Simptomi Mešanja Ulja i Vode u Autu (rashladne tečnosti), Vrste Oštećenja

Možda ste videli terenska vozila kako prelaze potoke i reke bez velike muke. Voda dostiže vetrobransko staklo, ali i dalje idu. Pri prelasku na drugu stranu, nastavljaju osvajanje najgrubljih staza. Dakle, kada gradske ulice budu preplavljene, imate ideju da vaš automobil može učiniti isti poduhvat. Uostalom, kakvu štetu može naneti nekoliko centimetara vode vašem vozilu, zar ne? Ali tada, dok putujete poplavljenim ulicama, vaš motor počinje da se gasi uz neprijatne zvukove i na kraju se ugasi. Za nekoliko sekundi zaglavili ste se usred poplavljene ulice i ne možete ponovo da pokrenete motor. Loše vesti: Upravo ste pomešali ulje i vodu.

Šta je mešanje ulja i vode u motoru?

Mešanje ulja i vode dovodi do abnormalnog stanja u motoru. Umesto da kompresuje gorivo, pokušava da kompresuje vodu. Zbog prirode tečnosti poput vode, nijedan uređaj nikada ne može kompresovati takvu supstancu.
Kada se primenjuje na moderni motor sa unutrašnjim sagorevanjem, govori o nesposobnosti klipova da kompresuju smešu vazduh i gorivo. Umesto cilindara koji sadrže mešavinu vazduha i goriva, ono što je prisutno je voda. Klipovima je veoma teško da kompresuju vodu unutar cilindra, jer nema gde da ode. Dakle, klipovi se ne mogu pomerati, i dolazi do toga da klipovi budu zaglavljeni.
Najjednostavnije rečeno, voda sprečava klipove da ikada dosegnu svoj optimalni razmak hoda. Količina vode u cilindru treba da bude veća od stvarne zapremine ili zapremine cilindara. Nivo vode na osnovu kog se dešava mešanje ulja i vode je nivo vode koji dolazi do najviše tačke putanje klipa.
Simptomi istrošenog kvačila

Šta se dešava prilikom mešanja ulja i vode sa motorom?

Da biste razumeli šta se dešava sa mešanjem ulja i vode, važno je pregledati kako rade motori sa unutrašnjim sagorevanjem.
Motori sa unutrašnjim sagorevanja proizvode snagu kompresovanjem mešavine goriva i vazduha u cilindrima. Klipovi pričvršćeni na kolenasto vratilo kreću se gore-dole u cilindru. Pomeranje klipa na gore kompresuje smešu goriva i vazduha. Uz dodavanje varnice pri kraju kompresijskog hoda, dolazi do sagorevanja. Ovo je kod benzinskih motora. Dizel motori rade gotovo na isti način, osim što klip kompresuje vazduh da bi ga zagrejao. Uz dodavanje goriva, ono se zapali na spontani način bez potrebe za varnicom.
Savremeni motor za sagorevanje može da kompresuje gasovite smeše, ali ne i tečnosti. Voda je materija koja se ne može kompresovati. Kada u jednom ili u svim cilindrima ima dovoljno vode, klipovi se više neće moći pomerati. To se često dešava na potezu kompresije.

Šta uzrokuje to?

Voda koja ulazi u dovod vazduha je najčešći uzrok mešanja ulja i vode. To se može dogoditi vozilima koja se kreću u visokim poplavnim vodama ili uronjeni u vodu. Dakle, vožnja automobila u poplavi koja je veća od maksimalno podnošljivih granica poplave od strane proizvođača automobila može povećati rizik od mešanja ulja i vode. Voda može da uđe u sistem za dovod hladnog vazduha i cilindre motora.
Postoje i slučajevi kada poplavna voda nije toliko visoka. Međutim, praćenje drugog vozila koje se probija kroz vodu, i usput ostavlja veće talase iza sebe, i tako voda može doći do sistema usisavanja vazduha. To je razlog zašto treba održavati sigurnu udaljenost dok pratite drugo vozilo po poplavljenim ulicama.
Voda nije jedini razlog zbog kog može da se desi mešanje ulja i vode. Loš ili pregoreli zaptivač glave motora može takođe dovesti vodu do motora. Osnovni posao zaptivača glave motora je da čuva cilindre zaštićenim od drugih tečnosti motora poput ulja i rashladne tečnosti. Dakle, rashladna tečnost motora može se isprazniti u jedan od cilindara. Ako je količina rashladne tečnosti koja ulazi u cilindar dovoljno velika, onda takođe može doći do mešanja ulja i vode.
Drugi manje čest uzrok mešanja ulja i vode je neispravan karburator ili dizne. Umesto uobičajene količine goriva, mogu da isprazne prevelike količine goriva što bi dovelo do poplavljenog motora.

Koje vrste oštećenja može uzrokovati mešanje ulja i vode?

Stepen oštećenja na motoru zavisi od broja obrtaja motora kada se to dogodilo.
Ako je motor radio u leru ili pri malom obrtaju, moguće je da uopšte nema oštećenja na motoru. Bićete u problem ako vas ovo zadesi u toku vožnje. U tom slučaju, trebaće vam usluga šlep službe koja će vam pomoći da svoje vozilo odvezete u najbliži servis. Čim dođe tamo, mehaničari mogu započeti popravku vašeg poplavljenog motora uklanjanjem vode iz cilindara. Vreme je od najveće važnosti. Ako voda ostane toliko dugo u cilindru, to može dovesti do korozije i krnjenja zidova cilindra. Ako se to dogodi, auto možete baciti.
Ako je motor radio pri velikom obrtaju ili velikom brzinom kada se napunio vodom, onda može doći do katastrofalnog kvara. Razmislite o tome. Klipovi se preko klipnjače spajaju na kolenasto vratilo. Ako potpuno zaustavite rotaciono kretanje kolenastog vratila, može doći do pucanja. Takođe može saviti klipnjaču. U određenim slučajevima zidovi cilindra mogu se slomiti ili napući. Doćiće do pucanja glave cilindra.
Takođe može doći i do pucanja klipnjače i u nekim slučajevima ovo može dovesti do toga da klip probije blok motora.
Do mešanja ulja i vode može doći i kad motor nije upaljen. Na primer, parkirali ste ga napolju i desi se poplava. Poplavna voda i dalje može da uđe u cilindre. Ako se dozvoli da voda dugo bude u motoru, dovešće do jake korozije unutar motora.

Udaranje i struganje

Poplaviti motor je lako. Potrebno je samo da stavite vodu ili bilo koju drugu tečnost u barem jedan od cilindara da bi se pokvario. Popravljanje možda ipak nije tako lako. Sve zavisi od toga da li ima oštećenja na motoru i / ili njegovim komponentama.

Ako se mešanje ulja i vode desilo dok je motor u leru ili pri malim obrtajima 

 

Ako se mešanje ulje i vode dogodila dok je auto u leru ili ser kreće pri malim brzinama, tada je moguća brza popravka. To podrazumeva uklanjanje vode koja se nalazi u cilindrima. Ipak, najbolje je da se to radi u auto servisu, tako da ćete imati prave alate u slučaju da nešto pođe po zlu.
Uklanjanje vode iz cilindara zahteva uklanjanje svećica. U nekim slučajevima, mehaničari uklanjaju i dizne. Ovo će predstavljati odvod za vodu koja se nalazi unutar. Upalite motor. Primetićete kako voda izlazi iz cilindara. U nekom je trenutku moguće videti gas koji dolazi iz izduvnih gasova. To je normalno zbog čudne smeše u cilindrima. Trebalo bi da nestane brzo.
Nakon uklanjanja vode iz cilindara, možete da nastavite sa čišćenjem zidova cilindra. Ovo je veoma važno jer vlaga koja ostane na zidovima može dovesti do korozije. Takođe je potrebno zameniti ulje i zameniti svećice. Ovo bi vam trebalo pomoći da ponovo vratite automobil na put.

Mešanje ulja i vode pri visokim obrtajima

Ako se mešanje ulja i vode dogodilo dok je motor u punom gasu, nema drugog rešenja osim dovesti automobil u servis. Mehaničar će izvaditi motor iz auta i rastaviće ga. Presudno je pregledati svaku komponentu i deo motora na znake oštećenja. U većini slučajeva doćiće do pucanja klipova, oštećenja ležajeva.
Takođe je važno izmeriti pritiske u cilindrima. Štaviše, potrebno je pregledati ceo blok motora na bilo kakve znakove pukotina ili deformacija. Kolenasto vratilo takođe zahteva preciznost, i treba proveriti da nije savijeno ili iskrivljeno.
U zavisnosti od obima oštećenja, čeka vas skupa popravka motora. U većini slučajeva, ima smisla nabaviti polovni motor i ugraditi ga na vozilo. Ovo je isplativije od trošenja hiljada eura na obnovu ili popravljanje teško oštećenog motora.

Leave a Reply