RUN FLAT GUME: Kako rade, zašto ih treba koristiti, nedostaci, sistem za praćenje pritiska u gumama

Ako su vas gume izneverile i ostavile na milost i nemilost na autoputu, saznaćete koliko značajne mogu biti run flat gume.

S druge strane, ako za to nikada niste čuli, to su gume na kojima možete nastaviti da vozite čak i ako vam se guma probuši. Iako je ne možete voziti na neodređeno, to će vam dati još nekoliko kilometara dok ne dođete do najbližeg servisa.

Run flat guma
Run flat guma

Postoje i ograničenja u tome koliko brzo možete voziti ove gume. Najbolje je da proverite specifikacije proizvođača da biste znali koliko dugo možete da vozite i koliko brzo možete da vozite sa tim gumama. Ali bez sumnje, na autoputu ne morate se osećati izneverenim!

Kako rade?

Run flat gume su zanimljiv proizvod, pa pogledajmo kako funkcionišu.

Postoje dve vrste run flat guma koje imaju samoodržavajuće sisteme i sisteme sa pomoćnim prstenom.

Run flat guma: Samoodržavajući sistem

U sistemu koji se sam održava, gume imaju ojačanu konstrukciju bočnih zidova koji podržavaju vozilo kada dođe do gubitka vazduha zbog rupe u gumi. Takva konstrukcija omogućava gumama da održi težinu vozila na određenom rastojanju i pri određenoj brzini, a obe ove određuje proizvođač.

Run flat guma: Sistem sa pomoćnim prstenom

Ovaj sistem deluje drugačije u odnosu na samoodržavajući sistem. U ovom sistemu postoji prsten od tvrde gume ili slična konstrukcija napravljena od drugog materijala. Ideja je da ovaj materijal podrži težinu automobila uključujući i njegove putnike kada dođe do naglog gubitka vazduha u gumama zbog rupa.

Bez obzira koji sistem koristite, važno je napomenuti da ove gume možete montirati samo na vozilima koja imaju sistem za praćenje pritiska u gumama (TPMS).

Pre nego što nastavimo dalje, ukratko ćemo objasniti šta je sistem praćenja pritiska u gumama i zašto je potreban da biste ugradili run flat gume.

Sistem za praćenje pritiska u gumama (TPMS)

Sistem za praćenje pritiska u gumama je dizajniran da vas upozori kada je jedna ili više vaših guma izrazito malo naduvana i zahteva vašu pažnju. Ovaj sistem je smešten u vašem vozilu i pomaže u izbegavanju opasnih uslova vožnje. U većini automobila žuti simbol će treptati na ploči instrument table automobila i biće oblikovan kao presek gume sa uzvičnikom. Ako vidite ovaj simbol, vreme je da proverite vazdušni pritisak na gumama najpre.

Sistem za praćenje pritisaka u gumama (TPMS)
Sistem za praćenje pritisaka u gumama (TPMS)

Dakle, sada kada znate šta je sistem za praćenje pritiska u gumama, nastavite sa proverom ovog simbola kada vozite sa run flat gumama. Opet, nikad nemojte ići brže ili duže od onoga što je proizvođač odredio.

Zašto biste trebali koristiti Run Flat Gume?

Bezbednost je najveći razlog korišćenja run flat guma jer u proseku mogu izdržati oko 80 km dok ne dođete do najbližeg vulkanizera. Ovo je prilično dobra distanca i postoji velika mogućnost da na toj distanci pronađete bilo kakvog vulkanizera.

Drugi razlog je što ne morate paničiti kada sistem za praćenje pritiska u gumama počne treptati na instrument tabli vašeg automobila. Ne morate raditi ništa opasno, kao što je prelazak iz trake u traku, prelazak na bočnu stranu da biste brzo zamenili gumu zbog saobraćaja koji protutnjava pored vas ili jednostavno izgubite kontrolu nad vozilom u trenutku panike. Ove situacije na putu su opasne i mogu vas dovesti do velikog rizika od saobraćajne nesreće.

Ali kada imate run flat gume, ne morate paničiti jer znate da automobil može još dugo da se kreće na probušenoj gumi, a na vama ostaje da pronađete najbližeg vulkanizera i uz to pratite uputstva proizvođača za brzinu prilikom probušene gume.

Nedostaci Run Flat Guma

Iako run flat izgledaju kao savršen proizvod koji vas može zaštititi, ipak imaju neke nedostatke.

Prvo, skuplje su od običnih automobilskih guma, a to znači da će održavanje automobila postati za nijansu skuplje. Ali imajte na umu da je sigurnost važnija od novca. Nikada više nećete biti ostavljeni na cedilu i nećete morati donositi opasne odluke zbog neispravne gume, a to vam može spasiti dragoceni život, naročito kada vozite u teškim uslovima ili pri velikim brzinama. U tom smislu, run flat gume nadoknađuju razliku u ceni, jer vam pružaju najveću moguću sigurnost u slučaju bušenja/pucanja gume.

Manji nedostatak je iskustvo u vožnji. Pošto su ove gume dizajnirane malo drugačije u poređenju sa normalnim gumama, ne mogu uvek da pruže prijatno iskustvo vožnje. Ovo je posebno relevantno kada se vozite putem koji je pun rupa. Imajte na umu da na gumama postoji bočni zid ili drugi materijal koji sprečava probleme čak i kada dođe do gubitka protoka vazduha usled bušenja gume, a to znači da će vožnja biti gruba. Ne možete očekivati mekanu vožnju koju ćete dobiti od drugih guma.

Treće, ove run flat gume imaju tendenciju da budu teže od normalnih guma, a to se opet odnosi na manju efikasnost automobila i veću potrošnju goriva. Nivoi njihovih performansi opadaju dalje nakon što dođe do bušenja gume.

Ali ako pogledate ove nedostatke, puno njih su sitnice sa kojima možete živeti. Budući da je osnovna ideja ove gume ostanete nepovređeni u slučaju bušenja gume, nije fer očekivati od nje previše. Ove run flat gume dolaze samo u osnovnom paketu, jer su već i tako mnogo bolje u aspektu sigurnosti u odnosu na druge gume.

Leave a Reply