Pregrevanje Motora: Uzroci i Simptomi dizanja temperature

Opšte je poznato da motori sa unutrašnjim sagorevanjem proizvode mnogo toplote dok rade. U normalnim situacijama, postoje dva načina na koja se motor hladi tokom vožnje.

Glavno  hlađenje dolazi od strane rashladne tečnosti, poznatije i kao antifriz. Ova tečnost je napravljena da bi regulisala temperaturu motora tako da ne bi došlo do pregrevanja. Pored toga, pomaže u sprečavanju kamenca i korozije u motoru.

Drugi način hlađenja motora dolazi od strane ulja koje se nalazi u njemu i teče kroz njega. Ovo ulje služi kao mazivo za vruće komponente motora, a pri tom i hladi motor. Sve dok u vašem vozilu teče dovoljno rashladne tečnosti i ulja, nikada ne biste trebali brinuti o pregrejavanju vašeg motora.

Međutim, može se pojaviti toliko mnogo problema koji mogu kompromitovati ove rashladne tečnosti. Rashladna tečnost bi mogla negde da curi ili da imate neku oštećenu komponentu na brojnim mestima što bi moglo dovesti do pregrevanja vašeg motora. Nije dobra ideja da se vozite sa motorom koji se pregrejava, kako vam motor ne bi prokouvao, što bi nanelo nepovratnu štetu.

Uzroci Pregrevanja Motora

Ispod je top 5 uzroka pregrejanog motora. Jednom kada razumete ove uobičajene uzroke, znaćete gde treba gledati da biste odmah mogli da otklonite uzrok problema. Bolje sprečiti nego lečiti, jer u suprotnom vaš motor više nikada neće raditi isto.

Curenje rashladne tečnosti

Vaš motor se oslanja na rasladnu tečnost, koja ga rashlađuje tokom rada. Postoji ceo sistem za hlađenje koji omogućava nesmetan protoku rashladne tečnosti. Imate pumpu za vodu, hladnjak, termostat, creva i dihtung glave koji čine da se sve to dogodi.

Ako se neka od ovih komponenti ošteti ili istroši, iz njih može nastati pukotina i cureće rashladna tečnost. To će rezultirati pregrejavanjem motora. Ako je pukotina ili oštećenje malo, možda ćete ga moći privremeno zakrpiti dok ne budete imali vremena da svoje vozilo odvezete kod majstora da zameni tu komponentu.

Začepljena creva

Ako vam se motor pregreva, ali ne curi rashladna tečnost, možda imate začepljeno crevo za rashladnu tečnost. U nekim slučajevima se dešava da sediment ili prljavština sa puta dođu u crevo. Ovo će sprečiti da rashladna tečnost neometano teče kroz sistem.

Loša vodena pumpa

Vodena pumpa je komponenta koja pokreće rashladnu tečnost i to joj omogućava da teče kroz sistem za hlađenje. Ako je vodena pumpa oštećena ili istrošena, vaš motor će se zbog toga pregrejavati. Proverite rotor i osovinu, jer su to obično razlozi zašto pumpa za vodu radi loše. Čak može doći do curenja.

Neispravan hladnjak

Hladnjak je taj koji hladi rasladnu tečnost, tako da bi ponovo mogla da se vrati u sistem i do motora da ga ponovo ohladi. Ako imate loš hladnjak, rashladna tečnost će ostati vruća. To znači da će i motor ostati vruć.

Ponekad hladnjak može imati pokvaren ventilator i time se sprečava hlađenje rashladne tečnosti. U drugim slučajevima, može doći do propuštanja ili začepljenja. Sve to dovodi do pregrejanog motora.

Pogrešna rashladna tečnost

Ne curi vam rashladna tečnost i nemate pokvarene komponente, al ii dalje primetite da se motor pregreva? Ako ste nedavno stavili novu tečnost za hlađenje u svoje vozilo, možda ste koristili pogrešnu tečnost za hlađenje.

Najbolje što možete učiniti je ispiranje celog sistema za hlađenje i sipanje prave rashladne tečnosti nazad u sistem.

Simptomi pregrevanja motora

Ispod je top 5 simptoma pregrevanja motora. Ako primetite barem nekoliko ovih simptoma prisutnih u vašem vozilu, tada bi trebalo da postupate brzo i da rešite problem pre nego što bude prekasno.

Merač temperature u crvenom

Vaše vozilo treba da ima merač temperature na kontrolnoj tabli. Ovaj merač treba da vam kaže temperaturu motora.

U normalnim situacijama, merač temperature biće u crnom području. To ukazuje na normalnu temperaturu. Ali ako je merač u crvenom području, to ukazuje da imate pregrejan motor.

Izlazi para iz haube

Kako se motor pregreje, primetićete paru da izlazi iz haube. To se može pripisati vrućoj rashladnoj tečnosti. Ako imate neispravan hladnjak i rashladna tečnost se ne može ohladiti, tada će početi da ključa. Ova ključajuća rashladna tečnost prouzrokovaće da iz nje izlazi para.

Lampica upozorenja za temperaturu

Mnogo ljudi ne obraća pažnju na njihov merač temperature, osim ako ih nešto ne motiviše na to. Zbog toga će vam se lampica upozorenja za temperaturu upaliti na instrument tabli kada vaš motor počne da se pregreva.

Možete da potvrdite uzrok paljenja lampice upozorenja za temperaturu tako što ćete jednostavno pogledati vaš merač temparture. Ako je merač blizu crvene boje, tada imate svoju potvrdu problema.

Miris paljevine

Motor sadrži mnoge komponente napravljene od različitih materijala, kao što su metal, guma i plastika. Jednom kada se motor pregreje, svi ovi materijali će goreti. Pored toga, proizvodiće vrlo izražen miris paljevine koji se može osetiti po celoj putničkoj kabini.

Ulje će takođe početi da gori i stvareće sličan miris. Ako osetiti neki od ovakvih ili sličnih mirisa, onda znate da vam je motor pregrejan.

Loše performanse motora

Pregrejani motor neće moći pravilno da funkcioniše na putu. Ako pokušate da zahtevate više snage od pregrejanog motora, nećete ga dobiti. Ubrzanje će u najboljem slučaju biti slabo, a svi ostali gore navedeni simptomi će biti prisutni.

Leave a Reply