ŠARE NA GUMAMA: Minimalna Dubina Šare, Kako Se Troše Gume

Gume na vašem vozilu su ono što vam može osigurati sigurnije iskustvo vožnje i udobniju vožnju. Održavanje guma znači naduvavanje na njihov pravilan pritisak u gumama, održavanje njihovog poravnanja, održavanje točkova uravnoteženo i pregledanje dubine gazećeg sloja guma. Poslednje, gazište pneumatika, je vrlo važan pokazatelj integriteta i performansi vozila. Imajući to u vidu, od presudnog je značaja za češće i redovne provere šare guma. Razumevanje 7 različitih vrsta habanja gazećeg sloja može vam pomoći da odredite da li vam je potreban komplet potpuno novih guma ili da vozite auto na optiku.

Važnost trošenja gazećeg sloja pneumatika

Pre nego što počnemo govoriti o 7 vrsta trošenja gazećeg sloja, prvo razumimo važnost gazećeg sloja gume.
Na ravnom, ravnomernom i suvom putu ne trebaju vam gume sa gazištima. Pogledajte trkačke automobile Formule 1. Ovo su glatke gume koje ne sadrže šare i gazišta. Čitava površina gume je u stalnom kontaktu sa površinom trkačke staze. Što je mekša guma, to je bolje prianjanje na putu. To se pokazuje pri vožnji na večim brzinama. Međutim, čim se vremenske prilike promene, trkačke ekipe F1 preusmeravaju svoje gume u intermedijarne ili gume za kišu. Imaju šare ili gazišta. Ovo omogućava trkačkim automobilima F1 da i dalje projure stazom bez proklizavanja.
U stvarnom svetu ne možemo imati glatke gume na našim vozilima. To je zato što smo prepušteni na milost i nemilost u svakom trenutku. Na putu možemo da pregazimo lokvu vode. Par ulica od mesta gde se vozimo može biti lagana susnežica. Šljunak, pijesak, čak i jednostavna prljavština na putu mogu dovesti do proklizavanja. Drugim rečima, vrlo je teško predvideti s kakvim ćemo se okruženjem suočiti u toku vožnje.

Šare na gumama
Šare na gumama

Ako na površini puta ima vode ili snega, ono će se naći između gume i samog puta kada pređete preko njih. Pritisak vode će gume podići delić milimetra sa površine puta. Kada se to dogodi, gume će izgubiti kontakt sa tlom. Ovaj gubitak prianjanja ili trenja može dovesti do gubitka kontrole vozila. Možete proklizati i povećati rizik da se izazovete nesreću.
Dakle, gume u stvarnom svetu rade na istom principu kao i trkačke gume za kišu. Moraju imati šare na gumi kako bi pomogle da se voda odvodi dalje od guma. Ove šare služe za odvod vode ispod gume da bi guma bila u stalnom prianjanju na put. Bočni šare će zatim usmeriti vodu dalje od centralnih šara. Na ovaj način voda i sneg kretaće se prema spoljašnjoj strani guma.
Pošto se voda sada gura ili kanališe dalje od guma, održava se kontakt gume sa putem, kao i trenje. Ovo pomaže u sprečavanju klizanja i gubitka kontrole vozila.
To je osnovni razlog zašto bi gume putničkih vozila trebale imati šare. Ako je neravnomerno ili prekomerno trošenje gazećeg sloja guma, to će biti gotovo slično vožnji sa trkačkim gumama. To smanjuje sposobnost gume da održava kontakt ili trenje sa površinom puta.

Dakle, što je plića šara, veća je tendencija da voda gurne gume sa površine zemlje. To može dovesti do proklizavanja i gubitka kontrole vozila.

Minimalna dubina šare gume

Minimalna dubina šare guma iznosi 4 mm. Potpuno nova guma često dolazi sa dubinom šare oko 7 mm do 8.7 mm. To znači da bi vlasnici vozila trebali zameniti svoje gume ako im je dubina šare već ispod ovog minimuma.
Različiti proizvođači guma takođe mogu dati preporuke kada vlasnici automobila moraju zameniti svoje gume.
Postoji nekoliko načina na koje možete utvrditi da li je dubina šare gume već dostigla dozvoljeno ograničenje. Moderne gume već dolaze s indikatorom za habanje. Ovo su indikatori dubine šare gume koji se nalaze u šarama gume. Potpuno nove gume će imati ove indikatore urezane na dnu šare. Vremenom, kako se guma troši, ovi indikatori će doći bliže površini gume. Jednom kada se poravna sa dubinom šare gume, to znači da ste dostigli minimalnu dubinu šare.

7 vrsta trošenja guma

Sada znamo koliko je važan gazeći sloj guma i kako da proverimo dubinu istih. Sledeće što sada moramo da naučimo su različite vrste habanja koje možemo očekivati od naših guma. Takođe je važno znati šta može prouzrokovati ove vrste promena na gumi kako bismo mogli da preduzmemo potrebne korektivne mere.

Centralno trošenje gume

Trošenje središnjih šara gume uvek je pokazatelj prenaduvanih guma. Prekomerno naduvavanje guma može povećati pritisak na unutrašnje zidove gume. Ovo povećanje vazdušnog pritiska čini unutrašnje zidove krućim, što može dovesti do smanjenja ukupnih performansi gume.
Jedan vrlo očigledan loš efekat prekomernih naduvavanja guma je smanjenje kontaktne površine. Povećanje pritiska vazduha prouzrokovaće ispupčenje središnjih šara gume. Ovo smanjuje kontaktnu površinu i centrira je iznad središnjih šara gume, umesto da bude raspoređena po celoj širini gume. To može dovesti do toga da motor mora jače da radi, što dovodi do veće potrošnje goriva.

Prenaduvavanje guma takođe može uticati na bezbednost vozila i udobnost u vožnji. Budući da se kontaktna površina nalazi na središnjim šarama gume, to može rezultirati nestabilnom vožnjom. Vibracije se takođe prenose mnogo lakše kroz ostatak vozila. To se događa jer je manje površine gume koja može da apsorbuje razne neravnine i udarce sa puta.
Dakle, ako vidite prekomerno habanje u središnjem delu vašeg pneumatika, to samo znači da ste ga prejako naduvali.

Prekomerno trošenje po stranama gume ili po ćoškovima gume.

Gume koje pokazuju prekomerno habanje sa bočnih strana ili ćoškova često su rezultat nedovoljne naduvanosti. Ovo je suprotno od trošenja središnjih šara. Ako nema dovoljno vazdušnog pritiska unutar guma, postoji tendencija da se vazduh pomera prema stranama. To je zato što će se vazduh uvek kretati do područja sa najmanje otpora.
Ako vozite sa nenaduvanom gumom, ne samo da poboljšavate trošenje bočnih strana guma i ćoškova, povećavate rizik i od pucanja guma. trošite na rame ili bočno. Takođe rizikujete kvar kvara. To se dešava zato što dovoljno nenaduvana guma povećava površinu kontakta sa zemljom. Problem sa tim je što povećava trenje, što može dovesti do pregrevanja gume. Nije neuobičajeno da se čuju gume koje nisu dovoljno naduvane, usled separacije gazećeg sloja i mogućeg pucanja.

Postoji još jedan razlog zašto nedovoljno naduvana guma nije dobra. Ako je jedna guma premalo naduvana, ova strana automobila vrši veći pritisak na komponente vozila u ovom odeljku. Može oštetiti sistem vešanja, kočiona creva, čeljusti i rotore kočenja. Takođe je moguće oštetiti samu šasiju.
Premalo naduvane gume mogu dovesti do lošeg upravljanja vozilom. Bilo bi teže upravljati automobilom u nezgodnim situacijama kao što su iznenadno izbegavanje udesa.
Sada postoje i slučajevi kada se trošenje guma po ćoškovima dogodi uprkos korišćenju ispravnog pritiska u gumama. U takvim slučajevima, problem može biti usled istrošene ili savijene letve volana. Takođe je moguće da je točkovima potrebna optika pošto nisu u ravni. U svakom slučaju, mehaničar vam može pomoći da dijagnostikujete takve probleme pa ćete znati šta da radite.

Trošenje gume u pečatima

Ovo je veoma neobična vrsta trošenja gazišta. Na gumi ćete primetiti istrošene i oštećene delove. Ovo je često uzrokovano neregularnim kretanjem točka gore dole, kao da odskače. Ovakva guma može proizvesti vrlo izraženi zvuk tutnjave pri velikim brzinama. Pri manjim brzinama vožnja može biti veoma oštra ili truckava.
Postoje 4 moguća razloga zbog kojih može doći do neravnomernog trošenja gume/trošenja gume u pečatima. Ovo može da ukaže na problem sa delovima vešanja automobila ili amortizerima. To može biti i zbog lošeg poravnanja točkova ili neizbalansiranih guma. Trošenje guma u pečatima se takođe može razviti zbog nekvalitetne konstrukcije guma.

Loše vešanje ili amortizer može nepotrebno da optereti gume. Umesto da sistem vešanja apsorbuje snagu sa puta, gume uzimaju deo toga. Neki delovi gume će imati veće trenje od drugih, što može prouzrokovati trošenje na tim mestima.
Trošenje u pečatima se takođe može dogoditi ako postoji problem u poravnavanju točkova. Na primer, ako prednja i zadnja guma nisu poravnate tako da su paralelne jedna sa drugom, tada može doći do trošenja u pečatima.
Neizbalansirane gume mogu proizvesti truckavu vožnju pri brzinama većim od 70 kmh. Ova truckava vožnja može da proizvede trošenje u pečatima na gumama. Gume lošeg kvaliteta često imaju tanje zidove i manje šara. Osetljivije su na udarce i neravnine. Drugim rečima, jeftine gume će se lakše trošiti u pečatima.

Trošenje gume pod oštrim ivicama

Ovo je vrsta trošenja gazišta gume koje nije tako lako uočiti prilikom vizuelnog pregleda. U većini slučajeva trebaćete proći prstima po površini gume. Osetićete istrošenu šaru na jednoj strani, dok je druga strana oštra.
Ovo je uvek problem s nepravilnim postavljanjem točkova, posebno prekomernim podešavanjima točkova i nožnih prstiju. Dobra stvar kod ove vrste habanja je to što se lako ispravlja poravnanjem točkova. Naravno, ako je istrošena strana već izgubila svoje mogućnosti trenja, tada ćete morati da zamenite samu gumu.
Trošenje guma pod oštrim ivicama može nastati i zbog agresivnih vozačkih navika. Na primer, skretanje pri velikim brzinama može proizvesti klasičnu kombinaciju niskih i visokih preseka na šari gume.

Ćelava guma na jednom mestu

Prekomerno trošenje gume u jednoj tački gotovo je uvek pokazatelj problema s kočnicama. To može biti pravi problem sa kočnicama ili da je vozač automobila sam to uradio prilikom kočenja. Na primer, naglo kočenje tokom vožnje da biste izbegli neku prepreku na putu dovodi do proklizavanja. Iznenadna primena kočnica zaustavlja okretanje točkova, ali ne zaustavlja auto od kretanja unapred. Zbog toga će nepokretna guma da struže o asfalt i ta sekcija gume će prilikom proklizavanja napraviti takozvane trošenje gume u jednoj tački.

Takođe je moguće da će se trošenje u jednoj tački pojaviti u normalnim uslovima kočenja. Ako možete biti sigurni da nikada u životu niste napravili nijedno gore navedeno zaustavljanje, onda je najverovatniji krivac pokvareni kočioni sistem. U takvom slučaju ovakvo trošenje gume je manifestacija mnogo ozbiljnijeg problema.
Najbolje je da automobil odvezete svom mehaničaru, kako bi on mogao da proveri stanje vašeg kočionog sistema. Trošenje guma pod oštrim ivicama je lako popraviti jednostavnim proravnavanje točkova. Isto ne važi i za trošenje u jednoj tački. Kada ovo vidite na gumi, to je garancija da ćete morati da je zamenite.

Trošenje jedne strane gume ili ivice gume

Ako samo spoljašnja ivica ili unutrašnja ivica gume imaju vidljive znakove habanja, to nazivaju jednostranim trošenjem. Ako se habanje nalazi na spoljnoj ivici gume, često se to stvara pozitivnim krticama, nožnim prstima i kotačima. Međutim, ako ne postoje problemi u poravnanju točkova vašeg automobila, moguće je da se trošenje spoljnih ivica dogodi zbog previše entuzijastičnog skretanja. Možda ćete biti iznenađeni kada vam kažemo da je to vodeći uzrok trošenja pneumatika na spoljnoj ivici.

Ako se habanje događa samo na unutrašnjoj ivici gume, to je najčešće posledica negativnih podešavanja kleke i nožnih prstiju. Takođe je moguće da može doći do problema sa oprugama, zaštitnim oknima, kugličnim zglobovima i tovarima.
Ako mehaničar pregleda ove delove ili izvrši poravnanje guma, može da popravi problem.

Trošenje bočnih zidova

Kao što naziv govori, ova vrsta habanja se javlja na bočnom zidu gume. Za to postoji samo jedan uzrok koji je često povezan sa lošim vozačkim i navikama parkiranja. Grebanje guma uz bankinu može prouzrokovati trošenje gume na ovaj način. To se može dogoditi bez obzira da li neko vozi ili parkira vozilo. Dok se guma grebe o bankinu, sloj gume može se skinuti.
Trošenje bočnih zidova može oslabiti jezgro gume. Pritisak vazduha može da stvori izbočinu u ovom delu jer je „tanji“ od ostatka gume. U teškim slučajevima, može doći do pucanja gume.

Mnogi od ovih načina trošenja pneumatika nastaju zbog loših vozačkih navika, loše prakse naduvavanja guma i nepravilnog balansiranja guma. Pobrinite se da vozite maksimalno odgovorno, dok se pridržavate pravila tokom naduvavanja guma i poravnanja točkova može vam pomoći da produžite životni vek guma.

Zaključak

To su najveći simptomi istrošenog kvačila na koje morate paziti. Dobra stvar je što ih je sve prilično lako uočiti. Može doći do preplitanja simptoma istrošenog kvačila i kvara druge komponente. Uopšteno rečeno, ako vidite simptome u kombinaciji – poput mekane papučice kvačila i klizanja – onda bi mogla biti dobra ideja da se taj auto podigne na dizalicu i da se vidi šta se dešava.
Kada je u pitanju zamena kvačila … dobro, to je tema za sebe koju ćemo obraditi u nekom drugom članku neki drugi dan. Zamena kvačila spada u područje poznatog domaćeg mehaničara, s prilično dobro opremljenom kućnom garažom. Uz to, čak i ako se ne želite sami baviti poslom, dobro bi bilo da ste svesni simptoma istrošenog kvačila.

Kada znate da se bliži kraj veka trajanja, možete to da isplanirate i ostavite malo novca kako biste ublažili uticaj računa za mehaničara. Uvek je mnogo bolje zakazati popravku kvačila, a ne čekati da se potpuno pokvari u vožnji.
Zato pripazite na ove simptome, budite ljubazni prema kvačilu i srećna vožnja!

Leave a Reply