PRITISAK U GUMAMA: Optimalni pritisak, pravilno duvanje guma, održavanje guma, kada menjati gume

Gume vašeg automobila su jedini kontakt automobila sa putem – zbog toga su jedna od najvažnijih komponenti. Svi znamo da je održavanje pravilnog pritiska u gumama ključno za nesmetano kretanje vozila; ono o čemu se manje priča jeste kako to zapravo učiniti.

Zašto je pritisak u gumama važan?

Pritisak u gumama je važan mnogo. Sa pravilno naduvanim gumama na automobilu, čuvate sebe, putnike i ostale učesnike u saobraćaju. Izduvane ili preduvane gume predstavljaju niz rizika:

Preduvane gume

Preduvane gume su kruće nego što bi trebale biti, što smanjuje njihovu sposobnost da apsorbuju udarce na truckavim putevima. Visoki pritisak unutar preduvanih guma takođe ih čini znatno eksplozivnijim od pravilno naduvanih pneumatika, povećavajući rizik od pucanja guma. Na kraju, ukoliko je pritisak u gumama prevelik, smanjujete površinu kontakta automobila sa putem. To smanjuje površinu trenja sa putem i otežava upravljanje vozilom.

Nedovoljno naduvane gume

Sa druge strane, nedovoljno naduvane gume nose svoje probleme. Ako je pritisak u gumi prenizak, njihov vek trajanja može se smanjiti za čak 25%, što znači da ćete ih morati češće menjati. Ne samo da je ovo neefikasno, već dovodi i do nepotrebnog troška. Povrh svega, gume koje su nedovoljno naduvane povećavaju vašu potrošnju goriva za 5% i značajno otežavaju upravljanje automobilom.
Slabo naduvana guma
Slabo naduvana guma
Ako se gume preduvaju ili se nedovoljno naduvaju, pritisak može ozbiljno ugroziti i vašu sigurnost i ekonomičnost automobila. Suprotno tome, pravilno naduvana guma stvara udobnu vožnju, omogućava optimalno upravljanje i doprinosi manjoj potrošnji.

Pronalaženje optimalnog pritiska u gumama vašeg vozila

Srećom, lako je pronaći pravilan pritisak za gume vašeg automobila. U stvari, postoji nekoliko različitih mesta na kojima možete proveriti:  

Vrata vašeg vozila

Možda je najjednostavnije mesto za otkrivanje optimalnog pritiska za gume na bočnim vratima vozača. Otvorite vrata i potražite nalepnicu sa unutrašnje strane.

Priručnik za vaše vozilo

Mnogi stariji automobili nemaju ovu praktičnu nalepnicu, ali ako još uvek imate priručnik za svoje vozilo, ovde možete pronaći tačan pritisak za vaše gume.

Na internetu

Ako ne možete da pronađete priručnik svog vozila, uvek možete proveriti ispravni pritisak u gumama na internetu. Najpouzdaniji izvor ovih informacija je veb stranica proizvođača. Kada utvrdite optimalni pritisak za vaše gume, možete očekivati da će cifra biti u barima. Za većinu putničkih vozila, optimalni pritisak u gumama kreće se između 2 i 2.5 BAR. Po pravilu, možete očekivati da će se idealan raspon pritiska povećavati kako se povećava težina vozila.

Kako pravilno naduvati auto gume

Sada kada znate najbolji pritisak za vaše gume, vaša sledeća briga trebalo bi da bude provera pritiska i menjanje pritiska ako je potrebno. Ovo je jednostavan postupak koji možete uraditi sami:

Pronađite barometar

Većina benzinskih stanica ima kompresor za vazduh sa ugrađenim barometrom za upotrebu od strane potrošača; neki su na raspolaganju tek kada platite, ali mnogi su besplatni za upotrebu. Takođe možete da kupite prenosni barometar za samo 15 dolara, što je odličan način da proverite svoje gume na dugim putovanjima.
Barometar za gume
Barometar

Proverite pritisak u gumama

Pronađite malu metalnu ili gumenu osovinu ventila na gumi, pre nego što odvijete mali plastični poklopac koji se nalazi na vrhu. Zatim povežite barometar ili crevo kompresora. Sa prenosnim barometrima moraćete da pritisnete jezičak ventila dok ne čujete da vazduh prolazi. Nakon nekoliko trenutaka možete ukloniti merač i pogledati ekran za očitavanje pritiska. Na kompresoru za vazduh na benzinskoj pumpi jednostavno pričvrstite vrh pumpe na kraj ventila.  

Podesite pritisak

Ako je očitavanje pritiska niže od preporučenog, doduvajte gumu. Način na koji će se tačno izvesti zavisi od vrste pumpe – možda ćete morati da spustite okidač ili da jednostavno crevo čvrsto držite na ventilu gume. Gledajte pritisak i prestanite sa punjenjem kada se tačan željeni nivo bara. Ako je pritisak previsok, možete ispustiti vazduh tako što ćete vrhom šrafcigera pritisnuti jezičak ventila gume. Bilo da se naduvavaju ili izduvavaju, redovno proveravajte pritisak u gumama. Na kompresoru na benzinskoj pumpi imaju i funkciju ispuštanja vazduha iz guma – proverite uputstvo za svaki slučaj ili se obratite nekom od zaposlenih ako imate nedoumicu. Obraćajte pažnju na nivo pritiska dok koristite barometar i prestanite puštati vazduh kada se dostigne tačan nivo.

Zamenite poklopac ventila gume

Zavrnite plastičnu kapu, čvrsto.

Održavanje vaših guma

Redovna provera i prilagođavanje pritiska u gumama samo je jedan od načina održavanja pneumatika u vrhunskom stanju – možete i: • Redovno pregledajte koliko vam se gume troše/koliko su istrošene • Izbegavajte preopterećenje automobila da ne biste vršili nepotreban pritisak na gume • Održavajte gume čistim kako biste sprečili da dođe do oštećenja ili bušenja guma • Balansiranje guma i optika na svakih 3.000 do 6.000 kilometara

Kada menjati gume na automobilu

Možete očekivati ćete morati da menjate gume automobila na svakih 70 – 80 000 km ili kada se istroše toliko da ne mogu da pružaju performance koje bi trebalo. Pazite na ove znakove oštećenja:

Dubina šare

Dubina mora biti najmanje 4 mm.

Izbočine

Izbočine na vašim gumama su veliko upozorenje, što sugeriše da je njihov unutrašnji zid oštećen.

Vibracije

Neobične vibracije tokom vožnje su još jedan znak oštećenih guma. Ako to primetite u vožnji, zaustavite se i stanite što je pre moguće.

Leave a Reply