Senzor Radilice: Kako radi? Problemi i Simptomi lošeg senzora

Senzor položaja radilice meri brzinu obrtaja (RPM-ove) i precizan položaj radilice. Bez senzora položaja radilice motor se ne bi pokrenuo.

U nekim automobilima senzor se ugrađuje u blizini glavne remenice. U drugim automobilima, senzor bi mogao biti ugrađen na kućištu menjača, ili u bloku motora. U tehničkoj literaturi, senzor položaja radilice je skraćen na CKP.

Kako radi senzor položaja radilice

Senzor položaja radilice je postavljen tako da zubi na zubčastom prstenu pričvršćenom na radilicu prolaze blizu vrha senzora. Zubčastom prstenu( reluktor) fali jedan ili više zuba koji omogućavaju računaru motora (PCM) referentnu tačku do položaja radilice, Kako se radilica okreće, senzor proizvodi impulsni signal napona, pri čemu svaki impuls odgovara zubu na zubčastom prstenu.

PCM koristi signal sa senzora položaja radilice da bi utvrdio u kom trenutku se proizvode varnice i u kojem cilindru. Signal iz položaja radilice se takođe koristi za nadgledanje da li neki od cilindara nepravilno radi.

Ako signal sa senzora nedostaje, neće biti varnice i ubrizgivači goriva neće raditi.

Simptomi neispravnog senzora položaja radilice

Neispravni senzor može prouzrokovati povremene probleme: automobil može nasumično stati ili se gušiti tokom vožnje, ali nakon toga se ponovo pokreće bez problema. Možda će imati problema sa pokretanjem po vlažnom vremenu, ali se pokreće nakon toga. Ponekad možete videti da se merač obrtaja motora ponaša nepravilno. U nekim slučajevima neispravni senzor može prouzrokovati dugo vreme pokretanja pre nego što se motor pokrene. Ako je senzor loš, motor će se pokrenuti, ali neće se neće upaliti.

Problemi sa senzorom položaja radilice

Najčešći OBDII kod povezan sa senzorom položaja radilice je P0335 – kolo senzora položaja radilice. U nekim automobilima (npr. Mercedes-Benz, Nissan, Chevi, Hyundai, Kia) ovu šifru često uzrokuje sam pokvareni senzor, mada mogu postojati i drugi razlozi, kao što su problemi sa žicama, sa konektorom, oštećenog zubčastog prstena itd.

U nekim automobilima povremeno gušenje ili nepravilan rad može da bude uzrokovano i problemom sa žicama senzora radilice. Na primer, ako se žice senzora nisu pravilno pričvrstile, mogle bi se dodirivati o neki metalni deo i usled trenja dovesti do kratkog spoja, što može prouzrokovati nepravilan rad. Jedan od simptoma je lošiji rad motora ili lenjost. Zamena senzora položaja radilice obično je rešavala problem.

Kako se testira senzor položaja radilice

Kad god postoji sumnja da je problem uzrokovan lošim senzorom položaja radilice ili ako se pojavi na dijagnostici povezani kod greške senzora radilice, senzor se mora vizuelno pregledati na pukotine, labave ili korodirane iglice konektora ili druga očigledna oštećenja. Pravilni razmak između vrha senzora i prstena reluktora je takođe veoma važan.

Ponekad senzor može imati povremenu grešku koja se ne prikazuje tokom ispitivanja. U ovom slučaju može vam pomoći provera biltena tehničke službe (TSB) i istraživanje uobičajenih problema. Senzor položaja radilice može se proveriti alatom za skeniranje. Alati za skeniranje prikazaće signal senzora kao “broj obrtaja motora” ili “brzina motora”. Kada bi ovo moglo biti od pomoći? Ako automobil ponekad pokazuje znakove lošeg rada motora ili štucanje motora, praćenje rada senzora može dati odgovor: ako signal senzora iznenada padne na nulu, a zatim se vrati, to znači da postoji problem unutar senzora ili sa žicama ili priključkom senzora.

Zamena senzora položaja radilice

Zamena senzora položaja radilice nije skupa.  U većini automobila je prilično lako zameniti, mada ponekad senzor može biti teško ukloniti zbog korozije. Prilikom zamene senzora položaja radilice, važno je proveriti odgovarajući razmak između senzora i zubaca prstena reluktora.

Leave a Reply