Simptomi Slabe Kompresije Automobila, Kako je Popraviti?

Kompresija motora automobila odnosi se na to kada se vazduh i gas mešaju u cilindrima motora. Ovaj proces je potreban da se automobil kreće i funkcioniše. Ako postoje problemi sa kompresijom, možete očekivati da ćete naići na svakojake probleme sa automobilom.

Lako ćete prepoznati kada imate problem sa niskom kompresijom, jer može doći do greške prilikom paljenja motora. Ili to ili će motor imati loše performanse dok vozite niz ulicu. Najgori slučaj bi bio da se automobil ne pokrene ako u svim cilindrima nemaju kompresije.

Generalno gledano, ako imate slabu kompresiju u jednom cilindru, motor će se pokrenuti, ali verovatno ćete osetiti loš i grub rad automobila. Ako nema kompresije u SVIM cilindrima, vaš motor se jednostavno neće upaliti.

Simptomi Slabe Kompresije 

Mnogo je razloga zbog kojih u automobilu može postojati niska kompresija. Ponekad će doći do slabe kompresije u samo jednom cilindru motora, a u drugim slučajevima niska kompresija može postojati u SVIM cilindrima.

Samo morate razumeti glavne moguće uzroke slabe kompresije u automobilu i zatim popraviti ili zameniti sve što je oštećeno. Ispod je top 5 uzroka niske kompresije u motorima.

Rupe u klipu

Verovatno znate da cilindri motora imaju klipove u sebi. Ovi klipovi su obično napravljeni od legure aluminijuma i trebalo bi da podnose snagu sagorevanja.

Međutim, ako je došlo do pregrevanja motora, pojaviće se vruća područja na klipu. Nakon nekog vremena ta mesta će napraviti rupe u klipu. Jednom kada se to dogodi, gasovi će procuriti kroz ove rupe i uzrokovati slabu kompresiju.

Loši ventili

Vrh svakog cilindra sadrži izduvne i usisne ventile. Vazduh i gorivo idu u usisni ventil za proces sagorevanja. Gasovi koji iz toga proizilaze izlaze kroz izduvni ventil.

Ako se ovi ventili pregreju, moglo bi doći do preranog propuštanja gasova kroz njih. Ovo dovodi do niske kompresije.

Češće, zaptivači ventila mogu se vremenom istrošiti što omogućava propuštanje gasova, čime kompresija cilindra opada.

Istrošeni zupčasti kaiš

U svakom motoru postoji zupčasti kaiš ili lanac koji spaja bregasto vratilo i radilicu. Ako bi se oštetio ili pukao zupčasti kaiš, bregasta osovina se više ne bi mogla okretati.

To znači da ne može pravilno otvoriti ili zatvoriti izduvni ventil ili usisni ventil. Kao rezultat, sagorevanje u cilindrima će se poremetiti i gasovi se ne mogu oslobađati. Zbog toga imate slabu kompresiju.

Loš dihtung glave

Između područja na vrhu motora gde je spojena glava motora nalazi se dihutng. Ako iz nekog razloga dihtung glave postane neispravan i počne da propada, tada će ostaviti malu rupu između cilindra i njegove glave.

To je poznato kao loš dihtung glave i prouzrokuje da gasovi u cilindru izlaze kroz rupe dihtunga. Tada ćete imati nisku kompresiju i loše performanse. Ako se dihtung glave pokvari između dva cilindra, to može prouzrokovati curenje kompresije u oba.

Loši prstenovi klipova

Pregrejavanje može dovesti do deformacije ili pucanja prstenova klipa. To će prouzrokovati propuštanje ugljeničnih gasova kroz prstenove, jer ih više ne mogu zadržati unutar cilindra. Kada dođe do ove situacije, doćiće do loše kompresije.

Kako Popraviti Slabu Kompresiju?

Prvo što trebate da uradite je da koristite merače kompresije i testirate da li postoji stvarno niska kompresija u vašem motoru. Ovaj postupak obično traje 45 minuta, tako da osigurajte da imate malo slobodnog vremena.

Ako nemate merač kompresije, možete da ga kupite ili da odvezete automobil u auto servis i zatražite da testiraju kompresiju umesto vas. Ako utvrde da postoji niska kompresija, sledeći korak je pregled cilindra, klipa, ventila i zaptivača da biste videli je li bilo koji od njih oštećen ili slomljen.

Nakon toga, ako je nešto oštećeno zamenite i to. Međutim, ovo će biti dugotrajan i skup posao jer uključuje vađenje motora. Budite spremni na to.

Leave a Reply