkanje.

Gubitak snage

Konačno, pregrejani motor će simati manju snagu od motora na njegovoj odgovarajućoj temperaturi. Gubitak snage može biti simptom različitih kvarova, pa obraztite pažnju i na druge simptome.

Glavni uzroci i kako ih popraviti

 • Sistem za hlađenje curi

Bez funkcionalnog sistema za hlađenje, motor se lako može pregrevati. Kada rashladna tečnost procuri, motor se nedovoljno hladi. Vazduh ulazi u sistem kroz rupu/naprslinu, stvarajući mehurić vrućeg vazduha. Ove rupe/naprsline mogu nastati usled udarca ili habanja. Vaš mehaničar bi trebao biti u mogućnosti da popravi curenje prilično lako, popravkom ili zamenom neispravne komponente, koja je često jednostavna kao i zamena rezervoara za rashladnu tečnost.

 • Zagušen sistem za hladjenje

Ironično je da se zagušenje najčešće dešava po hladnom vremenu. Rashladna tečnost lošeg kvaliteta zaleđuje se na niskim temperaturama, uzrokujući zagušenje sistema koja sprečava rashladnu tečnost da cirkuliše sistemom. Naslage kamenca ili strani objekti u sistemu takođe može da zaguši sistem. U većini slučajeva lako je odgušiti sistem, tako što ćete ga isprazniti i pročistiti pre sipanja nove rashladne tečnosti.

 • Manjak ulja

Čest uzrok pregrejavanja motora je nizak nivo ulja. Osim podmazivanja motora, motorno ulje doprinosi procesu hlađenja vašeg automobila. U stvari, čak 70% do 85% neiskorišćene toplote u motoru se uklanja ovim uljem. Zbog svojih mazivnih svojstava, motorno ulje takođe pomaže u sprečavanju sakupljanja viška toplote, smanjujući trenje proizvedeno tokom rada motora. Ovaj problem se često može otkloniti jednostavnim dolivanjem ulja na odgovarajući nivo, ali dosledno niski nivoi ulja mogu ukazivati na drugi problem. Uzrok bi mogao biti:

 • Curenje ulja
 • Neispravni zaptivači ventila koji propuštaju ulje u motor
 • Potrošeni prsteni klipova
 • Imajte na umu da motori troše više i više ulja kako stare

Da biste ovo rešili, možete razmotriti upotrebu aditiva namenjenih za usporavanje potrošnje ulja ili zgušnjivača.

 • Pokvarena vodena pumpa

Kada je reč o motorima koji se pregrevaju, drugi čest krivac je neispravna pumpa za vodu. Ova pumpa je odgovorna za cirkulaciju rashladne tečnosti kroz motor, kao i za kroz hladnjak motora u kom se hladi pomoću vazduha proizvedenog ventilatorom hladnjaka. Ako vam je pumpa za vodu neispravna, možete primetiti curenjei rashladne tečnosti, da čujete zvukove zujanja/grebanja tokom vožnje i možete primetiti parzu koja dolazi iz hladnjaka. Pumpe za vodu su napravljene da traju, ali nikako nisu nekvarljive i verovatno bi ih trebalo zameniti posle pređenih otprilike 160 000 kilometara. Često je uzrok lošeg rada vodene pumpe rupa u sistemu, koja se lako može zakrpiti sa zakrpom ili nekim drugim zaptivnim sredstvom. Međutim, u nekim slučajevima možda će trebati da se zameni cela pumpa.

 • Toplo vreme

Većina modernih automobila opremljena je sistemima za hlađenje koji mogu održavati motor na odgovarajućoj temperaturi čak i u sred leta – pod uslovom da sve funkcioniše kako treba. Međutim, klasični automobili su drugačija priča. Automobili proizvedeni pre uvoda tečnog hlađenja u automobile, automobili su se lako pregrejavali čak i ako ništa nije pokvareno.

Sprečavanje pregrevanja

Kao što je već spomenuto, klasični automobili, napravljeni pre nego što su u igru ušli tečni sistemi za hlađenje, ponekad se mogu pregrevati tokom letnjih meseci. Na svu sreću, ima mnogo toga što možete učiniti da ovo sprečite:

 • Obraćajte pažnju na merač temperature vašeg automobila i redovno proveravajte nivo ulja – kao što je gore navedeno, motorno ulje obavlja vitalnu funkciju tokom hlađenje motora
 • Održavajte vaš hladnjak čistim, da nema prljavštine, ostataka i insekata, jednostavno pranje pod pritiskom može značajno poboljšati efikasnost hladnjaka.
 • Razmislite o izolaciji izduvnih cevi – izolacija se može staviti duž izduvne grane i ostalih komponenti izduvne grane i pomaže zadržavanju toplote u izduvnom sistemu, sprečavajući njegovo širenje ka motoru
 • Izbegavajte vožnju tokom špica/gužve – zaustavljanje i pokretanje čini vaš motor znatno toplijim od rada pri stalnim brzinama, tako da izbegavajte ove vrste vožnje leti, koliko je to moguće, kako biste sprečili pregrevanje

Problemi uzrokovani pregrevanjem

Pregrevanje motora uzrokovati nekoliko problema s vašim automobilom:

 • Motor se može ugasiti
 • Zaptivači se mogu oštetiti
 • Gubitak snage motora
 • Klipovi i cilindri se mogu oštetiti
 • Metal u vašem motoru se širi pri velikim temperaturama i to ga može iskriviti.
 • Motor koji se pregreva dovodi do prekomernog rada hladnjaka.

Šta učiniti ako se vaš automobil pregreje dok vozite

Ako primetite jedan od gore navedenih simptoma tokom vožnje, trebalo bi da preduzmete sledeće korake:

Stanite sa strane ako ste u mogućnosti

Najsigurniji i najefikasniji način hlađenja motora vašeg automobila je da ga ugasite, stoga se zaustavite bezbedno ukoliko sumnjate na pregrevanje. Zatim otvorite haubu kako bi vam pomoglo da se motor ohladi – međutim, nemojte otvarati čep hladnjaka, jer topli vazduh i voda pod pritiskom mogu naglo prsnuti iz hladnjaka i prouzrokovati ozbiljne opekotine. Kad se motor ohladi, proverite nivoe rashladne tečnosti i dopunite ih ako imate odgovarajuću rashladnu tečnost, ali i obična voda će poslužiti. Ako ste u mogućnosti pozovite šlep službu.

Preduzmite korake ako morate da nastavite vožnju dok se motor pregrejava

Ako niste u mogućnosti da se zaustavite, preduzmite sledeće mere predostrožnosti dok ne budete u mogućnosti da se zaustavite:

 • Ugasite klima uređaj i upalite grejanje automobila na maksimum. Pošto toplota za grejanje kabine dolazi od toplote motora, preusmeravajući deo ove toplote u kabinu je dobar način da pomognete motoru da se ohladi. Otvorite prozore da izadje topao vazduh iz kabine.
 • Ako ste zaglavljeni u saobraćaju, ugasite motor, ali ostavite ključ u kontakt poziciji da bi ventilatori nastavili da rade.
 • Pokušajte da kruzirate tokom gužve umesto da se zaustavljate i krećete
 • Zaustavite se i potražite pomoć što je pre moguće.

Leave a Reply