PRITISAK U GUMAMA: Lampica za Grešku, Kako i Gde je ukloniti?

Verovatno vam se desilo ovako nešto. Tokom vožnje, instrument tabla iznenada prikazuje poruku „Greška senzora pritiska u gumama“ ili lampicu upozorenja. Ali šta tačno to znači i kako to popraviti?

Šta je senzor pritiska u gumi?

Senzor pritiska u gumi je mali računar koji se nalazi unutar svake gume. Dizajniran je da upozorava vozače na nedovoljno naduvanu gumu. Senzori pritiska u gumama ili skraćeno TPMS obavezni su na svim vozilima u SAD-u od 2007. godine.
 

Postoje dva uobičajena tipa senzora pritiska u gumama. Prvi je tip ventila: senzor i ventil su jedna jedinica. Drugi je senzor pojasa: senzor je montiran na unutrašnju stranu felne metalnom trakom. Oba senzora pale lampicu na kontrolnoj tabli kada je očitavanje pritiska niže nego što bi trebalo da bude, upozoravajući vozača na gumu sa niskim pritiskom vazduha.

Kako izgleda poruka o grešci senzora pritiska u gumama?

Kada senzor pritiska u gumi otkrije problem sa pritiskom u gumama, poslaće signal računaru automobila, koji će zatim upaliti lampicu na instrument tabli. Ovo svetlo je obično jarko žuto, i izgleda kao uzvičnik (!), unutar simbola u obliku „U“. Ovo upozorava vozače da provere svoje gume, jer jedna može biti izduvana ili samo niska.

Mogu li ipak voziti automobil?

Vožnja na slabo naduvanoj gumi može dovesti do toga da vozilo vuče u jednom ili drugom smeru, u zavisnosti od toga koja je guma izduvana. Zbog toga će vozač imati lošu kontrolu nad vozilom, što je vrlo opasno.

Vožnja sa izduvanim pneumaticima može u najmanju ruku prouzrokovati neuravnoteženo trošenje guma i najviše oštetiti strukturni integritet gume, uglavnom bočne zidove. To može dovesti do pucanja gume pri sledećem naduvavanju gume. Vožnja na potpuno izduvanoj gumi zahtevaće zamenu ove gume zbog oštećenja.
 

Ako ste potvrdili da je pritisak u gumama odgovarajući za sve gume, senzor se pokvario. U ovom trenutku, jedina briga koju će vozač imati je lampica koja sija na kontrolnoj table.

Neispravan senzor zahtevaće da vozač bude pažljiviji prema pritisku u gumama, jer više ne očitava stvarni pritisak. To bi trebalo da se popravi što pre iz bezbednosnih razloga.

Najbrže rešenje

Najbrže i najjednostavnije rešenje za ovaj problem je provera pritiska svih guma pomoću kvalitetnog manometra za vazduh. Ovi merači se mogu pronaći u bilo kojoj prodavnici delova, pa čak i na većini benzinskih pumpi.

Ne zaboravite da proverite i rezervnu gumu! Mnoga vozila imaju senzor pritiska u rezervnoj gumi i često se zanemaruje.

Čak i mala izduvanost gume, tipa 0,34 bara, ispod preporučenog pritiska od strane od strane proizvođača može prouzrokovati paljenje lampice za upozorenje. Preporučeni pritisak u gumama od strane proizvođača može se pronaći u priručniku za upotrebu ili na nalepnici koja se nalazi na unutrašnjoj strani vozača.

Zameniti ili Zanemariti

Ako provera i prilagođavanje pritiska u pneumaticima odgovarajućim specifikacijama ne reši problem, velike su šanse da je neophodna zamena senzora pritiska u gumama. Neispravan senzor može se prepoznati pomoću OBD2 skenera ili putem računarskih opcija na instrument tabli vozila, zavisno od modelu.

Iako vam uređaj za skeniranje automobila omogućava da sami dijagnostikujete problem, uvek možete da posetite lokalnog vukanizera da on izvrši skeniranje kako bi se brzo utvrdilo koji senzor je neispravan. Trajanje baterije ovih senzora kreće se od 2 do 10 godina.
 

Postupak zamene TPMS senzora

Da bi se zamenio pokvareni senzor pritiska u gumi, točak sa lošim senzorom mora biti skinut sa automobila. Nakon skidanja gume sa felne, stari senzor se može ukloniti, a novi instalirati.

Nakon stavljanja novog senzora na felnu guma će se ponovo montirati i naduvati. Zatim dolazi reprogramiranje kako bi ga računar automobila prepoznao.

S obzirom da većina vlasnika automobila nema mogućnost demontaže i montaže guma na felnu, poseta lokalnog vulkanizera je neophodna. Srećom, proces nije previše skup i obično možete sami kupiti TPMS senzor, što je jeftinije nego da majstor nabavlja, kako biste uštedeli nešto novca.

Prepoznavanje i reprogramiranje senzora

Proces reprogramiranja zavisi od marke i modela svakog vozila. Nekim automobilima je potrebno nekoliko kilometara sa novim senzorom da bi ga računar prepoznao.

Ostala vozila moraju se reprogramirati pomoću istog skenera koji ste koristili da pronađete loš senzor. Skener programira signal senzora na računar automobila kako bi njih dvoje mogli da komuniciraju. Ako se ovo ne uradi, lampica upozorenja će ostati upaljena jer računar ne može očitati novi senzor, čime je reprogramiranje presudni deo zamene.

Ko će to popraviti?

Odabir mesta za popravku bilo koje vrste zavisi isključivo od vlasnika vozila, i kod zamene senzora nije ništa drugačije! Naravno, uvek se preporučuje biranje servisa koji će biti pouzdan i ugledan. Izbegavajte servise na lošem glasu!

Međutim, kad su u pitanju senzori pritiska u gumama, ni renomirani zastupnik nije uvek najbolji izbor. Lokalni vulkanizer bi trebalo da je u mogućnosti da pravilno zameni senzor.

Obavezno se raspitajte troškovima rada i delimičnoj garanciji kada se bilo koji posao obavlja u servisu. Niko ne želi da baca novac na popravke, samo da bi saznali koji je senzor neispravan ili da zamena bude loše urađena.

Leave a Reply