Razlozi zašto se Trese vozilo? Zbog čega su Gume Bučne?

Najčešći problemi sa automobilom na neki će se način vrteti oko vaših guma. Za većinu ljudi to znači imati ili izduvane gume ili nizak pritisak u gumama. Ali najekstremniji problemi sa gumama biće kada počnu stvarati čudne zvukove i vibracije pri vožnji pri malim i velikim brzinama.

Takođe ćete primetiti vibracije u vašem volanu koje bi mogle uticati na vaše vozačke sposobnosti. Budući da ne želite da ugrožavate život drugih, najbolje je da se odmah pozabavite ovim problemima sa gumama pre nego što pogoršaju. U suprotnom, šanse doživite saobraćajnu nesreću drastično će se povećati.

Razlozi zašto se Trese vozilo?

Postoji mnogo mogućih razloga zašto imate ove probleme iz područja točkova pri vožnji malim ili velikim brzinama. Ponekad uzrok mogu biti same gume, dok bi drugi put problem mogao biti povezan sa drugom komponentom vašeg vozila koja je povezana sa vašim gumama.

Točkovi

Točkovi su pod kontrolom vašeg upravljačkog sistema. Gume su primorane da se rotiraju i okreću na isti način kao i točkovi, jer su spojeni jedno za drugo. Stoga morate proveriti da li postoji problem s bilo kojom komponentom koja je direktno povezana s vašim točkovima.

To znači da treba da se pregledaju ležajevi točka da biste se uverili da nisu oštećeni. Takođe, ako imate loš homokinetički zglob ili su spojevi nekih komponenti oštećeni ili propali, tada ćete čuti zvukove koji dolaze iz vašeg područja točkova.

U stvari, vožnja po pravoj liniji će biti veoma teška, zato što točkovi i gume tresu prilikom vožnje.

Gume

Ako nema problema sa točkovima, problem može biti i sa samim gumama. Nešto tako glupo kao što su istrošene/dotrajale/ ćelave gume ili nizak vazdušni pritisak samo u jednoj gumi mogli bi prouzrokovati da se čitavo vozilo trese, jer točkovi neće biti u istoj ravni u odnosu na put.

Važno je da imate gume koje su dobro izbalansirane i još uvek “zdrave” i da su naduvane po preporučenim parametrima. Ako to ne učinite, primetićete puno treskanja tokom vožnje pri velikim brzinama.

Pritisak vazduha je najlakši problem za popraviti, jednostavno doduvajte gume ukoliko imate kompresor, ili idite na benzinsku pumpu i tamo to odradite.

Trošenje guma, obično je više primetno sa jedne strane automobila u odnosu na drugu stranu. U ovom slučaju točkove biste trebali da rotirate da bi se gume podjedanko trošile.

Kočnice

Ako vozite pri malim ili velikim brzinama, a počnete da vršite pritisak na papučicu kočnice, možda ćete u tom trenutku čuti čudne zvukove ili treskanje koje dolazi iz točkova. To može značiti problem sa kočionom diskom ili pločicama kočnice u vašem kočionom sistemu.

Takođe bi mogla postojati i druga komponenta kočionog sistema koja to takođe može uzrokovati. Najbolji savet je da odete do mehaničara da pregleda vaše kočnice kako bi video zašto više ne usporavaju vaše vozilo fino.

Osovina

Oštećena ili savijena osovina može uzrokovati puno vibracija koje dolaze iz guma tokom vožnje pri malim i velikim brzinama. Ovo će se desiti najčešće posle udesa ili ako sa vozilom pređete preko velikog kamena.

Što više ubrzavate svoje vozilo, to će se auto više tresti/vibrirati. Vibracije i treskanje automobila neće nestati sa smanjenjem brzine. Ovo je problem zbog kojeg ćete morati da zamenite osovinu pre nego što dođe do većih problema.

Leave a Reply